Παιδεία:Τα ζητήματα του΄19 με Χαμπιαούρη ψάχνουν λύσεις το΄20 με Προδρόμου

Η πρωτοφανής κρίση στον τομέα της Παιδείας το 2018, προμήνυε αστάθεια και πιθανές νέες ρήξεις ανάμεσα σε Υπουργείο Παιδείας και εκπαιδευτικούς φορείς. Μπορεί η απαγωγή των δύο 11χρονων μαθητών στο Δημοτικό Σχολείο στις Καμάρες τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, θα στάθηκε ο καταλυτικός λόγος ώστε να δοθεί ένα τέλος στην κρίση, ωστόσο οι σχέσεις του Κώστα Χαμπιαούρη, εκπαιδευτικών και μαθητών βρίσκονταν στο «κόκκινο», μέχρι και την αντικατάστησε του

από την θέση του υπουργού Παιδείας.

Το 2019 για τον τομέα της Εκπαίδευσης στην Κύπρο, είχε απ΄όλα. Αντιπαραθέσεις, συναντήσεις, αποκαλύψεις, αλλαγές στην σκυτάλη της ηγεσίας των εκπαιδευτικών, ψήφισμα, στάσεις, απεργίες και μαζί μ΄ όλα αυτά λίγο πριν το τέλος της χρονιάς και αλλαγή… υπουργού.

Ζητήματα που αναλύθηκαν ωστόσο παραμένουν στο ψυγείο για λίγο, δίνοντας την ελπίδα πως το 2020 θα δρομολογηθούν και θα βρεθούν λύσεις. Ένα από αυτά και η νέα μορφή αξιολόγησης των μαθητών και οι εξετάσεις τετραμήνων.

Ιανουάριος 2019

Σάρκα και οστά αναμένεται ότι θα πάρουν μέχρι τέλος Ιανουαρίου τα μέτρα ασφάλεια στους σχολικούς χώρους. Φρουροί ασφαλείας, περιφράξεις, θυροτηλέφωνα και κάρτες εισόδου/εξόδου, αποτελούν, απόφαση που είχε παρθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο τον περσινό Οκτώβριο .

Η κάρτα εισόδου/εξόδου στα δημοτικά σχολεία προκαλεί την αντίδραση της συντεχνίας των δασκάλων(ΠΟΕΔ), η οποία καλεί τα μέλη της να μην εφαρμόσουν την εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, θέτοντας δικές τους εισηγήσεις. Αντίθετη άποψη έχουν οι οργανωμένοι γονείς, ζητώντας την άμεση εφαρμογή της. Ανοικτό κεφάλαιο παραμένουν τα ζητήματα στη Μεικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας(ΜΕΠΕΥ).

Την ίδια ώρα, προκαλεί προβληματισμό και αναταραχή ανάμεσα στους μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης και τους καθηγητές η εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων. Με το τέλος της ολοκλήρωσης της ενημέρωσης από το Υπουργείο, ΟΕΛΜΕΚ και ΠΣΕΜ, εκφράζουν την αντίθεσή τους για τον θεσμό, με τους δεύτερους να αποφασίζουν δυναμικά μέτρα και κατέρχονται σε δίωρη στάση αποχής από τα μαθήματα τους, στις 10 Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τις σχέσεις υπουργού και καθηγητών, αποφασίζουν ανακωχή θέτοντας ως όρο πιθανές συζητήσεις για αλλαγή του θεσμού των τετραμήνων, με τους διάφορους εκπαιδευτικούς φορείς να συνεδριάζουν ώστε να βρουν κοινή γραμμή.

Εξάλλου ο υπουργός Παιδείας, παραλαμβάνει τέλος Ιανουαρίου το Νέο Σχέδιο Αξιολόγησης του Εκπαιδευτικού και του Εκπαιδευτικού Έργου.

Φεβρουάριος 2019

Οι συζητήσεις για τις εξετάσεις τετραμήνων μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων συνεχίζονται. Γονείς, μαθητές και καθηγητές ψάχνουν συγκλίσεις στις διάφορες θέσεις και προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί από κάθε πλευρά.

Οι μαθητές στις 7 Φεβρουαρίου, αποφασίζουν να δείξουν την έντονη αντίθεση τους για τις εξετάσεις τετραμήνων, με μεγάλη κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο Παιδείας. Στο πλευρό τους και οι φοιτητές ενώ αρνητικά σχολιάζουν την απόφασή τους, οι οργανωμένοι γονείς και ο κος Χαμπιαούρης.

Ένα μήνα μετά, το ζήτημα με την κάρτα εισόδου/εξόδου,αν και υπήρξαν έντονες διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές, βρίσκει λύση.

Στις 13 Φεβρουαρίου, πραγματοποιείται συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς με φόντο τις εξετάσεις τετραμήνων. Εκεί παραδίδουν περίγραμμα κοινής πρότασης όπως διαμορφώθηκε βασισμένη στις εισηγήσεις τους.

Ένα περιστατικό βίας, όπου μαθητής Τεχνικής Σχολής επιτέθηκε σε συμμαθητή του και σε καθηγητές, προκαλεί ανησυχία και οι καθηγητές προχωρούν σε στάση εργασίας(σ.σ. 26/02) για μια ώρα, θέτοντας ως προτεραιότητα την άμεση συζήτηση για τη βία και παραβατικότητα στα σχολεία και ζητούν συνάντηση με τον υπουργό. Στο πλευρό τους και οι οργανωμένοι γονείς.

Μάρτιος 2019

Το περιστατικό βίας από μαθητή που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, προκάλεσε ανησυχία και το Υπουργείο αποφάσισε την άμεση συζήτηση του ζητήματος της βίας και παραβατικότητας στα σχολεία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στις 18 Μαρτίου.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, ετοίμασαν κοινή πρόταση με δέκα σημεία, αποφασισμένοι να δώσουν τέλος στα ζητήματα ασφάλειας, βίας και παραβατικότητας στα σχολεία.

Απρίλιος 2019

Με Γενικές Συνελεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, οι μαθητές αποφασίζουν να επικυρώσουν την θέση της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ),  κατά του τρόπου αξιολόγησης τους με τον θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων, ενώ απειλούν το Υπουργείο Παιδείας με κλείσιμο των σχολείων τον προσεχή Σεπτέμβρη.

Σε αμυντική στάση μπαίνουν και οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ στις 18 Απριλίου, αναλύοντας τον διάλογο για τα εργασιακά ζητήματα, να διαπιστώνει καθυστέρηση στο χρονοδιάγραμμα, προειδοποιώντας με την λήψη δυναμικών μέτρων.

Μάιος 2019

Η ΜΕΠΕΥ, παραδίδει στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων  προφορική πρόταση ώστε να επιλυθούν τα σημαντικά εργασιακά ζητήματα. ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ  να απαντούν θετικά, ωστόσο να ζητούν άμεση συζήτηση και λύση του συνταξιοδοτικού ζητήματος.

Όσον αφορά την συντεχνία των δασκάλων, δεν αποφασίζει για την πρόταση της ΜΕΠΕΥ και ζητάει συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη

Ο Μάιος σημαδεύτηκε, με σοβαρά περιστατικά βίας και άλλα που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία.

Το περιστατικό αφορά καθηγητή σε σχολείο στη Λεμεσό, ο οποίος φαίρεται να κτύπησε μαθήτρια. Βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου προκαλεί την έντονη αντίδραση μαθητών και εκπαιδευτικών. Οι μεν ζητούν να γίνεται έλεγχος στους καθηγητές που διδάσκουν ενώ οι δε ζητούν την άμεση διερεύνηση του περιστατικού.

Ένα δεύτερο περιστατικό, ήταν αυτό του τραυματισμού μαθήτριας η οποία κτύπησε στο κεφάλι από σίδερο σε σχολικό λεωφορείο που την μετέφερε προς την Σχολή Μιτσή ,στη Λεμύθού. Οι οργανωμένοι γονείς κρούουν τον κώδωνα για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολικά λεωφορεία, ανοίγοντας τον φάκελο καταλληλότητάς τους.

Ιούνιος 2019

Υπουργείο Παιδείας και μαθητές, έρχονται σε νέα ρήξη. Ο λόγος παραμένει ο ίδιος, οι εξετάσεις τεραμήνων.

Στις 20 Ιουνίου η οργάνωση των καθηγητών αλλάζει σκυτάλη. Την θέση του Γιάννου Σωκράτους, παραλαμβάνει ομόφωνα ο Κώστας Χατζησάββας. Τον ίδιο μήνα, η οργάνωση των καθηγητών Τεχνικών Σχολών, πραγματοποιεί εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Στη θέση του προέδρου παραμένει, ο Παναγιώτης Λυσάνδρου.

Ιούλιος 2019

Λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλής των Αντιπροσώπων για τις διακοπές του καλοκαιριού, εκπαιδευτικοί και άλλοι φορείς βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για τον τρόπο αξιολόγησης του μαθητή και τις εξετάσεις τετραμήνων. Η πρόταση από τον βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Παναγιώτη Λεωνίδου μοιάζει ικανή να δώσει τέλος στην κρίση.

O Υπουργός Παιδείας, περνάει τις θέσεις της πρόταση μέσω κανονισμών από το Υπουργικό Συμβούλιο. Η πρόταση αυτούσια υπερψηφίζεται από τα μέλη της Βουλής και οι κανονισμοί της διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων αλλάζουν και επίσημα.

Αύγουστος 2019

Συνεχίζεται η συζήτηση για τη ρήξη στις σχέσεις του κ. Χαμπιούρη και τα μέλη της Ομάδας Άμεσης Παρέμβαση που παραιτείται σύσσωμη, λόγω της μεταρρύθμισης που προωθεί το Υπουργείο στη δομή της. Ο υπουργός δημιουργεί νέα ομάδα, με νέα μέλη.

Σεπτέμβριος 2019

Η νέα χρονιά, ήρθε και έδειξε από τις πρώτες μέρες ότι πολλά από τα ζητήματα στον τομέα της Παιδείας, παραμένουν άλυτα δημιουργώντας νέες αναταραχές με το «Καλημέρα». Τα μέτρα ασφαλείας και τα τετράμηνα, είναι μερικά από αυτά.

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς ταράζεται από τα ομαλά νερά της, λόγω των αντιδράσεων που προκαλεί η στάση του Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Λοίζου Σέπου σε μαθήτρια που φορούσε μαντήλα. Μετά τις αντιδράσεις το Υπουργείο αποφασίζει την μετακίνησή του στα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης. Τρεις μήνες αργότερα τοποθετείται στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας.

Στις 19 Σεπτεμβρίου οι μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης διαμαρτύρονται για τις εξετάσεις τετραμήνων με δίωρη αποχή από τα μαθήματά τους.

Από την άλλη τα κλιματιστικά, οι εξετάσεις τετραμήνων αλλά και η απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου να δοθούν αδιάθετες θέσεις σε επιτυχόντες διεθνών εξετάσεων, ήταν θέματα που απασχόλησαν την κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη των ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και μαθητών. Αποκορύφωμα στάθηκαν οι μετακινήσεις εκπαιδευτικών από τις σχολικές μονάδες, χωρίς όπως υποστήριξαν οι οργανώσεις τους, να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινήσεις, καταγγέλοντας παρεμβάσεις από τους οργανωμένους γονείς.

Λόγω των πιο πάνω οι εκπαιδευτικές οργανώσεις προχωρούν σε μονοώρη στάση εργασίας . Στις 23 Σεπτεμβρίου η ΠΟΕΔ, στις 25 Σεπτεμβρίου η ΟΕΛΜΕΚ και στις 26 Σεπτεμβρίου η ΟΛΤΕΚ.

Σε καζάνι που βράζει μετατρέπονται και οι σχέσεις των οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης και καθηγητών, με τον πρόεδρος γονέων, Κυριάκο Νκηφόρου, να αποκαλύπτει μυστικές συναντήσεις εκπαιδευτικών για τις εξετάσεις τεραμήνων.

Οκτώβριος 2019

Οι συζητήσεις για αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων συνεχίζονται. Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει πανέτοιμο να συζητήσει πιθανές αλλαγές με τους εκπαιδευτικούς.

Η ΟΕΛΜΕΚ, προχωρεί σε συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου της οργάνωσης τη τελευταία μέρα του μήνα(σ.σ. 31 Οκτωβρίου), όπου αποφάσισαν όπως καλέσουν τα μέλη τους να αποφασίσουν κατά ή υπέρ των απεργιακών μέτρων κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων.

Νοέμβριος 2019
Οι αυθόρμητες αποχές μαθητών της Α΄Λυκείου διαμαρτυρόμενοι για τις εξετάσεις τετραμήνων, δίνουν και παίρνουν, με το Υπουργείο να εξακολουθεί να επιμένει στην διεξαγωγή τους διαμηνύοντας «Σχέδιο Β΄» σε περίπτωση απεργιών.

Στις 11 Νοεμβρίου πραγματοποιείται το ψήφισμα της ΟΕΛΜΕΚ, με τα μέλη της συντεχνίας να ψηφίζουν με 55% κατά των απεργιών στη διάρκεια διεξαγωγής των εξετάσεων τετραμήνων.

Οι μαθητές από την άλλη, διατυμπανίζουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση των τετραμήνων ,οπότε προχωρούν σε αποχή από τα μαθήματα τους για δύο ώρες στις 12 Νοεμβρίου και σε τετράωρη αποχή στις 28 Νοεμβρίου, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση.

Δεκέμβριος 2019

Ο μήνας των πολυσυζητημένος εξετάσεων τετραμήνων έφτασε, χωρίς παρατράγουδα. Οι μαθητές αποφάσισαν να μην απεργήσουν ενώ οι καθηγητές με τη νέα απόφαση της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων της ΟΕΛΜΕΚ, αναμένεται να προχωρήσουν σε διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να προωθηθούν εισηγήσεις για αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγης των τετραμήνων.

Οι συζητήσεις ωστόσο δεν θα γίνουν με τον Κώστα Χαμπιαούρη αφού, στις 1 Δεκεμβρίου, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη προχώρησε σε ανασχηματισμό και τοποθετεί στη θέση του υπουργού Παιδείας τον μέχρι τότε Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Πρόδρομο Προδρόμου, ο οποίος πήρε ζεστά τα ζητήματα, προχωρώντας κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη σε συναντήσεις με όλους τους εκπαιδευτικούς φορείς.

Έτσι τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίσει η Παιδεία, θα βρεθούν εκ νέου στο προσκήνιο με την νέα χρονιά ψάχνοντας οριστικές λύσεις από τον κ. Προδρόμου.

Keywords
υπουργείο παιδείας, σταση εργασιας, κυπρος, απεργιες, νέα, ιανουάριος, σχολεια, οελμεκ, φεβρουάριος, κος, λύση, λεωφορεια, ιουνίου, εκλογες, βουλη, κινηση στους δρομους, απεργια 17 δεκεμβριου, απεργια 20 δεκεμβριου, απεργια 21 δεκεμβριου, απεργια 22 δεκεμβριου, απεργια 23 δεκεμβριου, απεργια 27 δεκεμβριου, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια 28 δεκεμβριου, απεργια 30 δεκεμβριου, απεργια 31 δεκεμβριου, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, ομαδα διας, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, αλλαγη ωρας, απεργια 7 απριλιου, απεργια 11 μαιου, απεργια 9 ιουνιου, απεργια 15 ιουνιου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, απεργια 28 ιουνιου, απεργια 29 ιουνιου, απεργια 5 οκτωβριου, απεργια 10 οκτωβριου, απεργια 19 οκτωβριου, απεργια 20 οκτωβριου, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, απεργια 26 σεπτεμβριου, αλλαγη ωρας 2012, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, νίκος αναστασιάδης, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, βιντεο, κλιματιστικα, κυπρου, πιεση, υπουργείο παιδείας, ψυγειο, ωρα, γινεται, γονεις, δευτερο, δοθει, δομη, δωσει, ελπιδα, εξετασεις, ερχονται, ιδια, ιδιο, καζανι, κεφαλαιο, κυβερνηση, κος, λεωφορειο, ληψη, λύση, μαιος, μηνες, μορφη, ομαδα, οελμεκ, οστα, ρηξη, σιδερο, συζητηση, σχεδιο, σχολειο, υπουργος παιδειας, φοντο, ωρες, ασφαλεια, δημοτικα, εφαρμογη, υπουργειο, ιουνίου, κωστας, μοιαζει, θεματα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα