Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι για την Κυπριακή Οικονομία

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο παρουσίασε σήμερα την Εαρινή Έκθεση για το 2018.

Το Συμβούλιο κρίνει ότι υπάρχει συμμόρφωση με τους Κανονισμούς όπως αυτοί περιγράφονται στο θεσμικό πλαίσιο και ότι οι μακροοικονομικές προβλέψεις στις οποίες έχει βασιστεί ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης είναι εντός αποδεκτών ορίων. Επιπλέον, δεν αναμένεται να υπάρξει απόκλιση από αυτούς τους Κανονισμούς κατά τη διετία 2018-2019, δεδομένου ότι δε θα υπάρξει σημαντική διαφοροποίηση στη δημοσιονομική πολιτική και στο οικονομικό περιβάλλον. Το Συμβούλιο κρίνει σκόπιμο να επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη για προώθηση

αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική και που θα ενισχύσουν τη θέση της για αντιμετώπιση απρόβλεπτων αρνητικών εξελίξεων, διασφαλίζοντας, παράλληλα, συνθήκες μακροοικονομικής σταθερότητας και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Σύμφωνα με το δημοσιονομικό συμβούλιο, οι κυριότεροι κίνδυνοι και προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Οικονομία είναι οι εξής:

*Έλλειψη ανταγωνιστικότητας και εξάρτηση σε περιορισμένους τομείς παραγωγής.
*Πολύ υψηλό, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και αδυναμία αντιμετώπισης του μεγάλου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων.
*Ιδιαίτερα ευάλωτη οικονομία, σε περίπτωση απρόσμενων αναταράξεων και σημαντικών αρνητικών διαφοροποιήσεων του οικονομικού περιβάλλοντος, με περιορισμένα περιθώρια αντίδρασης λόγω υψηλού χρέους.
* Το ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον και η πολιτική προσέγγισης επενδύσεων από σχέδια όπως αυτό της παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας με κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση σε αλλοδαπούς επενδυτές, μπορεί και θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο.
* Η συνέχιση και η αύξηση της εξάρτησης της οικονομίας σε αυτούς τους παράγοντες, αναπόφευκτα θα προκαλέσουν τις επιπτώσεις της «Ολλανδικής ασθένειας», δηλαδή της μεταφοράς πόρων μακριά από παραγωγικούς τομείς της Οικονομίας.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο διαπιστώνει ότι το 2017 δεν υπήρχε απόκλιση από τον στόχο της Δημοσιονομικής Θέσης, 0% κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές υπόλοιπο, ενώ οι στόχοι της Δημοσιονομικής Θέσης για το 2018 και 2019, δεδομένου ότι η δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης και το γενικό περιβάλλον δε θα διαφοροποιηθούν σημαντικά, κρίνονται εφικτοί.

Επίσης, σημειώνεται ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για το 2017, όπως και οι μακροοικονομικές προβλέψεις στις οποίες βασίστηκαν οι στόχοι στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2018 -2020, έχουν υπερκαλυφθεί.

Οι αντίστοιχοι στόχοι και μακροοικκονομικές προβλέψεις για το 2018-19 που συμπεριλαμβάνονται στο Στρατηγικό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής 2019-2021, κρίνονται ως εφικτοί, με την επιφύλαξη ότι δεν θα υπάρξει διαφοροποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, όπως ούτε και του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι το δημόσιο χρέος αυξήθηκε λόγω εκδόσεων για ενίσχυση της ρευστότητας της Κυπριακής Συνεργατικής Τράπεζας κατά 2,35 δισ. ευρώ ή 12,2% του ΑΕΠ.

Επίσης, προβλέπεται μείωση του δημόσιου χρέους σε ποσοστό μικρότερου του 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2029, εάν όλο το πρωτογενές πλεόνασμα διοχετεύεται στην εξυπηρέτηση χρέους.

Οι προκλήσεις που καλείται ν’ αντιμετωπίσει η Κύπρος:
1) Προβλήματα ανταγωνιστικότητας
2) Μακροοικονομικές ανισορροπίες
3) Ιδιοκτησιακά και συμβατικά δικαιώματα
4) Η Ε.Ε., στην έκθεσή της για την αποτελεσματικότητα των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης στην Ε.Ε., κατατάσσει την Κύπρο στην τελευταία θέση του Πίνακα «χρόνος που απαιτείται για την επίλυση αστικών, εμπορικών και άλλων υποθέσεων».
5) Κράτη με παρόμοια προβλήματα με την Κύπρο, κατάφεραν μέσω μεταρρυθμίσεων να βελτιώσουν το σύστημα δικαιοσύνης (περίοδος 2010 -2018), ενώ στην Κύπρο καταγράφηκε επιδείνωση.

Το Συμβούλιο κρίνει σκόπιμο να επαναλάβει την επιτακτική ανάγκη για προώθηση αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψουν στην κυπριακή οικονομία να καταστεί πιο ανταγωνιστική και που θα ενισχύσουν τη θέση της στην αντιμετώπιση απρόβλεπτων αρνητικών εξελίξεων, διασφαλίζοντας, παράλληλα, συνθήκες σταθερότητας και διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα