Οι πολίτες εκφράζονται: ΔΔΟ ή διχοτόμηση;

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζει το Β' μέρος μετεκλογικής έρευνας της IMR, που πραγματοποιήθηκε τον τρέχοντα μήνα, με δείγμα 800 ατόμων, για λογαριασμό του γραφείου μελετών "Ονήσιλος".

Πάρα τα όσα λέχθηκαν προεκλογικά, για την πλειοψηφία των πολίτων, οι εκλογές σε καμία περίπτωση αποτέλεσαν δημοψήφισμα για το Κυπριακό.

Το 59% των ερωτηθέντων διαφωνεί ή μάλλον διαφωνεί με αυτή

την τοποθέτηση, ότι δηλαδή οι εκλογές ήταν δημοψήφισμα. Το 29% συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί, ενώ 13% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ποσοστό ανάμεσα στους ψηφοφόρους του Νικολά Παπαδοπούλου ο οποίος είχε δηλώσει προεκλογικά ότι οι εκλογές θα ήταν εάν δημοψήφισμα για το Κυπριακό.

Το 68% διαφωνεί με αυτή την τοποθέτηση, ενώ 21% συμφωνεί.

Στο ερώτημα αν η διχοτόμηση αποτελεί καλύτερη μορφή λύσης από τη ΔΔΟ η συντριπτική πλειοψηφία με ποσοστό 68% απαντά αρνητικά. Το 21% δίνει θετική απάντηση, ενώ 11% ούτε συμφωνεί ούτε διαφωνεί.

Πάντως η επιλογή της διχοτόμησης έναντι της ΔΔΟ συγκεντρώνει ψηλά ποσοστά κυρίως αναμεσά στους ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ με ποσοστό 46%. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι του Χρίστου Χρίστου με 45%.

Οι κατεξοχήν ψηφοφόροι Νικολά Παπαδοπούλου συγκεντρώνουν ποσοστό 36%. Τη διχοτόμηση έναντι της ΔΔΟ, από όσους απάντησαν θετικά, επιλεγεί και το 34% των νέων.

Όσον αφορά τα κριτήρια με τα οποία οι πολίτες ψήφισαν στο Β' γύρο, ως σημαντικότερο θεωρούν τις θέσεις του υποψήφιου για την οικονομία, με 8.04. από τα 10.

Ακολουθούν οι θέσεις του για το Κυπριακό με 8.03, η προσωπικότητα του με 7.6, οι θέσεις του για την κοινωνική πολιτική με 7.36 και τέλος η συμπάθεια κάποιου κόμματος με 6.3.

Οσοι απειχαν απο τις εκλογες δηλωνουν, με ποσοστο 89%, οτι δεν θεωρουν οτι με τη ψηφο τους θα αλλαζε κατι. Ποσοστο 80% αναφερει οτι δεν τουν ενδιαφερει η πολιτικη, 70% οτι δεν του αρεσε κανενας υποψηφιος και 56% οτι δεν γνωριζει αρκετα για τα πολιτικα δρωμενα.

Την ιδια στιγμη, κρινοντας το αποτελεσμα των εκλογων η συντριπτικη πλειοψηφια, και συγκεκριμενα ποσοστο 58% δηλωνει οτι δεν θα του κανει καμια διαφορα.

Ενδιαφερον παρουσιαζουν και οι απαντησεις στη θεση οτι η εκκλησια δεν πρεπει να εχει λογο στη λειτουργια των δημοσιων σχολειων. 52% των ερωτηθεντων διαφωνουν με αυτη την τοποθετηση ενω 41% συμφωνουν.

Τελος διχασμενη ειναι η κοινη γνωμη στο ερωτημα αν πρεπει να συνεχιστουν ή οχι οι ιδιωτικοποιησεις. 42% δινει καταφατικη απαντηση, 42% αρνητικη, ενω 16% δεν εχει αποψη.

Στο μεταξύ στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ μίλησε ο πολιτικός αναλυτής Πάμπος Παπαγεωργίου σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας.

Ο κ. Παπαγεωργίου ανάμεσα σε άλλα σημείωσε ότι η ερώτηση «διχοτόμηση ή διζωνική» είναι διλληματική ωστόσο μόλις ένας του πέντε δηλώνει ότι προκρίνει το πρώτο σε σχέση με το δεύτερο.

Την ίδια ώρα πρόσθεσε ότι οι Προεδρικές Εκλογές με βάση την έρευνα δεν ήταν δημοψήφισμα για το Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα