Τουρκικά τερτίπια για το δείπνο με τις πλάτες του ΟΗΕ

«Μισόλογα» και «ναι μεν αλλά» για το κοινωνικό δείπνο, ήταν τελικά τα περιβόητα νέα που είχε να μεταφέρει στον Πρόεδρο Αναστασιάδη η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, καθιστώντας έτσι την άρον – άρον συνάντηση που ζήτησε, άνευ αντικειμένου.

Όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, «ο Πρόεδρος επανέλαβε στην κα Σπέχαρ την ετοιμότητά του για μια κοινωνικού τύπου συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις και περιμένουμε».

Η σπουδή της να κινητοποιήσει, χωρίς λόγο, το Προεδρικό δεν ειδώθηκε με καλό μάτι.

Καθότι τα όσα

σήμερα είπε, τα είχε προ τριών ημερών αναφέρει στον διαπραγματευτή Αντρέα Μαυρογιάννη. Γεγονός που οδήγησε σε αυστηρή, από τον κ. Αναστασιάδη, επανάληψη του πλαισίου ενδεχόμενου τετ α τετ με τον κατοχικό ηγέτη.

«Δεν χρειάζεται να βγάλουμε εμείς συμπεράσματα, να κάνουμε συλλογισμούς», ανέφερε ο κος Προδρόμου.

Η κα Σπέχαρ είχε συναντηθεί με τον κύριο Ακιντζί την περασμένη Πέμπτη ενώ δεν έγινε γνωστό, αν θα επιδιώξει νέα συνάντηση μαζί του.

«Η κα Σπέχαρ και τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την προσπάθεια. Ούτε ζήτησε κάτι, ούτε οτιδήποτε. Είναι μια προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Όποια άλλη πληροφορία θα πρέπει να την αναζητήσετε από τα Ηνωμένα Έθνη», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Σημειώνεται ότι σήμερα κλείνουν τρεις εβδομάδες από την ημέρα υποβολής της πρότασης για συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Εν τω μεταξύ, έντονο ήταν το παρασκήνιο της συνάντησης.

Συγκεκριμένα, η κα Σπέχαρ ζήτησε κατεπειγόντως συνάντηση, λέγοντας μάλιστα στην επαφή που έκανε με το Προεδρικό ότι έχει νεότερα να μεταφέρει στον Πρόεδρο, αλλά παρουσιάστηκε στον Νίκο Αναστασιάδη λέγοντας του -όπως γνωρίζει το SIGMA- πως ο κύριος Ακιντζί «θέλει και είναι έτοιμος να συναντηθεί μαζί του αλλά προβληματίζεται κατά πόσο η συνάντηση θα είναι επιτυχής ή αν θα επιδεινώσει το κλίμα».

Αυτή λοιπόν η αναφορά εξόργισε τον Πρόεδρο ο οποίος κατανόησε πλήρως ότι αυτό που δεν έλεγε η κυρία Σπέχαρ και προφανώς το υπονοούσε είναι ότι ο Ακιντζί θέλει να συζητήσει για το φυσικό αέριο, γιατί μόνο τότε θα μπορεί να είναι επιτυχές ένα δείπνο.

H απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν κοφτή, ότι δηλαδή δεν μπορεί να επαναλαμβάνει εαυτόν και είναι έτοιμος να συναντηθεί κοινωνικά χωρίς όρους, όχι μία αλλά όσες φορές χρειαστούν για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το μέλλον του Κυπριακού.

Μάλιστα, σύμφωνα με πηγή κοντά στον Πρόεδρο, έλεγε στο SIGMA ότι η συνάντηση θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί ένα λεπτό μετά την έναρξη της.

Η ανάγνωση που κάνει το Προεδρικό είναι ότι ο κατοχικός ηγέτης είτε δεν θέλει ή δεν έχει άδεια από την Τουρκία να προχωρήσει σε συνάντηση αυτή την περίοδο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε θέλει να διασφαλίσει ότι σε μια συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα θα συζητηθεί και το θέμα της ενέργειας, ώστε σε μια δύσκολη περίοδο για τον ίδιο, που δεν έχει ανοικτά κανάλια με την Τουρκία ενώ οι λεγόμενοι κυβερνώντες πηγαινοέρχονται στην Άγκυρα, θα μπορέσει να παρουσιαστεί στην Τ/κ κοινότητα ως νικητής.

Δηλαδή κατάφερε εν πρώτοις να θέσει στην ατζέντα της συζήτησης και το θέμα των ενεργειακών σχεδιασμών και την απαίτηση του για διορισμό δικοινοτικής επιτροπής.

Σε ότι αφορά την κυρία Σπέχαρ, οφείλουμε να πούμε ότι δεν έκανε και ιδιαίτερα θετική εντύπωση και πηγές που γνωρίζουν τα όσα λαμβάνουν χώρα έλεγαν πως ουσιαστικά η σημερινή συνάντηση, για την οποία ζήτησε μάλιστα να μην δοθεί στη δημοσιότητα, έγινε με στόχο να εξυπηρετήσει τη δική της ατζέντα, ότι δηλαδή προσπαθεί και πράττει τα δέοντα.

Η πρόθεση του Γ.Γ του ΟΗΕ να διορίσει προσωπικό απεσταλμένο δεν είναι καθόλου άσχετη με την εικόνα που έχει για τις δυνατότητες της ειδικής του αντιπροσώπου να φέρει σε πέρας δύσκολες αποστολές, όπως αυτή του δείπνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα