Οι όροι εντολής του διαμεσολαβητή της ΕΕ και οι κίνδυνοι

Το νέο πολιτικό σκηνικό στο τρίγωνο Αθήνα, Άγκυρα, Λευκωσία θα σχηματιστεί το επόμενο διάστημα, ώς τον Αύγουστο, μέσω των εκλογών σε Ελλάδα και Τουρκία. Ήδη, η  Κύπρος έχει νέο Πρόεδρο, ο οποίος επιδιώκει να δημιουργήσει συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών με πρώτες εξελίξεις τον προσεχή Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εξ ου και η επίσκεψη της αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέως των Ην. Εθνών στο νησί και με τις εν συνεχεία επαφές, τις οποίες θα έχει το επόμενο διάστημα στις Βρυξέλλες, με απώτερο στόχο, εάν αυτό καταστεί δυνατό, τον διορισμό απεσταλμένου τής ΕΕ στο Κυπριακό.

Το ερώτημα που τίθεται είναι κατά πόσον η ΕΕ μπορεί να έχει θετικό ρόλο στο Κυπριακό και όχι αρνητικό.

Ποιο μπορεί να είναι το πρόβλημα, το οποίο θα πρέπει να εξετάσουν από τώρα ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών, καθώς και οι συνεργάτες τους: Να μη διοριστεί ένας διαμεσολαβητής, ο οποίος θα αναφέρεται στο Συμβούλιο ή σε άλλους θεσμούς για το Κυπριακό, διαβρώνοντας τις πάγιες θέσεις κράτους-μέλους της ΕΕ, του ίδιου, δηλαδή, του Προέδρου και των Υπουργών της Κυπριακής Δημοκρατίας, με χείριστο σενάριο την προώθηση τουρκικών θέσεων, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε ήδη στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

Ο όποιος διαμεσολαβητής θα πρέπει να έχει σαφείς όρους εντολής και όχι να ενεργεί κατά το δοκούν. 

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οι όροι εντολής του διαμεσολαβητή της ΕΕ και οι κίνδυνοι,