Οι νέοι επενδύουν στην Ε.Ε!

«Οι πολίτες ψήφισαν σε αυτές τις Ευρωπαϊκές εκλογές βάσει ισχυρότατης στήριξης για την ΕΕ και μεγαλύτερης πίστης ότι η φωνή τους μετράει», Νταβίτ-Μαρία Σασσόλι, Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου.

Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε στις 12 Ιουλίου καταδεικνύει «σημαντική αύξηση της συμμετοχής των νέων σε ηλικία ψηφοφόρων με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό στις Ευρωεκλογές της 26ης Μαίου στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ». Σχεδόν 28.000 Ευρωπαίοι πολίτες σε όλη την ΕΕ απάντησαν σε ερωτήσεις για τη συμμετοχή

τους στις εκλογές και για τα θέματα που καθόρισαν τη στάση τους σε αυτές.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ενισχύεται η δημοκρατική νομιμοποίηση της ΕΕ με δύο τρόπους:

Πρώτο, με την αύξηση  του αριθμού των Ευρωπαίων πολιτών που πιστεύουν ότι η φωνή τους «μετράει» στην ΕΕ: το 56% απάντησε θετικά, ποσοστό που παρουσιάζει αύξηση κατά επτά μονάδες από το Μάρτιο του 2019, ενώ είναι και το υψηλότερο από τότε που το ερώτημα τέθηκε για πρώτη φορά το 2002.

Δεύτερο, η  συνολική συμμετοχή στις Ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 αυξήθηκε κατά 8 μονάδες φτάνοντας στο 50,6%. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 1994, αλλά και η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε αύξησή του από το 1979. Οι πιο αξιοσημείωτες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Πολωνία (+22 μονάδες), στη Ρουμανία (+19 μονάδες), στην Ισπανία (+17 μονάδες), στην Αυστρία (+15 μονάδες) και στην Ουγγαρία (+14 μονάδες).

Ιδιαίτερη σημασία έχει η θεαματική αύξηση της συμμετοχής των νέων: 42% των ερωτηθέντων στις ηλικίες 16/18-24 απάντησαν ότι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, «ανεβάζοντας» το σχετικό ποσοστό κατά 50% σε σύγκριση με το 2014 (28%). Εξίσου θετική ήταν και η αύξηση της συμμετοχής στην ηλικιακή ομάδα 25-39, όπου σημειώθηκε αύξηση 12 μονάδων, από το 35% στο 47%.

Τι οδήγησε τους πολίτες στις κάλπες το 2019; Η απάντηση είναι βαθειά πολιτική, καθώς οι πολίτες ανέφεραν «το αίσθημα καθήκοντος» πιο συχνά από οποιοδήποτε άλλο λόγο (ποσοστό 52% των ψηφοφόρων), αριθμός που παρουσιάζει αύξηση 11 μονάδων σε σχέση με το 2014. Στα 27 από τα 28 κράτη μέλη, αυτή η πεποίθηση («αίσθημα καθήκοντος») αποτέλεσε τον κύριο παράγοντα που ώθησε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν μιαν ολοένα και πιο στέρεη υποστήριξη των ευρωπαίων πολιτών, ιδιαίτερα της νεολαίας, στην ΕΕ. Ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου έθεσε το ζήτημα στην πιο σωστή του διάσταση:  «Οι πολίτες ψήφισαν διότι στηρίζουν την ΕΕ, διότι πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα με την ψήφο τους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προσδοκίες».

Keywords
Τυχαία Θέματα