Οι νέες γεωτρήσεις ίσως προκαλέσουν ένταση με την Τουρκία

Νέες εντάσεις ενδέχεται να προκαλέσει η άφιξη στην Κύπρο του πλοίου-γεωτρύπανου Saipem 12000 ενόψει των επικείμενων γεωτρήσεων της ιταλικής εταιρίας ΕΝΙ στα τεμάχια 3 και 6.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να προλάβει τυχόν κινήσεις πρόκλησης εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη δεσμεύσει με δύο σχετικές NAVTEX τις θαλάσσιες περιοχές για σκοπούς περιβαλλοντικών και επιστημονικών

ερευνών, όπου εξάλλου περιλαμβάνονται και τα σημεία γεώτρησης, «Σουπιά» στο τεμάχιο 3 και «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στον ημερήσιο Τύπο, σκοπός των εν λόγω δεσμεύσεων είναι να εμποδιστούν όσο το δυνατό οι κινήσεις της Τουρκίας οι οποίες ίσως οδηγήσουν σε παρενόχληση ή και ακύρωση των γεωτρήσεων.

Εν συνεχεία οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα αντικατασταθούν με νέες οι οποίες θα εξυπηρετούν τους σκοπούς των γεωτρήσεων.

Ωστόσο η Τουρκία έχει κλιμακώσει την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς έχει δεσμεύσει θαλάσσιες περιοχές με παράτυπες NAVTEX ώστε να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις με το πολεμικό της ναυτικό, κάποιες εξ αυτών με πραγματικά πυρά, επικαλύπτοντας κάποιες περιοχές των τεμαχίων 3 και 6.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το δημοσίευμα, το τρυπάνι του Sapiem 12000 θα πέσει στον στόχο «Καλυψώ» του τεμαχίου 6 λίγο πριν την Πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου, με την γεώτρηση να αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου.

Στη συνέχεια, το πλοίο-γεωτρύπανο αναμένεται να προχωρήσει στο τεμάχιο 3 και τον στόχο «Σουπιά».

Keywords
Τυχαία Θέματα