Οι μαζικές απολύσεις και το μέλλον της FBME

Την πόρτα εξόδου από την FBME είδαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα 132 υπάλληλοι.

Υπενθυμίζεται ότι το Σίγμα είχε αποκαλύψει στις 9 Μαρτίου τις προθέσεις του ειδικού διαχειριστή της τράπεζας, για δραστική μείωση του μισθολογίου και των λειτουργικών δαπανών.

Στην τράπεζα παρέμειναν πλέον 30 υπάλληλοι ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή μετάβαση στον εκκαθαριστή

σε περίπτωση που το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας.

Μετά τις απολύσεις που άγγιξαν ιδιοκτήτες και τμηματάρχες το μισθολόγιο και τα λειτουργικά έξοδα της τράπεζας έχουν μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με τις 800 χιλιάδες δολάρια μηνιαίως που ήταν προηγουμένως.

Πλέον φαίνεται να περιορίζονται στις 300 περίπου χιλιάδες δολάρια.

Το αίτημα και οι δυσκολίες

Ο ειδικός διαχειριστής της τράπεζας μετά και από την πρόσφατη τελική απόφαση της FinCen, έχει ζητήσει από όλες τις τράπεζες του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου τις καταθέσεις της FBME.

Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που περιπλέχθηκαν. Σύμφωνα με τον ειδικό διαχειριστή Κρις Ιακωβίδη, η γερμανική Commerzbank για παράδειγμα έδωσε διορία μέχρι τις 31 Μαρτίου να υποβληθεί αίτημα επιστροφής των καταθέσεων της FBME, κάτι που δεν έγινε.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η γερμανική τράπεζα να τοποθετήσει τα χρήματα στο γερμανικό δικαστήριο.

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση εκκαθάρισης θα πρέπει ο εκκαθαριστής να διεκδικήσει τα ποσά αυτά από τη γερμανική δικαιοσύνη.

Μέτρα και στην Τανζανία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Τανζανία, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, στην οποία εδρεύει η FBME, ανακοίνωσε ότι υπό το φως της πρόσφατης απόφασης της FinCen θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα κατά της τράπεζας βασιζόμενη στο νομικό σύστημα της χώρας.

Οι καταθέτες

Υπενθυμίζεται ότι οι καταθέσεις μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ είναι πλήρως διασφαλισμένες. Γνώστες του θέματος και των δεδομένων εκτιμούν ότι οι καταθέτες της FBME θα λάβουν ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων τους. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό να υπάρξει κούρεμα στις καταθέσεις που υπερβαίνουν τις 100 χιλιάδες. Το ακριβές ποσοστό δεν είναι κανείς σε θέση να το γνωρίζει στην παρούσα φάση, αφού είναι πολύ πρόωρο και θα πρέπει πρώτα το δικαστήριο να ανάψει πράσινο φως στο αίτημα της Κεντρικής Τράπεζας για εκκαθάριση της FBME.

Keywords
Τυχαία Θέματα