Έριξαν κυβέρνηση τα Panama Papers

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό μετά την διαρροή των εγγράφων που αποκαλύπτουν τις υπόγειες «διαδρομές» του μαύρου χρήματος, τους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους και την επιστράτευση offshore εταιριών για την μεταφορά αδήλωτου πλούτου.

Το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Σίγκμουντουρ Γκούνλαουγκσον υπέβαλε την παραίτησή του. Ο κ. Γκούνλαουγκσον είχε προσπαθήσει να οδηγήσει τη

χώρα σε πρόωρες εκλογές, ζητώντας τη διάλυση του κοινοβουλίου από τον πρόεδρο Όλαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας κάλεσε σε διαβουλεύσεις τους πολιτικούς αρχηγούς.

Διαψεύσεις από Κάμερον

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον διέψευσε ότι έχει μετοχές ή είναι κάτοχος εξωχώριων εταιρειών, μετά την αποκάλυψη ότι το όνομα του πατέρα του έχει περιληφθεί στο κατάλογο των πελατών μιας νομικής εταιρείας, με έδρα τον Παναμά, που ίδρυε τέτοιες εταιρείες.

Ο πατέρας του Βρετανού πρωθυπουργού φέρεται ότι ήταν επικεφαλής ενός δικτύου εξωχώριων επενδυτικών ταμείων. Η εκπρόσωπος του Κάμερον, όταν ρωτήθηκε την Δευτέρα αν η οικογένεια εξακολουθεί να επενδύει χρήματα στα ταμεία αυτά, απάντησε ότι πρόκειται για ένα "ιδιωτικό ζήτημα".

Έρευνα από Ρώσους εισαγγελείς

Στην Ρωσία εισαγγελείς θα ερευνήσουν τις καταγγελίες που φέρουν εξέχουσες προσωπικότητες της Ρωσίας όπως το Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, να σχετίζονται με τα «Έγγραφα του Παναμά».

"Οι έλεγχοι αυτοί θα μας επιτρέψουν επίσης να καθορίσουμε εάν οι πράξεις αυτών των προσώπων και των εταιρειών συμμορφώνονταν με τις υποχρεώσεις τις Ρωσίας προς τη διεθνή κοινότητα όσον αφορά την καταπολέμηση της διαφθοράς και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος" δήλωσε ο Αλεξάντερ Κουρενόι, ο εκπρόσωπος του γενικού εισαγγελέα.

Μέχρι και ο Μέσι…

Ένα από τα πιο ηχηρά ονόματα της λίστας είναι αυτό του Αργεντινού σταρ του ποδοσφαίρου Λιονέλ Μέσι. Ο ίδιος πάντως, με ανακοίνωσή του, υποστήριξε ότι η παναμέζικη εταιρεία που ανήκει στην οικογένειά του δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ για να φοροδιαφύγει ο ίδιος ή κάποιος άλλος και δεν απέκτησε ποτέ κεφάλαια.

Κύπρος, φορολογικός παράδεισος

Όπως αναφέρεται σε αναλυτικό ρεπορτάζ του SigmaLive το σκάνδαλο απέκτησε και κυπριακό ενδιαφέρον, καθώς η χώρα μας βρίσκεται ανάμεσα στις 10 πιο ενεργές, που διαμεσολαβούν στη φοροδιαφυγή.

Τα έγγραφα της δικηγορικής εταιρείας, φέρνουν στο φως «διαδρομές» του μαύρου χρήματος, τους παγκόσμιους φορολογικούς παραδείσους και την επιστράτευση offshore εταιριών για την μεταφορά αδήλωτου πλούτου. Η μαζική διαρροή εκθέτει τουλάχιστον 12 νυν και πρώην ηγέτες κρατών του κόσμου, 140 πολιτικούς και υψηλόβαθμους αξιωματούχους χωρών, αλλά και πλήθος επιχειρηματιών, διασημοτήτων ακόμη και ιδρυμάτων και εταιρειών.

Σε δεύτερη offshore ο Αργεντινός πρόεδρος

Σε μια άλλη εξέλιξη, η εφημερίδα La Nación αποκάλυψε σήμερα ότι ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι εμφανίζεται στα αρχεία άλλης μιας εξωχώριας εταιρείας, της Kagemusha, που ιδρύθηκε το 1981 στον Παναμά.

Ο κεντροδεξιός πρόεδρος της Αργεντινής, που εξελέγη τον περασμένο Νοέμβριο με την υπόσχεση ότι θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, υποστήριξε χθες ότι δεν έχει παρανομήσει. Το όνομά του και εκείνο του πατέρα του αναφέρονταν στα λεγόμενα "Έγγραφα του Παναμά" που διέρρευσαν στον Τύπο. Οι δυο τους φέρονταν ιδιοκτήτες μιας εταιρείας, της Fleg Trading Ltd, που έδρευε στις Μπαχάμες από το 1998 μέχρι το 2008.

Ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Φράνκο Μάκρι, ο πατέρας του 57χρονου προέδρου, εμφανίζεται ως πρόεδρος της εταιρείας Kagemusha που έχει κεφάλαια ύψους 10.000 δολαρίων. Η εταιρεία αυτή συστάθηκε το 1981 και παραμένει ακόμα ενεργή. Την εποχή εκείνη ο Μαουρίσιο Μάκρι ήταν 22 ετών και εργαζόταν στον Όμιλο Μάκρι που είχε ιδρύσει ο πατέρας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα