Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτίθενται στην κύρια πόλη της β. Γάζας

Ισραηλινά στρατεύματα και τανκς επιτέθηκαν στην κύρια βόρεια πόλη της Γάζας και από τις δύο πλευρές τη Δευτέρα, τρεις ημέρες αφότου ξεκίνησαν μια μεγάλη χερσαία επίθεση στον παλαιστινιακό θύλακα, που έχει προκαλέσει περισσότερες διεθνείς εκκλήσεις για προστασία των αμάχων.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι είχε πλήξει περισσότερους από 600 στόχους μαχητών τις τελευταίες ημέρες, καθώς επέκτεινε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας,

όπου οι Παλαιστίνιοι άμαχοι έχουν απόλυτη ανάγκη από καύσιμα, τρόφιμα και καθαρό νερό, καθώς ο πόλεμος μπαίνει στην τέταρτη εβδομάδα.

Ισλαμιστές μαχητές είπαν ότι απέκρουσαν μια απόπειρα ώθησης ισραηλινών αρμάτων μάχης στην πόλη της Γάζας από τα ανατολικά και τους πολεμούσαν στα σύνορα με το Ισραήλ.

«Το καθήκον μας σήμερα είναι να πολεμήσουμε και να πολεμήσουμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ, που μάχεται στο πλευρό της κυβερνώσας Χαμάς στη Γάζα, προσθέτοντας ότι τώρα δεν είναι η ώρα για κατάπαυση του πυρός.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι σκότωσε τέσσερα εξέχοντα στελέχη της Χαμάς. «Τα στρατεύματα του ισραηλινού στρατού σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που εγκλωβίστηκαν σε κτίρια και σήραγγες και επιχείρησαν να επιτεθούν στα στρατεύματα», ανέφερε σε μια ενημέρωση.

Καμία πλευρά δεν σχολίασε τις αναφορές της άλλης.

Το Ισραήλ ανανέωσε τις προειδοποιήσεις για τους αμάχους να μετακινηθούν από τα βόρεια του μικρού, πυκνοκατοικημένου θύλακα προς τα νότια, καθώς ξεκίνησε μια προέλαση προς τη Γάζα αργά την Παρασκευή για να καταδιώξει τους μαχητές της Χαμάς που λέει ότι κρύβονται σε έναν λαβύρινθο τούνελ κάτω από την πόλη της Γάζας.

Πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν μείνει στη θέση τους από φόβο μήπως μείνουν άστεγοι όπως οι προηγούμενες γενιές και από τον συναγερμό για τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές νοτιότερα.

Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν χτυπήματα αεροπορικών επιδρομών κοντά σε τρία μεγάλα νοσοκομεία στην πόλη της Γάζας τη Δευτέρα. Το γραφείο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, OCHA, ανέφερε ότι 117.000 άμαχοι έχουν καταφύγει μαζί με ασθενείς και γιατρούς σε νοσοκομεία στο βορρά.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Χαμάς ότι τοποθετεί κέντρα διοίκησης και όπλα κοντά σε νοσοκομεία, κάτι που η οργάνωση αρνείται.

Στο νότο, εκρήξεις από αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν την πόλη Ράφα, κοντά στο μοναδικό επιχειρησιακό συνοριακό πέρασμα της Γάζας, με την Αίγυπτο, και ανατολικά του Χαν Γιουνίς, όπου τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η Χαμάς συγκρούστηκε με ισραηλινά στρατεύματα.

Οι ιατρικές αρχές στη Γάζα, όπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται στριμωγμένοι σε έναν θύλακα μήκους 45 χιλιομέτρων, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι 8.306 άνθρωποι - μεταξύ των οποίων 3.457 ανήλικοι - σκοτώθηκαν.

Ο OCHA είπε ότι οι διασώστες αγωνίζονται να φτάσουν τους πληγέντες. «Μέχρι τις 29 Οκτωβρίου περίπου 1.800 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 940 παιδιά, έχουν αναφερθεί αγνοούμενοι και μπορεί να έχουν παγιδευτεί ή νεκροί κάτω από τα ερείπια, εν αναμονή διάσωσης ή ανάκτησης», ανέφερε.

Το πρακτορείο των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε επίσης ότι ένοπλες ομάδες συνέχισαν να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά του Ισραήλ αδιακρίτως, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ δήλωσαν ότι πολεμούν επίσης τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη από το Ισραήλ πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είπε ότι τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν εκεί τη Δευτέρα και το Ισραήλ είπε ότι σε μια αεροπορική επιδρομή σκότωσε πολλούς μαχητές.

Διαβάστε επίσης: Νετανιάχου: Ο ισραηλινός στρατός προχωρά μεθοδικά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα