Οι ισπανικές τράπεζες καλούνται να επιστρέψουν €4 δισ.

Πλήγμα δέχθηκαν σήμερα οι ισπανικές τράπεζες, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απεφάνθη ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στους πελάτες τους περίπου €4 δισεκατομμύρια, λόγω της σταθερής μείωσης των επιτοκίων σε χιλιάδες στεγαστικά δάνεια, που ήταν συνδεδεμένα με το euribor.

Η απόφαση λήφθηκε την ώρα που το ισπανικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, την μειωμένη ζήτηση δανείων και τους αυστηρούς κεφαλαιακούς κανόνες.

Η Τράπεζα

της Ισπανίας εκτιμά ότι η απόφαση θα μπορούσε να κοστίσει στον τραπεζικό τομέα €4,2 δισ.

Τον Μάιο του 2013 το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη ότι η ρήτρα που έθετε όριο για το πόσο μπορεί να υποχωρήσει το επιτόκιο ενός στεγαστικού δανείου ήταν άδικη, σημειώνοντας όμως ότι οι τράπεζες δεν ήταν αναγκασμένες να επιστρέψουν χρήματα στους δανειολήπτες για την περίοδο πριν το Μάιο του 2013. Ωστόσο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με σημερινή του απόφαση απεφάνθη ότι το όριο για την περίοδο της επιστροφής των χρημάτων είναι παράνομο και άδικο.

Οι καταναλωτές πρέπει να αποκατασταθούν και να φτάσουν στην κατάσταση στην οποία θα ήταν αν ο όρος αυτός δεν υπήρχε, αναφέρει το Δικαστήριο.

Τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια της Ισπανίας είναι συνδεδεμένα με το euribor ενός έτους. Το euribor υποχωρούσε μεν αλλά χιλιάδες δανειολήπτες δεν επωφελούνταν από τη μείωση του επιτοκίο λόγω της επίμαχης ρήτρας.

Ο σύνδεσμος δανειοληπτών Adicae εκτιμά ότι 2-4 εκατομμύρια συμβόλαια με την επίμαχη ρήτρα έχουν υπογραφεί στην Ισπανία. «Ήταν μια πραγματική απάτη που σχεδιάστηκε και στήθηκε από τις τράπεζες», ανέφερε ο Πρόεδρος του συνδέσμου Μανουέλ Πάρδος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα