Οι γυναίκες "σέρνουν τον χορό" της αποχής

Οι γυναίκες «σέρνουν τον χορό» της αποχής και μάλιστα διαχρονικά, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων των εκλογικών αναλυτών.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» του ΣΙΓΜΑ, ο εκλογικός αναλυτής Νάσιος Ορεινός ανέφερε ότι η χθεσινή εκλογική διαδικασία έδειξε ότι οι γυναίκες που απείχαν ανέρχονται στις 96.391, ενώ οι άντρες στις 47.564, αριθμοί που αντιστοιχούν σε ποσοστά 35% έναντι 18%.

«Το ότι η γυναίκες απέχουν, είναι κάτι το διαχρονικό», είπε, προσθέτοντας ότι έχει σημασία το γεγονός ότι οι καμπάνιες

μπορεί να χτίζονται αρχικά για να προσελκύσουν τόσο άντρες όσο και γυναίκες, ωστόσο, δεδομένου ότι οι γυναίκες δεν προσέρχονται, κάνει τους επικοινωνιολόγους να στέκονται πάνω στους άντρες.

Εν τω μεταξύ, η πριμοδότηση από τους ψηφοφόρους του Νίκου Αναστασιάδη στον Σταύρο Μαλά ήταν ξεκάθαρη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων και την ερμηνεία που δίνουν οι εκλογικοί αναλυτές.

Μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Ορεινός ανέφερε ότι «περίπου το 7% όσων ψήφισαν τον Σταύρο Μαλά στον πρώτο γύρο επέστρεψαν στον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ, αντίθετα, μόλις 1% όσων ψήφισαν Αναστασιάδη επέστρεψαν στον Σταύρο Μαλά. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9.000 ψήφοι πριμοδότησαν τον κ. Μαλά την πρώτη Κυριακή, κάτι που αναλογεί στο 2% της γενικής ψήφου. Αυτή ήταν η φανερή πριμοδότηση. Προφανώς υπάρχουν και άλλοι που δεν φάνηκαν», είπε.

Στην ερώτηση αν η πριμοδότηση παρατηρείται σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις του κόσμου, ο κ. Ορεινός απάντησε ότι πρόκειται για μια μορφή τακτικιστικής ψήφου, η οποία γίνεται εκεί που ο εκλογέας βλέπει έναν υποψήφιο να είναι πιο αδύνατος από έναν άλλο, θεωρώντας ότι ο υποψήφιος που στηρίζει μπορεί να επικρατήσει ευκολότερα στον δεύτερο γύρο. Σημείωσε δε ότι υπόνοιες επί τούτου είχαν υπάρξει και το 2013, ωστόσο κάτι τέτοιο είχε μάλλον αποφευχθεί, διότι μέχρι το μεσημέρι τα exit poll έδειχναν ότι ο Νίκος Αναστασιάδης εκλεγόταν από τον πρώτο γύρο.

«Τώρα, όμως, μπορεί να συνέβη αυτοβούλως, αλλά (οι ψηφοφόροι) ήταν προαποφασισμένοι. Πολλοί έχουμε ακούσει συγκεκριμένα άτομα να λένε ότι ψήφισαν Μαλά για να περάσει στον δεύτερο γύρο», είπε, χωρίς να μπορεί να ισχυριστεί αν πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο ή για αυτόβουλη ενέργεια των ψηφοφόρων.

Η αποχή συμφέρει τους μεγάλους

Όσον αφορά στην αποχή, η οποία έφτασε το 26%, σε σχέση με τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές που ήταν στο 17%, ο κ. Ορεινός τόνισε ότι πρόκειται για «ιστορικό ρεκόρ» στην ιστορία των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν κάτι που δεν αναμενόταν.

Στην ανάγνωση που θέλει τα υψηλά ποσοστά αποχής ενδεχομένως να βολεύουν τα μεγάλα κόμματα, κάτι το οποίο φαίνεται στις περιόδους μεταξύ των εκλογικών αναμετρήσεων όπου οι πολιτικοί εξακολουθούν να πολιτεύονται με τον ίδιο τρόπο, η παρατήρηση του κ. Ορεινού ήταν ότι τουλάχιστον «οι μεγάλοι» έχουν συμφέρον, καθώς η αποχή προέρχεται κυρίως από τα μικρότερα κόμματα.

«Αυτά έχουν τους μηχανισμούς να φέρουν τους ψηφοφόρους τους στην κάλπη, άρα η δική τους αποχή είναι χαμηλή», είπε.

Επιπλέον, ο κ. Ορεινός ανέφερε ότι πρόκειται ξεκάθαρα για μια «μεγάλη νίκη» και μια «μεγάλη ήττα».

Όσον αφορά στην επανεκλογή Αναστασιάδη, ανέφερε ότι κατάφερε μια μεγαλύτερη νίκη από εκείνη του 2013, διότι τότε είχε λάβει περίπου 20.000 περισσότερες ψήφους από τον ανθυποψήφιό του, ενώ τώρα 25.000 περισσότερες, προσθέτοντας ότι τότε το αποτέλεσμα είχε καθορίσει η αποχή.

«Νομίζω ότι ήταν εύκολη νίκη για τον Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και μια βαριά ήττα για τον Σταύρο Μαλά. Δεν μπορώ να δεχτώ το γεγονός ότι ήταν μια γλυκιά ήττα», είπε.

Στην παρατήρηση ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι βγήκε κερδισμένο από τις εκλογές, ο κ. Ορεινός σημείωσε ότι ο μόνος στόχος που θα πρέπει να έχουν τα μεγάλα κόμματα είναι η νίκη, με οποιονδήποτε άλλο στόχο να τα καθιστά μεσαίο ή μικρό κόμμα.

«Όταν δεν πετυχαίνεις τη νίκη και χάνεις με μεγάλη διαφορά, πρόκειται για ήττα. Από εκεί και πέρα, αν σε ικανοποιεί μια καλή εμφάνιση, είναι άλλο θέμα».

Τι έκανε ο ενδιάμεσος

Όσον αφορά στους ψηφοφόρους του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, ο κ. Ορεινός ανέφερε ότι από το σύνολο των ψηφοφόρων του Νικόλα Παπαδόπουλου, ήτοι το 25% του πρώτου γύρου, έδειξε ότι περίπου το 10% αυτού δεν πήγε καν στην κάλπη, δηλαδή «πειθάρχησε» στην απόφαση του ενδιάμεσου χώρου.

«Από αυτούς που πήγαν στην κάλπη, οι οπαδοί του ΔΗΚΟ έχουν κινηθεί πλειοψηφικά προς τον Νίκο Αναστασιάδη, οι οπαδοί του Κινήματος Αλληλεγγύη, των Οικολόγων και του ΕΛΑΜ σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό κινήθηκαν υπέρ του ιδίου. Αντιθέτως, η Συμμαχία Πολιτών και η ΕΔΕΚ κινήθηκαν κατά 50% προς τον Σταύρο Μαλά και κατά 30% προς τον Νίκο Αναστασιάδη», σημείωσε.

Στην παρατήρηση ότι οι οπαδοί δύο αντιομοσπονδιακών κομμάτων στηρίζουν έναν ομοσπονδιακό πρόεδρο, ο κ. Ορεινός τόνισε ότι οι εν λόγω ψηφοφόροι προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ΔΗΣΥ και άρα επιστρέφουν, προσθέτοντας ότι η επιλογή στις πλείστες των περιπτώσεων έγινε με τη λογική του «μη χείρον βέλτιστον», κάτι που αποτελεί επίσης μια μορφή τακτικιστικής ψήφου.

Στην ερώτηση κατά πόσο -σύμφωνα με τα στοιχεία- ο λεγόμενος ενδιάμεσος χώρος φέρει ευθύνη για την ήττα του Σταύρου Μαλά, κάτι που αποτελεί και μέρος του μετεκλογικού αφηγήματος του ΑΚΕΛ, ο κ. Ορεινός θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει ως επιχείρημα, καθώς τα συγκεκριμένα κόμματα θα ήταν πολύ δύσκολο να στηρίξουν πολιτικά έναν εκ των δύο υποψηφίων, λόγω της διαφοράς στο Κυπριακό.

Keywords
Τυχαία Θέματα