Οι γιατροί της Κύπρου

Η Λευκορωσία έχει σχέδιο υγείας, η Αίγυπτος και το Μαρόκο έχουν σχέδιο υγείας, η Ιορδανία έχει σχέδιο υγείας, η ευρωπαϊκή Κύπρος όμως ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχέδιο υγείας

Αυτό το άρθρο αποτελεί μία κριτική εναντίον κάποιων που ασκούν το ιατρικό επάγγελμα σε αυτή τη χώρα. Αυτών που πήραν το λανθασμένο μήνυμα από την κοινωνία ότι έχουν το δικαίωμα να συμπεριφέρονται με τέτοιο απαξιωτικό τρόπο έναντι όλων και να επιδιώκουν με κάθε τρόπο την ματαίωση της εφαρμογής

του ΓΕΣΥ και να εδραιωθεί η παρούσα κατάσταση που τους βολεύει.

Παρακολουθούμε με νευρικότητα αυτά που εξελίσσονται τον τελευταίο καιρό στον χώρο της υγείας, όπου η μία ιατρική οργάνωση μετά την άλλη τάσσονται με τόσο εύκολο τρόπο εναντίον του ΓΕΣΥ.

Μία σημαντική ομάδα Κυπρίων γιατρών που φαίνεται δυστυχώς έμαθε τα τελευταία 15 - 18 χρόνια να θησαυρίζει από το υφιστάμενο σαθρό σύστημα. Αυτοί δεν επιθυμούν με τίποτα να αλλάξει η παρούσα κατάσταση επειδή απλούστατα είναι τόσο προσοδοφόρα για αυτούς. Και να μας δηλώνουν ότι δεν θα συμμετάσχουν στο ΓΕΣΥ επειδή δεν θα είναι προς όφελος του Κύπριου ασθενούς. Με θρασύτατο τρόπο κάποιοι παραποιούν τα γεγονότα. Η προπαγάνδα τους πάντως δεν φαίνεται να πείθει κανένα στη χώρα εκτός από τους εαυτούς τους.

Είναι αδιανόητο και εξωφρενικό να επιμένουν κάποιοι στην υιοθέτηση της ιδιωτικής ιατρικής. Να μπορούν δηλαδή να πατούν πάνω σε δύο βάρκες. Έχω την εντύπωση πως κάτι τέτοιο δεν έχει εφαρμοσθεί σε κανένα άλλο σχέδιο υγείας στον κόσμο. Είναι όπως να λέμε να διορίζεται ένας καθηγητής στο δημόσιο και ταυτόχρονα να δικαιούται νόμιμα να διατηρήσει το ιδιωτικό φροντιστήριο του στις απογευματινές ώρες.

Θα ήταν χρήσιμο οι πολίτες να ενημερωθούν για μερικές πικρές πλην όμως άγνωστες αλήθειες για τον τομέα τη υγείας.

• Πρώτον: Η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα όχι μόνο στην Ε.Ε. και στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά ακόμα και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής που δεν έχει σχέδιο υγείας. Σκεφθείτε ότι η Λευκορωσία έχει σχέδιο υγείας, η Αίγυπτος και το Μαρόκο έχουν σχέδιο υγείας, η Ιορδανία έχει σχέδιο υγείας, το οποίο λέγεται ότι είναι πολύ λειτουργικό, η ευρωπαϊκή Κύπρος όμως ΔΕΝ ΕΧΕΙ σχέδιο υγείας.

• Δεύτερο: Οι Βρυξέλλες και το ίδιο το Eurostat (Στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε.) κατατάσσουν το υφιστάμενο σύστημα υγείας στην Κύπρο στις τελευταίες θέσεις ως προς την κακή λειτουργικότητα του και την δυσκολία των ασθενών πρόσβασης προς αυτό. Είναι λυπηρό το ότι η χρήση υπηρεσιών υγείας γίνεται με βάση την οικονομική δυνατότητα του ασθενούς και όχι με βάση τις ανάγκες του. Το υφιστάμενο σύστημα υγείας στην χώρα μας είναι χειρότερο ακόμα και από το αντίστοιχο της υπό ένταξη χώρας Αλβανίας η οποία έχει το χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα είναι το μοναδικό που περιέχει τόσες στρεβλώσεις, ανισορροπίες και να είναι άδικο προς τον φορολογούμενο πολίτη.

• Τρίτο: Πως θα νιώσει ο κύπριος ασθενής και πολίτης όταν ακούει το εξής: Ένας γιατρός δηλώνει στην φορολογική του δήλωση εισόδημα των €70.000 Έρχεται ο ΟΑΥ (Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας) για να του προσφέρει συμβόλαιο συμμετοχής στο ΓΕΣΥ με ετήσιες απολαβές στις €100.000 ή ακόμα €120.000. Και εκεί με έκπληξη να μαθαίνεις ότι ο γιατρός απορρίπτει την πρόταση.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας είχε καλέσει τους γιατρούς, πριν από λίγες εβδομάδες, να δημοσιεύσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Θα πρέπει ο Γενικός ελεγκτής σε συνεργασία με το Τμήμα Φορολογίας να ζητήσουν από όλους τους γιατρούς “καταστάσεις κίνησης κεφαλαίων” το περίφημο “Capital statement”, διότι απλούστατα, ένας γιατρός που δηλώνει ετήσιο εισόδημα €70.000 να απορρίπτει τις €120.000 του ΓΕΣΥ είναι ύποπτο και ίσως σημαίνει ένα και μόνο πράγμα. Εισπράττει πολύ μα πολύ περισσότερα.

Δεν θέλω να είμαι ισοπεδωτικός. Υπάρχουν έντιμοι και ηθικοί γιατροί που σέβονται τον όρκο που έχουν δώσει, τους ασθενείς τους και προτεραιότητα τους είναι η προσφορά προς τον πάσχοντα και όχι το χρήμα. Όπως η φωνή αυτών των λίγων γιατρών φαίνεται να έχει πνιγεί κάτω από την ακατάσχετη εμμονή μεγάλης μερίδας γιατρών να περάσουν τα αιτήματα τους και να συνεχίσει το ευνοϊκό για αυτούς status quo ή να δημιουργηθεί ένα ΓΕΣΥ ακριβώς στα μέτρα τους και όπως εκείνοι το θέλουν. Για την ώρα οι έντονες απαιτήσεις γιατρών στην εισαγωγή της ιδιωτικής ιατρικής ως επίσης στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΟΑΥ κρίνονται ως ασύμμετρα υπερβολικές και παράλογες.

Πιστεύω ότι η άρνηση ήδη πολλών ιατρικών ειδικοτήτων να συμμετέχουν στο ΓΕΣΥ θα συνεχίσει και δεν θα είναι εύκολο να καμφθεί. Ο ΟΑΥ γνωρίζει καλά ότι ως έσχατη λύση στο πρόβλημα θα ήταν η έλευση Ελλήνων γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Οι Έλληνες γιατροί έχουν πολύ καλό όνομα στην επιστημονική κοινότητα, με εμπειρία και κατάρτιση και όσοι από αυτούς εργάζονται στο δημόσιο παίρνουν πενιχρούς μισθούς πολύ χαμηλότερους από τους αντίστοιχους στην Κύπρο. Υπό τις περιστάσεις, μόνο η κάθοδος Ελλήνων γιατρών θα μπορούσε να σώσει την κατάσταση και να σπάσει το καρτέλ που έχουν στήσει εδώ κάποιοι.

Όπως και να έχουν τα πράγματα θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια από την κυβέρνηση και τον ΟΑΥ για να εφαρμοσθεί το πολυπόθητο σχέδιο υγείας. Αλλά μεγάλη προσπάθεια θα πρέπει να κάνουν και οι γιατροί ώστε να αντιστραφεί η αρνητική εικόνα τους και να αλλάξουν τα συναισθήματα που τρέφει η πλειονότητα της κοινωνίας προς την ιατρική κοινότητα αυτής της χώρας, την οποία και θα πρέπει να σεβόμαστε ως υποψήφιοι ασθενείς ως επίσης κι εκείνοι να σεβαστούν όλους εμάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα