Οι γεννηθέντες στο 57 Β.Μ.Η. της Λευκωσίας 2.200 Εβραίοι

Δύο χιλιάδες διακόσια Εβραιόπουλα γεννήθηκαν από το 1946 έως το 1949 στη Λευκωσία. Στο 57 Βρετανικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΒΜΗ, γνωστό μέχρι σήμερα ως Μπι-εμ-έιτς. Νυν στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, που φέρει το όνομα του δολοφονηθέντος από τους Τούκους της ΤΜΤ στην Αμμόχωστο, τον Μάιο του 1964, λοχαγού (ΜΧ) Βασίλη Καποτά από τα Καλάβρυτα, του οποίου τον πατέρα και τον αδελφό είχαν εκτελέσει οι Γερμανοί Κατακτητές στη Μεγάλη Σφαγή των Καλαβρύτων το 1943.

Στο 57 ΒΜΗ, από το 1946 έως και το 1949, οι Εγγλέζοι

κυρίαρχοι και τότε της Κύπρου, μετέφεραν προς τοκετό, τις εγκυμονούσες Εβραίες που είχαν κλεισμένες, μαζί με τους συζύγους τους (52 χιλιάδες συνολικά, άνδρες γυναίκες, γέρους και παιδιά) στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως Καραόλου της Αμμοχώστου, Δεκέλειας και Ξυλοτύμπου. Τους κρατούσαν αυστηρά φρουρούμενους ως «παράνομους μετανάστες». Ήσαν τότε οι επιζήσαντες από το Ολοκαύτωμα των Εβραίων που διέπραξαν στην Ευρώπη οι Ναζιστές Γερμανοί και, οι οποίοι, με καράβια προσπαθούσαν – παρά τις βρετανικές απαγορεύσεις - να φτάσουν στην επίσης βρετανοκρατούμενη πατρογονική τους Παλαιστίνη, στον αγώνα ίδρυσης του εβραϊκού κράτους.

- Τις μυστικές προσπάθειες των Εβραίων συνέδραμαν αποφασιστικά πολλοί Κύπριοι, εκ των οποίων ηγετικό ρόλο έπαιζε ο αείμνηστος Πρόδρομος Παπαβασιλείου, με τον οποίον είχαν συνδεθεί, όταν, στη διάρκεια του Β΄ Παγκ. Πολέμου, υπηρετούσαν μαζί ως Εθελοντές στον Βρετανικό Στρατό στη Μέση Ανατολή και στην Αίγυπτο.

Χ Θ Ε Σ στο Στρατόπεδο Βασίλη Καποτά, εκεί στο σεμνό μνημείο της Κυπρο-Ισραηλινής Φιλίας που εγκαινιάστηκε πριν δύο χρόνια, υπήρξε άλλη μια τελετή, από γεννηθέντες εκεί μέσα το 1946-49 Εβραίους και Εβραίες που ταξίδευσαν γι’ αυτό τον σκοπό από το Ισραήλ.

- Στην τελετή τίμησαν τους απογόνους του αείμνηστου Πρόδρομου Παπαβασιλείου.

Ε Ν Α σπουδαίο βιβλίο,
γραμμένο από τον Κερυνειώτη
συγγραφέα Ανδρέα Κελέσιη,
έχει άμεση σχέση με την ιστορία.
Έχει τίτλο «Αναζητώντας Πατρίδες
Ιστορικό Μυθιστόρημα»,
για το οποίο είχαμε γράψει το
ΕΙΡΗΣΘΩ στην εφημερίδα «Σημερινή»
στις 13 Ιουλίου 2015 τα εξής:

Γ Ι Α ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙ κανείς το νέο σπουδαίο ιστορικό μυθιστόρημα του Κερυνειώτη συγγραφέα Ανδρέα Κελέσιη, χρειάζεται πρώτ’ απ’ όλα αντοχή σε πολύ δύσκολους, θαλασσοδαρμένους κι άκρως επικίνδυνους πλόες, στ’ αρχέγονα των Ελλήνων κύματα του Αιγαίου. Κόντρα σ’ όλους τους θαλασσοπνίχτες αέρηδες. Κι ενάντια σ’ όλους τους διαόλους που κατά καιρούς μακελλεύουν τον Ελληνισμό. Από τους Τούρκους καταστροφείς της Μικρασίας, σφαγείς και της Κρήνης απέναντι από τη Χίο, ως τους Γερμανούς Ναζί κατακτητές και της Χίου. Αμφότερους, αλληλο-διδαχθέντες στις γενοκτονίες και τα ολοκαυτώματα: Αρμενίων, Ελλήνων κι άλλων λαών οι μεν, Εβραίων και άλλων περισσότερων λαών οι δε…

Π Ρ Α Γ Μ Α Τ Ι Κ Α γεγονότα, με την πραγματική ιστορία πραγματικών ανθρώπων, αποτελούν τη βάση επί της οποίας ο Ανδρέας Κελέσιης, δεξιοτέχνης γνωστός απ’ τα προηγούμενα βιβλία του στη γραφή της πανάρχαιας ελληνικής ναυτοσύνης, έκτισε το νέο «πλεούμενο» βιβλίο του με τον τίτλο «Αναζητώντας Πατρίδες». Πρόσφυγες απ’ τη μικρασιατική Κρήνη στη Χίο ψαράδες, οι πρωταγωνιστές του, που έγιναν μεταπολεμικά Κύπριοι. Έσμιξαν επί γερμανικής κατοχής, στην αντίσταση, με διασωθέντες απ’ το Βερολίνο και τη Θεσσαλονίκη Εβραίους.

Με επίκεντρο δράσης το καραβόσκαρο «Άγιος Ιωάννης», μια θρυλική σε αγώνες ανταρτών θαλάσσης, χιώτικη μηχανότρατα. Οι Γερμανοί κατακτητές την έκαναν οπλισμένο περιπολικό τους, με υπόδουλο το πλήρωμά της. Ώσπου οι σκλάβοι, τέσσερις Έλληνες κι ένα Εβραιόπουλο, έκαναν την ανταρσία τους, εξόντωσαν τους επικεφαλής ναζιστές κι οδήγησαν, σαν σε Οδύσσεια το σκαρί, με τρεις δεμένους αιχμάλωτους Γερμανούς στρατιώτες, στον ναύσταθμο των Συμμάχων στην Αλεξάνδρεια.

Μ Ε ΒΑΣΗ την Αμμόχωστο και το Καραβοστάσι της Κύπρου, ανέλαβαν μετά πλήθος μυστικές ναυτικές επιχειρήσεις υποστήριξης της αντίστασης κατά των Γερμανών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στη Θράκη, στην τουρκοκρατούμενη Μικρασία και στην Κρήτη. Κι όταν ηττήθηκε ο Ναζισμός, ξεγελώντας τους αδίστακτους Εγγλέζους, συνέδραμαν μυστικά τον αγώνα των Εβραίων για τη μετακίνηση των επιζώντων του Ολοκαυτώματος από την Ευρώπη στην Παλαιστίνη, προς ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Το αγγλικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Εβραίων «απαγορευμένων μεταναστών» στον Καράολο Αμμοχώστου της βρετανοκρατούμενης Κύπρου και η έμπρακτη συνδρομή των Κυπρίων (με τον αείμνηστο Πρόδρομο Παπαβασιλείου), στις αποδράσεις και τις διαφυγές προς Παλαιστίνη, αποτελούν άλλο σημαντικό μέρος του βιβλίου. Μαζί κι ο έρωτας της Εβραιοπούλας με το Κυπριόπουλο, που δεν ήταν γραφτό ν’ ανθίσει, καθώς η πανέμορφη κοπελιά θυσιάστηκε μαχόμενη στα κράσπεδα της Ιερουσαλήμ…

Keywords
Τυχαία Θέματα