Οι φραστικές επιθέσεις Τραμπ στην έρευνα Μάλερ

Ο δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ Ρούντι Τζιουλιάνι υπερασπίστηκε τις φραστικές επιθέσεις του Αμερικανού προέδρου κατά της έρευνας του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για το ενδεχόμενο συνωμοσίας της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με τη Ρωσία.

Ο ίδιος χαρακτήρισε ως παράνομη την έναρξη της έρευνας, σχολιάζει το CNN.

Σε ερώτηση της Ντάνας Μπας του CNN

αναφορικά με την ύπαρξη και εφαρμογή μιας γενικότερης στρατηγικής για την υποβάθμιση της έρευνας, ο Τζιουλιάνι δήλωσε για τον πρόεδρο Τραμπ: “Δεν θα μπορούσε να το κάνει αν δεν είχε το υλικό”.

“Μας δίνουν το υλικό για να το κάνουμε. Φυσικά, πρέπει να το κάνουμε για να υπερασπιστούμε τον πρόεδρο. Σε μεγαλύτερη έκταση, θυμήσου, Ντάνα, ότι αυτό που κάνουμε εδώ στηρίζεται στην κοινή γνώμη, καθώς τελικά η απόφαση εδώ θα είναι για αμφισβήτηση ή μη της αξιοπιστίας του προέδρου”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζιουλιάνι στην εκπομπή του CNN, State of the Union.

O Τζιουλιάνι πρόσθεσε, επίσης, ότι η έναρξη της έρευνας του Μάλερ ήταν παράνομη, με την επίκληση των υπηρεσιακών σημειωμάτων του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ τα οποία διέρρευσαν, αλλά και την απουσία αποδείξεων για την διάπραξη συνωμοσίας μεταξύ του προέδρου Τραμπ και της Ρωσίας.

“Έχουμε την υπόθεση Κόμεϊ, που είναι η διαρροή ενός εμπιστευτικού σημειώματος και είναι παράνομο να γίνεται από έναν αξιωματούχο του FBI. Δεν λέω ότι ο Μάλερ είναι παράνομος. Αυτό που λέω είναι ότι η βάση επί της οποίας έγινε ο διορισμός του ήταν παράνομη”, τόνισε το Τζιουλιάνι.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η έρευνα του Μάλερ έχει νομιμοποιηθεί σήμερα, ο Τζιουλιάνι απάντησε “όχι πια”, επικαλούμενος αναφορές για έναν πληροφοριοδότη του FBI εντός της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, ως έναν από τους λόγους απαξίωσης της έρευνας.

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης είπε, επίσης, ότι ο πρόεδρος είναι “ανυποχώρητος” για μια προσωπική κατάθεσή του στον Μάλερ.

Ο Τζιουλιάνι δήλωσε ότι δύο θέματα ενδέχεται να τεθούν στην διάρκεια της κατάθεσης: Συνωμοσία και παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης. Ο ίδιος είπε ότι δεν αισθάνεται άνετα για μία κατάθεση γύρω από την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης, καθώς ο πρόεδρος ενδέχεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση, σχετικά με το νόημα ενός σχολίου που είχε κάνει αναφορικά με την απόλυση του Κόμεϊ.

“Αν ερμηνεύσεις το σχόλιό του για την απόλυση του Κόμεϊ, εάν το ερμηνεύσεις ως παρεμπόδιση της έρευνας, σε αντίθεση με την απομάκρυνση ενός ατόμου που δεν έκανε καλά την δουλειά του υπό την μερική σύσταση του αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, και το δεις ως παρεμπόδιση της έρευνας, μπορείς να πεις ότι είναι παρεμπόδιση”, είπε ο Τζιουλιάνι στο CNN. “Μετά, μπορείς να πεις ότι είναι ψευδορκία, που είναι ακόμη πιο εύκολο γι’ αυτούς. Στο σημείο αυτό, νομίζω ότι αν είναι ύπουλοι, θα το πράξουν”, πρόσθεσε.

Ο Μάλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, τον περασμένο Μάιο, αμέσως μετά την απόλυση του Κόμεϊ.

Ο ίδιος είναι επιφορτισμένος με ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων (grand jury).

Μετά την αυτοεξαίρεση του Υπουργού Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς από την έρευνα, ο διορισμός του Μάλερ έγινε από τον αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Ρόντ Ρόζενταϊν που ασκεί εποπτεία για την διεξαγωγή της.

Ο Σέσιονς αυτοεξαιρέθηκε μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους. Τόσο ο Σέσιονς όσο κι ο Ρόζενσταϊν έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της άσκησης κριτικής από τον πρόεδρο Τραμπ για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Για τον Μάλερ και τον Ρόζενσταϊν έχει συζητηθεί και το ενδεχόμενο απαλλαγής από τα καθήκοντά τους, ενώ τέτοιες ενέργειες έχουν μέχρι σήμερα αποφευχθεί μπροστά στο ενδεχόμενο του σοβαρού πολιτικού κόστους που θα προκαλούσαν.

Η κατάσταση γύρω από την έρευνα του Μάλερ γίνεται περισσότερο πιεστική εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Μέσα στο καλοκαίρι αρχίζει η πρώτη δίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ Πολ Μάναφορτ, με το σοβαρό ενδεχόμενο επιβάρυνσης του προεκλογικού κλίματος, ενδεχόμενο που απασχολεί σοβαρά τους Ρεπουμπλικάνους.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα