Οι εξελίξεις για βίντεο ξυλοδαρμού - Βήμα βήμα τα γεγονότα

Σάλο άνευ προηγουμένου προκάλεσε η δημοσιοποίηση βίντεο, παρμένου από το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης των Κεντρικών Φυλακών.

Το ιστορικό της δημοσιοποίησης του βίντεο

Στη δημοσιοποίηση του επίμαχου βίντεο, προχώρησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Η βουλευτής προχώρησε στη δημοσιοποίηση του βίντεο ταυτόχρονα με δηλώσεις της ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής.

Οι αναταράξεις της δημοσιοποίησης ήταν αλυσιδωτές, αναγκάζοντας το Υπουργείο Δικαιοσύνης,

τη Διεύθυνση των Φυλακών, αλλά και την Αστυνομία να προχωρήσουν σε δηλώσεις, καταδικάζοντας απερίφραστα την εν λόγω ενέργεια.

Οι αντιδράσεις

Από πλευράς της, η βουλευτής, σε δημόσιες τοποθετήσεις της επί του θέματος, τόνισε επανειλημμένα ότι ενώ απέστελλε επιστολές για να ενημερωθεί για την εξέλιξη της εν λόγω υπόθεσης, έχοντας γνώση της κατάστασης του δεσμοφύλακα που δέχθηκε την επίθεση, εντούτοις δεν έλαβε ποτέ απάντηση. Από πλευράς τους, Υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλά και αρμόδιοι φορείς, ξεκαθάρισαν ότι η εν λόγω υπόθεση βρίσκεται ενώπιον Δικαιοσύνης και οποιαδήποτε δημοσιοποίηση τεκμηρίων ενδέχεται να προκαλέσει ζημιά.

Οι πρωταγωνιστές του επίμαχου βίντεο

Ο εν λόγω δεσμοφύλακας, εν ώρα εργασίας, δέχθηκε επίθεση από δυο κρατούμενους. Πρόκειται για τον Δημήτρη Μαμαλικόπουλο, καταδικασθέντα σε ισόβια ποινή φυλάκισης για τον πενταπλό φόνο της Αγίας Νάπας και για τον Γεώργιο Δημητρίου, ο οποίος απελάθηκε.

Ο Δημητρίου είχε καταδικασθεί σε 7 χρόνια φυλάκιση για την κατηγορία της κατοχής και μεταφοράς πυροβόλου όπλου, ενώ παράλληλα κατηγορείτο για συνωμοσία προς διάπραξη φόνου. Εντούτοις, το Δικαστήριο τον αθώωσε τότε για την κατηγορία αυτή και τον καταδίκασε μόνο για οπλοκατοχή. Απελάθηκε τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ στις φυλακές βρέθηκε τον Αύγουστο του 2013.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω απελαθείς πρώην κρατούμενος, προκαλεί νέο πονοκέφαλο στο Αρχηγείο Αστυνομίας, καθώς υπήρξαν αντιδράσεις λόγω του ότι δεν γνώριζαν ούτε για την αποφυλάκιση, αλλά ούτε και για την απέλαση του Δημητρίου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, ο εν λόγω, ο οποίος είχε υπηρετήσει στις Ελληνικές Δυνάμεις ως καταδρομέας, εκτόξευσε απειλές εναντίον της ζωής αστυνομικών οι οποίοι διερευνούσαν την υπόθεση.

Οι εξελίξεις και η επόμενη μέρα

Σε εξέλιξη, σύμφωνα με την Αστυνομία, βρίσκεται πειθαρχική έρευνα, προκειμένου να διαφανεί από πού και πώς έγινε η διαρροή του βίντεο. Παράλληλα, δεν αποκλείεται και ποινική έρευνα εναντίον της βουλευτού του ΑΚΕΛ, αφού ο Ιωνάς Νικολάου, σε δηλώσεις του, έριξε ουσιαστικά το γάντι στον Γενικό Εισαγγελέα να εξετάσει το κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενη άρση της βουλευτικής ασυλίας και κατ’ επέκταση η ποινική έρευνα εναντίον της.

Δυο 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο και μετά τον σάλο που προκλήθηκε, οι κρατούμενοι στις Κεντρικές Φυλακές κατήλθαν σε ειρηνική διαμαρτυρία, προτάσσοντας την ικανοποίηση των χρόνιων αιτημάτων τους. Η διαμαρτυρία διήρκεσε 3 ώρες, ενώ σε αυτή συμμετείχαν Ελληνοκύπριοι και αλλοδαποί κρατούμενοι. Τα αιτήματα των κρατουμένων θα τεθούν επί τάπητος την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνάντηση που θα έχουν με τις Αρχές του σωφρονιστικού ιδρύματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα