Οι ενεργειακές εξελίξεις μπορούν να βοηθήσουν στο Κυπριακό

Οι εξελίξεις στα ενεργειακά και η σωστή εκμετάλλευση της παραμέτρου που ακούει στο όνομα «φυσικό αέριο» μπορεί να υποβοηθήσει την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, αλλά και να συμβάλει στην διασφάλιση της εφαρμογής μιας ενδεχόμενης λύσης την επόμενη ημέρα.

Αυτό εν πολλοίς σημαίνει ότι οι συνθήκες θα πρέπει να διαμορφωθούν έτσι, ώστε η Τουρκία να μην επιχειρήσει την ανατροπή της όποιας λύσης την επόμενη ημέρα, θεωρώντας ότι η σταθερότητα στην Κύπρο

είναι μια κατάσταση που λειτουργεί προς το συμφέρον της.

Υπό την έννοια αυτή Κυπριακό κι ενέργεια αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» ο Προϊστάμενος Υπηρεσίας Έρευνας και Διεθνούς Συνεργασίας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (ΤΕΠΑΚ) Κύπρου Πάμπος Χρυσοστόμου, ανέφερε ότι το φυσικό αέριο έχει σαφώς πολιτικές διαστάσεις για την Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο τόνισε ότι το ένα θέμα δεν θα πρέπει να αποτελεί προϋπόθεση για το άλλο.

Όσον αφορά στον πιθανό αγωγό που θα συνδέει το Ισραήλ με την Τουρκία, σημείωσε ότι αν πρόκειται για την υλοποίησή του μέσω της χερσαίας οδού, ο αγωγός θα πρέπει να περάσει μέσα από τη Συρία, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο λόγω της έκρυθμης κατάστασης. Από την άλλη, αν πρόκειται για έναν υποθαλάσσιο αγωγό, αυτός θα πρέπει να περάσει μέσα από την κυπριακή ΑΟΖ, γεγονός που βάζει στη συζήτηση το Κυπριακό ως βασική παράμετρο του έργου.

«Η Κύπρος ως χώρα και παράγοντας στην περιοχή, έχει λόγο και ρόλο. Από την άλλη πλευρά, για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο EastMed θα πρέπει να υπάρξει ένα περιβάλλον σταθερότητας. Αν η Τουρκία συνεχώς επιχειρεί να δημιουργήσει μια κατάσταση αποσταθεροποίησης στην περιοχή, θα γίνουν διπλές και τριπλές σκέψεις, πριν κάποιος παίχτης προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Άρα η επίλυση του Κυπριακού θα βοηθήσει τα ενεργειακά, ενώ από την άλλη τα ενεργειακά θα συμβάλουν στην επίλυση του Κυπριακού», κατέληξε.

Τέλος, σχετικά με τη στάση του Υπουργείου Ενέργειας το οποίο επιχειρεί συνεχώς να αποσυνδέσει τα ενεργειακά με το Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι αυτό γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους, προκειμένου να μην στείλει το μήνυμα ότι η Κύπρος είναι όμηρος της Τουρκίας, όσον αφορά στο θέμα, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί εκ των πραγμάτων καμία ενέργεια δεν είναι μονοδιάστατη, έχοντας συνέπειες σε πολλά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα