Οι ελλείψεις του κατώτατου μισθού στην Κύπρο ενώπιον ΕΕ

Βασικά ζητήματα που αφορούν την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για επαρκείς κατώτατους μισθούς, έθεσε ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ - S&D) προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενόψει της έναρξης του κοινωνικού διαλόγου για αναθεώρηση του εθνικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο.

Στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης αναφέρει αρχικώς ότι «η Οδηγία για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς αποσκοπεί στην επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας και στον καθορισμό όλων των μισθών με διαφανή τρόπο, όπως ορίζεται

στον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων» και γι’ αυτό «η αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας είναι υψίστης σημασίας για την επίτευξη των στόχων της».

Συνεχίζοντας, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής θέτει δύο σοβαρά ζητήματα που άπτονται της αποτελεσματικής εφαρμογής της σχετικής Οδηγίας. Το πρώτο αφορά την πρόνοια της Οδηγίας, σύμφωνα με την οποία τα κράτη-μέλη θα πρέπει να θεσπίσουν πλαίσιο με συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για να φτάσει ως ποσοστό εργαζομένων στο 80% της αγοράς εργασίας. Δεδομένου ότι κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, έχουν αρκετά χαμηλότερο ποσοστό, ο κ. Μαυρίδης ζητά από την Ευρ. Επιτροπή να παραθέσει ενδεχόμενα μέτρα/πρακτικές για την επίτευξη του στόχου και να εξηγήσει πώς θα διασφαλιστεί έμπρακτα η αποτελεσματική υλοποίηση του στόχου. Επιπλέον, ζητείται από την Επιτροπή να διευκρινίσει κατά πόσον, η ανάθεση δημόσιων συμβάσεων για ανάληψη έργων μόνο σε εταιρείες με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα μπορούσε να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίτευξη του σχετικού στόχου.

Το δεύτερο ζήτημα που αναδεικνύει στην παρέμβασή του ο κ. Μαυρίδης αφορά το πρόσφατο διάταγμα για τον εθνικό κατώτατο μισθό στην Κύπρο. Όπως αναφέρει ο κ. Μαυρίδης, «Η Κύπρος είχε για χρόνια νομοθετικά θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό συνδεδεμένο με ωράριο πλήρους εβδομαδιαίας απασχόλησης (ή ωριαίας αμοιβής) για εννέα μόνο επαγγέλματα, ενώ σε κάποιες άλλες περιπτώσεις οι όροι εργοδότησης του κατώτατου μισθού καθορίζονταν μέσω συλλογικών συμβάσεων. Ο πρόσφατα θεσμοθετημένος (με διάταγμα) εθνικός κατώτατος μισθός στην Κύπρο αφορά ένα μηνιαίο ποσό χωρίς όμως να διασυνδέεται με εβδομαδιαίο ωράριο πλήρους απασχόλησης ή ωριαία αμοιβή, επιτρέποντας έτσι λιγότερο ευνοϊκούς όρους απασχόλησης για τους εργαζόμενους και υπονομεύοντας τον στόχο των αξιοπρεπών μισθών για όλους». Ενόψει της έναρξης του κοινωνικού διαλόγου για αναθεώρηση του εθνικού κατώτατου μισθού στην Κύπρο και εφόσον η ρύθμιση του εμφανίζεται ελλιπής, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής ζητά από την Ευρ. Επιτροπή να αξιολογήσει την εν λόγω ρύθμιση ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή της Οδηγίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα