Oι Πρέσπες «διέλυσαν» την ΚΟ του Ποταμιού – Ανεξαρτητοποιήθηκαν Ψαριανός και Αμυράς

Ντόμινο ανεξαρτητοποιήσεων από το Ποτάμι με «φόντο» τη Συμφωνία των ΠρεσπώνΠρώτα ανεξαρτητοποιήθηκε ο Γιώργος Αμυράς και έπειτα ο Γρηγόρης ΨαριανόςΠαραιτήθηκε από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής ο Σπύρος ΛυκούδηςΆγνοια για την κίνηση του κ. Αμυρά δηλώνει ο Γιώργος Μαυρωτάς«Βέλη» του Ποταμιού στον «πρώην»: Στο δεξιό πάνθεον φιλοδοξεί να γραφτεί ο Αμυράς

Πολλές ανακατατάξεις στην «τράπουλα» των κοινοβουλευτικών Ομάδων έχει φέρει η Συμφωνία των Πρεσπών και η επερχόμενη ψήφισή της στο ελληνικό κοινοβούλιο, με το

Ποτάμι να είναι το πρώτο «θύμα» που μένει χωρίς ΚΟ, μετρώντας μείον δύο βουλευτές σε διάστημα λίγων ωρών.

Ειδικότερα, το πρωί της Δευτέρας ο Γιώργος Αμυράς γνωστοποίησε την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα, ένα διαζύγιο που είχε μεν προαναγγελθεί με αρκετούς τρόπους, αλλά προκάλεσε μεγάλη έκπληξη για τον τρόπο καθώς και τη χρονική συγκυρία που πραγματοποιήθηκε.

Λίγο αργότερα με μια ανάρτηση στο facebook o Γρηγόρης Ψαριανός γνωστοποίησε και αυτός την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα, την οποία άλλωστε είχε προαναγγείλει από το Σάββατο.

«Η χώρα μας περνάει την δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη περίοδο εδώ και πολλές δεκαετίες και οι τύχες της βρίσκονται στα χέρια της χειρότερης κυβέρνησης από τα χρόνια της χούντας. Εύχομαι σε όλους μας καλή συνέχεια και καλύτερες επιλογές εις το εξής», έγραψε χαρακτηριστικά τη Δευτέρα ο κ. Ψαριανός στον λογαριασμό του στο facebook.

Διαλύθηκε η ΚΟ του Ποταμιού – Χωρίς προνόμια αρχηγού ο Θεοδωράκης

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, κοινοβουλευτική ομάδα συγκροτεί ένα κόμμα που έλαβε μέρος στις γενικές εκλογές και έχει τουλάχιστον πέντε βουλευτές.

Με την αποχώρηση από την ΚΟ του Ποταμιού και την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά και του Γρηγόρη Ψαριανόυ το Ποτάμι μένει πλέον με μόλις τρεις βουλευτές, τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λυκούδη.

Mε τρεις εκπροσώπους το Ποτάμι δεν κατέχει πλέον το ελάχιστο όριο των πέντε βουλευτών και κατά συνέπεια όλοι θεωρούνται πλέον ανεξάρτητοι.

Παράλληλα, ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν θα έχει πλέον τα προνόμια του αρχηγού στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Όταν για παράδειγμα θα έρθει στη Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών θα έχει χρόνο αγόρευσης ως κοινός βουλευτής. Επιπλέον tο Ποτάμι δεν θα εκπροσωπείται με αντιπρόεδρο στο Προεδρείο της Βουλης, θέση που καλύπτει σήμερα ο Σπύρος Λυκούδης.

Άγνοια για την ανεξαρτητοποίηση του Αμυρά δηλώνει ο Μαυρωτάς

Παράλληλα, ενδεικτικό της έκπληξης που προκάλεσε ακόμη και στα στελέχη του κόμματος η ανεξαρτητοποίηση του κ. Αμυρά αποτελεί και η δήλωση του Γιώργου Μαυρωτά.

«Όχι, δεν τη γνωρίζαμε (την κίνηση Αμυρά). Την Πέμπτη, στο Πολιτικό Συμβούλιο που είχε γίνει, είχαμε συζητήσει διεξοδικά, είχαν αναφερθεί όλες οι απόψεις εκεί που είχαμε καταλήξει, όμως, είναι ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία και συνεχίζουμε όλοι μαζί και μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών. Εμένα προσωπικά με αιφνιδίασε αυτή η κίνηση του Γιώργου αλλά θέλω, πριν κάνω οτιδήποτε, να το συζητήσω και μαζί του, να δω λίγο τι κίνητρα υπάρχουν από πίσω, αν είναι κάτι οριστικό, αν θα παραδώσει την έδρα. Γιατί ξέρετε, φεύγοντας ο Αμυράς παύει και το Ποτάμι να είναι κοινοβουλευτική ομάδα, πέφτουμε κάτω από τον αριθμό των πέντε, οπότε θα πρέπει να δούμε όλες αυτές τις διαδικασίες και τις συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ/ΜΠΕ.

Με τη σειρά του και το ίδιο το Ποτάμι με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση, ανέφερε όλο νόημα ότι «ο ίδιος διαβεβαίωνε κορυφαία στελέχη του Κινήματος ότι δεν φεύγει από το Ποτάμι».

Παραιτήθηκε από αντιπρόεδρος της Βουλής ο Λυκούδης

Την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής υπέβαλε το το μεσημέρι της Δευτέρας ο Σπύρος Λυκούδης στη διάσκεψη των Προέδρων, μετά τη διάλυση της κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού.

Ο ίδιος έθεσε την παραίτησή του στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η οποία, αν και επιφυλάχθηκε να απαντήσει, αναμένεται να την κάνει δεκτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα