Οι δυόμισι πόλεμοι της Τουρκίας και το ναρκοπέδιο των νησιών του Αιγαίου

Η Τουρκία ανεβάζει επικίνδυνα τους τόνους των προκλήσεων, στέλνοντας μήνυμα για ένα θερμό καλοκαίρι σε Αιγαίο-Κύπρο, τη στιγμή που ετοιμάζεται για νέα στρατιωτική εισβολή στη Συρία. Τις επιθετικές κορώνες του Ρ. Τ. Ερντογάν της τελευταίας περιόδου ακολούθησε το εθνικιστικό παραλήρημα του ηγέτη της αντιπολίτευσης, κεμαλιστή Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος… έριξε το γάντι στον

Τούρκο Πρόεδρο, καλώντας τον να «αυξήσει την πίεση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο», με τη διαβεβαίωση ότι θα τον στηρίξει.

Σύμφωνα με στρατιωτικές και πολιτικές πηγές στην Ελλάδα, η Αθήνα είναι έτοιμη διά παν ενδεχόμενο, παρότι, προσώρας, προβαίνει σε μια «χαλαρή ανάγνωση» της κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, συνδέοντάς την, κυρίως, με το έκρυθμο προεκλογικό σκηνικό στη χώρα. Ωστόσο, όπως διαμηνύεται, δεν μπορεί να υπάρξει κανείς εφησυχασμός, αφού, πλέον, οι τουρκικές προκλήσεις επανέρχονται δριμείες και έχουν ξεπεράσει τα εσκαμμένα, θυμίζοντας την προ διετίας κρίση στον Έβρο και στο Αιγαίο Πέλαγος. Αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η «αχίλλειος πτέρνα» μιας ενδεχόμενης ελληνοτουρκικής κρίσης είναι η Κύπρος, λόγω τού επί δεκαετίες αθωράκιστου της άμυνάς της.

Η κλιμάκωση της έντασης, τουρκική υπαιτιότητα, μεταξύ των δύο «συμμάχων» στη ΝΑ Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, κρατά σε εγρήγορση και τους Αμερικανούς, οι οποίοι, παρότι επικεντρωμένοι στον πόλεμο της Ουκρανίας, έχουν στραμμένο το βλέμμα και στις εξελίξεις στο Αιγαίο,  αντιλαμβανόμενοι ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας θερμής κρίσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα απειλήσει τη συνοχή του ΝΑΤΟ. Διπλωματικές πηγές, μάλιστα, αναφέρουν ότι η Ουάσιγκτον σέβεται μεν το διεθνές δίκαιο και αντιλαμβάνεται τις ελληνικές θέσεις, αλλά, όπως επισημαίνουν, θα ήταν λανθασμένη επιλογή να κοπούν οι γέφυρες με την Τουρκία, διότι, αφενός, δεν θα υπάρχει δυνατότητα διαμεσολάβησης και, αφετέρου, υπάρχει ο κίνδυνος να πέσει η Τουρκία ακόμη πιο βαθιά στην αγκαλιά της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα στη «Σημερινή» που κυκλοφορεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα