Οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» έβαλαν σύνορα στο νησί-Έκθεση «Βόρειας Κύπρου»

Σύνορα στο νησί μας έβαλαν οι «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» αφού στην σελίδα τους υπάρχουν σύνδεσμοι και χάρτες με  «Κύπρο» αλλά και «Βόρεια Κύπρο», χωρίς μάλιστα καμία αναφορά περί μη διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Γαλλικά: Reporters sans Frontières; RSF) είναι ένας διεθνής μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός που ιδρύθηκετο 1985 και επικεντρώνεται, όπως αναφέρει,  στη διασφάλιση του δικαιώματος στην ελευθερία της ενημέρωσης.

Η «Κύπρος» (θέση 55/180) αλλά και η «Βόρεια Κύπρος»  (θέση 77/180)  βρίσκονται

στο γεωγραφικό τμήμα  Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας.

Συγκεκριμένα για τα κατεχόμενα,  αναφέρει «Η εθνική νομοθεσία προστατεύει την ελευθερία του Τύπου, αλλά, ταυτόχρονα επιτρέπει τον περιορισμό στην προστασία της δημόσιας τάξης, της εθνικής ασφάλειας και της δημόσιας αξιοπρέπειας. Το ζήτημα της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης, οι αυξανόμενες αγωγές κατά δημοσιογράφων και η αυξανόμενη πίεση της Τουρκίας στον τομέα επηρεάζουν την ελευθερία του Τύπου.

Στο στην ίδια αναφορά για κατεχόμενα σημειώνονται τα ακόλουθα

Τοπίο των μέσων ενημέρωσης

«Υπάρχουν αρκετές εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικοί σταθμοί και διαδικτυακά καταστήματα στη Βόρεια Κύπρο. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης είναι επιχειρηματίες με άλλα οικονομικά συμφέροντα. Ο πλουραλισμός απειλείται από μηνύσεις κατά των ΜΜΕ, την άμεση παρέμβαση στο συντακτικό έργο και την αυξανόμενη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης στα χέρια Τούρκων επιχειρηματιών. Η αυτολογοκρισία είναι ευρέως διαδεδομένη. Η πίεση της Άγκυρας γίνεται αισθητή μέσω λεκτικών επιθέσεων και μηνύσεων στην Τουρκία. Οι άτυπες, στενές, οικονομικές σχέσεις μεταξύ πολιτικών και ιδιοκτητών μέσων ενημέρωσης επηρεάζουν την ανεξαρτησία του εκδοτικού περιεχομένου.

Πολιτικό πλαίσιο

Η αυξανόμενη πίεση της Τουρκίας έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ελευθερία του Τύπου και στην ελευθερία της έκφρασης. Κυρώσεις και διώξεις, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής δίωξης, ασκούνται εναντίον δημοσιογράφων που ασκούν κριτική στην τουρκοκυπριακή ή την τουρκοκυπριακή κυβέρνηση, στρατό ή αρχές. Ενώ ένας δημοσιογράφος της αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για κριτική στον τουρκικό στρατό, σε τρεις δημοσιογράφους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Τουρκία και άλλοι απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν να παραιτηθούν αφού επέκριναν τις τουρκικές πολιτικές ή τους Τουρκοκύπριους πολιτικούς. Τα δημόσια μέσα ενημέρωσης βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης».

Ποιος χρηματοδοτεί τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα;

Τα ιδρύματα που υποστηρίζουν το έργο της RSF μέσω υπηρεσιών περιλαμβάνουν την American Express, τη Société Générale, τη Σουηδική Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας και το Ίδρυμα Ford. Το RSF έχει επικριθεί για την αποδοχή χρηματοδότησης από το National Endowment for Democracy στις ΗΠΑ και το Κέντρο για μια Ελεύθερη Κούβα

Keywords
Τυχαία Θέματα