Οι διαδηλώσεις των δασκάλων πρωτοσέλιδο στα κατεχόμενα

Η «κοινωνική αντίσταση» των εκπαιδευτικών άρχισε χθες το απόγευμα από τη Λευκωσία και σήμερα αποτελεί θέμα στα πρωτοσέλιδα στις τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Κύρια θέματα, επίσης, αποτελούν τα αποτελέσματα της τρίμηνης έρευνας του κέντρου εργασιών για τους πρόσφυγες, την ταυτότητα και τα δικαιώματα (CMIRS) που αφορούν πολιτική δημοσκόπηση και ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης, η διαχείριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, οι εξετάσεις για νέα

μέλη στην «προεδρική συμφωνική ορχήστρα» και άλλα.

Η «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Περπάτησαν», γράφει ότι μέλη της συντεχνίας των Τ/κ δασκάλων, με τη στήριξη της συνδικαλιστικής πλατφόρμας, πραγματοποίησαν χθες εκδήλωση διαμαρτυρίας μπροστά από το μνημείο του Φαζίλ Κιουτσιούκ και πορεύθηκαν πεζοί μέχρι την παιδαγωγική ακαδημία Ατατούρκ για «μια ζωή δημοκρατική και κοσμική». Αλλού αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση, στη «βουλή» θα εισέλθουν 4 κόμματα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ένταση επικράτησε χθες στη Βοκολίδα, όταν διαμαρτυρόμενοι οδηγοί ταξί άρχισαν να καίνε λάστιχα αυτοκινήτω,ν αντιδρώντας στις άδειες «Τ» που δίδονται σε διάφορα ιδιωτικά οχήματα για τη μεταφορά τουριστών.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο «Οι ψηφοφόροι σε νέες αναζητήσεις», αναφέρεται επίσης στην έρευνα του κέντρου εργασιών για τους πρόσφυγες, την ταυτότητα και τα δικαιώματα (CMIRS) για τα τ/κ πολιτικά κόμματα, που δείχνει πρώτο το ΚΕΕ και δεύτερο το κόμμα του Λαού. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των δασκάλων άρχισε τον αγώνα για «κοινωνική αντίσταση» και δημοσιεύει φωτογραφία από το μνημείο του Φαζίλ Κιουτσιούκ, όπου τα μέλη της συντεχνίας άφησαν γαρίφαλα στον τάφο του. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο «δημόσιο» θα αρχίσει η εφαρμογή νέων ωραρίων εργασίας.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Στόχος είναι 100 εκ. ΤΛ σε ένα χρόνο), φιλοξενεί δηλώσεις του Εμρουλάχ Τουρανλί, ιδιοκτήτη της εταιρείας Τ &Τ, που συνδιαχειρίζεται το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, ο οποίος ανέφερε πως μέχρι τώρα έχουν δώσει 50 εκ. ΤΛ (12,5 εκ ευρώ) στην «κυβέρνηση» ως μερίδιο και το ποσό αυτό θα φτάσει τα 100 εκ. ΤΛ (25 εκ ευρώ) μέχρι το τέλος του χρόνου. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην ομιλία χθες του Μουσταφά Ακιντζί για το Κυπριακό σε οικονομικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, όπου, μεταξύ άλλων, δήλωσε πως με την ίδια μεθοδολογία, θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφία από σκουπίδια και ερείπια δίπλα από έναν δρόμο και γράφει ότι αυτή είναι η πρώτη εικόνα που έχουν οι τουρίστες που φτάνουν στα κατεχόμενα όταν περνάνε από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Η «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Ανεπαρκής ο αγώνας για καταπολέμηση σοβαρών προβλημάτων», αναφέρεται στην έρευνα του κέντρου CMIRS για τη διαχείριση ζητημάτων περιβάλλοντος, ασφάλειας τροφίμων και οδικών δυστυχημάτων, όπου η «κυβέρνηση» κρίνεται από τον κόσμο ανεπαρκής. Αλλού γράφει ότι παραγωγοί που εκτρέφουν κοτόπουλα πέταξαν τις κοπριές (ακαθαρσίες) τους σε περιοχή της Λευκωσίας, με αποτέλεσμα χθες η βρομιά να επηρεάσει μεγάλο μέρος της πόλης και οι κάτοικοι να λένε «αυτό μας έλειπε». Σε άλλο θέμα γράφει ότι και το λύκειο Τζιανμπουλάτ Οζγκιουρλιούκ στην Αμμόχωστο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και δημοσιεύει φωτογραφία του σχολικού κτιρίου με σκαλωσιές.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Πόλεμος για τις εξετάσεις», αναφέρεται στις εξετάσεις για ένταξη μελών στην «προεδρική συμφωνική ορχήστρα», με τους συμμετέχοντες μουσικούς να διαμαρτύρονται για αναβολή της διαδικασίας δύο φορές, αλλά και για τη συμμετοχή Τούρκων υπηκόων. Αλλού γράφει ότι η συντεχνία των δασκάλων περπάτησε με σύνθημα «η τ/κ ταυτότητα και κουλτούρα βρίσκονται υπό απειλή και δέχονται σοβαρή επίθεση». Σε άλλο θέμα γράφει αναλυτικά ποιο είναι το νέο ωράριο στη «δημόσια υπηρεσία» και αναφέρει ότι η ώρα δεν θα αλλάξει και θα υπάρχουν 4 διαφορετικά ωράρια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα