Εντοπίστηκαν τρία δηλητηριασμένα αρπακτικά πτηνά

Η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, με ιδιαίτερο προβληματισμό, ενημερώνει ότι στις 7 Σεπτεμβρίου 2017 και μετά από σχετική πληροφορία, μέλη της εντόπισαν νεκρά τρία αρπαχτικά του είδους Milvus migrans (τσίφτης).

Τα τρία νεκρά πτηνά βρίσκονταν σε ανοικτό χώρο κοντά σε κτηνοτροφικά υποστατικά, σε περιοχή του χωριού Μαρόνι της επαρχίας Λάρνακας και πλησίον τους παρατηρήθηκαν κομμάτια από εντόσθια ζώων και κρέατα. Εκ πρώτης όψεως, η αιτία θανάτου ήταν η δηλητηρίαση, αφού τα αρπαχτικά δεν είχαν εμφανή τραύματα, ενώ κάποια είχαν ακόμη κρέας στο ράμφος τους.

Τα τρία νεκρά πτηνά μεταφέρθηκαν

στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για εξετάσεις, οι οποίες κατέδειξαν ότι αιτία θανάτου τους ήταν η δηλητηρίαση. Δείγματα στομαχικού περιεχομένου και ιστού έχουν διατηρηθεί για να σταλούν σε εξειδικευμένα εργαστήρια για απομόνωση της ουσίας η οποία τα δηλητηρίασε.

Παράλληλα των πιο πάνω ενεργειών, έγινε έρευνα στην ευρύτερη περιοχή, χωρίς όμως να βρεθούν οποιαδήποτε άλλα νεκρά πτηνά ή θηλαστικά, ή άλλα δολώματα, ενώ τα δολώματα που βρίσκονταν κοντά στα νεκρά πτηνά απομακρύνθηκαν από τα μέλη της Υπηρεσίας.

Το είδος Milvus migrans είναι σχετικά κοινό μεταναστευτικό αρπαχτικό για την Κύπρο και παρατηρείται σε μικρούς σχετικά αριθμούς κατά τη μετανάστευση, κυρίως τη φθινοπωρινή, μαζί με σφηκοβαρβακίνες που μεταναστεύουν σε μεγαλύτερες ομάδες. Τρέφεται με ψάρια, έντομα, νεκρά ζώα και σκουπίδια και για τον λόγο αυτό είναι ευάλωτα στις δηλητηριάσεις.

Η δηλητηρίαση είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των αρπαχτικών, χωρίς ωστόσο να είναι οι στόχοι των δηλητηρίων, που συνήθως είναι σαρκοφάγα θηλαστικά – στην περίπτωση της Κύπρου αλεπούδες και αδέσποτοι σκύλοι.

Η δηλητηρίαση είναι μια από τις κυρίες αιτίες μείωσης του πληθυσμού του πυρόχρου γύπα στην Κύπρο (η δηλητηρίαση ήταν η αιτία θανάτου επτά γυπών κατά την περίοδο 2015-2016) και μια από τις αιτίες εξαφάνισης του Μαυρόγυπα ως φωλεάζοντος είδος. Αρκετά είδη αρπαχτικών βρίσκονται κάθε χρόνο δηλητηριασμένα από δολώματα, όπως σπιζαετοί, αετοβαρβακίνες, διπλοσιάχινα, ενώ η τοποθέτηση δηλητηρίων σκοτώνει και άλλα είδη, όπως πέρδικες, πάπιες, λαγούς και αγρινά.

Η τοποθέτηση δηλητηρίων είναι μια παράνομη και ανήθικη πράξη, η οποία έχει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και κατ’ επέκταση, στην ανθρώπινη υγεία. Η ενημέρωση των αρμόδιων Υπηρεσιών κατά τον εντοπισμό τέτοιων φαινομένων είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει ο κάθε ένας από εμάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα