Οι χάρτες και ο Έιντε στα πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου

Η κατάθεση χαρτών και από τις δύο πλευρές, οι δηλώσεις του Έιντε αλλά και η σημερινή Διάσκεψη για το Κυπριακό είναι τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα και οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες. Αναφορά γίνεται και στην αύξηση των τιμών στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό και οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει αυτό στους κτηνοτρόφους. Οι εφημερίδες γράφουν επίσης για την κατάσταση στο "κρατικό χημείο" λόγω και των ανακαινίσεων που γίνονται, αλλά και στα αποτελέσματα της έρευνας του SeeD για το Κυπριακό.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική),

με τίτλο “Ιδού ο χάρτης οκτώ σημείων της ε/κ πλευράς”, επικαλείται ε/κ πηγές στη Γενεύη και αναφέρεται στα οκτώ σημεία στον χάρτη που κατέθεσε η ε/κ πλευρά. Αναφορά γίνεται και στην επιστολή της “κυβέρνησης” προς τον ηγέτη των Τ/κ σχετικά με τις συνομιλίες, η οποία αποτελείται από εφτά σημεία, μεταξύ των οποίων τονίζεται ότι η πολιτική ισότητα και η εκ περιτροπής προεδρίας είναι θέματα μη διαπραγματεύσιμα. Γράφει, ακόμα, ότι πραγματοποιείται σήμερα η “διεθνής διάσκεψη” για την Κύπρο, η οποία γίνεται σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) έχει τίτλο “Το τελευταίο ταγκό” στη Γενεύη και γράφει ότι στη χθεσινή συνάντηση ανταλλάγησαν χάρτες με ποσοστά, ενώ τα ΗΕ δηλώνουν ότι μετά από 3 μέρες διαπραγμάτευσης, μερικά από τα δύσκολα ζητήματα επιλύθηκαν και μερικά βρίσκονται κοντά σε κάποια λύση και σήμερα πραγματοποιείται η Διεθνής Διάσκεψη με παρουσία των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι θέλουν τον τούρκικο στρατό να παραμείνει στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι αυτοκίνητο που κλάπηκε πριν 5 μέρες βρέθηκε σε δάσος.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ιστορική μέρα σήμερα”, αναφέρεται ότι και χτες συνεχίστηκε το παζάρι σε πολλά άλυτα θέματα, υποβλήθηκαν και από τις δυο πλευρές χάρτες στο πλαίσιο της συμφωνίας τους για ποσοστά χαρτών μεταξύ 28,2% και 29,2% που παραδόθηκαν στα ΗΕ και όλα είναι έτοιμα για τη σημερινή Διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη. Άλλου γράφει ότι ο εφιάλτης με τις επιπτώσεις της μείωσης της αξίας της τουρκικής λίρας έναντι του ξένου συναλλάγματος συνεχίζεται και οι αυξήσεις δυσκολεύουν την καθημερινή ζωή των Τ/κ. Γράφει ακόμα ότι στις συνομιλίες πρέπει να συζητηθεί και το πρόβλημα που αφορά 850 χιλιάδες σκάλες γης, που δεν έχει εκμεταλλευτεί και που ανήκει στους Ε/κ, και θα παραμείνει στο “τουρκοκυπριακό κράτος”, όπως αναφέρεται.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), υπό τον τίτλο “Εντάξει με τους χάρτες, σειρά έχει η ιστορική διάσκεψη”, αναφέρεται στις εξελίξεις στη Γενεύη και γράφει ότι και οι δύο πλευρές παρουσίασαν χθες τους χάρτες τους, είναι και οι δύο πλευρές ικανοποιημένες, ενώ ακολουθεί σήμερα η Διάσκεψη με τη συμμετοχή και των ΥΠΕΞ των τριών εγγυητριών δυνάμεων. Αναφορά γίνεται και στη χαώδη κατάσταση που επικρατεί στο “κρατικό χημείο”, όπου γίνονται κτιριακές ανακαινίσεις, ενώ λόγω της ανακαίνισης δεν πραγματοποιούνται οι έλεγχοι. Γράφει ακόμα ότι οι αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια των καυσίμων επηρεάζουν τους κτηνοτρόφους.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Δεν είναι η τελευταία, είναι η καλύτερη ευκαιρία”, αναφέρεται στις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, για την τρίτη ημέρα των διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Έιντε είπε ότι “βρισκόμαστε στο σημείο που θέλουμε και έχουμε καλύτερη ευκαιρία”. Αλλού γράφει ότι συστήματα κλιματισμού κλάπηκαν από “κυβερνητικά” κτίρια και συγκεκριμένα από το τμήμα “χωροταξίας και σχεδιασμού”, ενώ η εφημερίδα αναφέρεται και στις κακές κτιριακές εγκαταστάσεις πλείστων των κτιρίων αυτών. Αλλού αναφέρεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας, στην οποία έλαβαν μέρος και Ε/κ και Τ/κ, του Κέντρου Βιώσιμης Ειρήνης και Δημοκρατικής Ανάπτυξης για το θέμα της ασφάλειας και το Κυπριακό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα