Οι αντιδράσεις των κομμάτων για την έρευνα στον Συνεργατισμό

Σε τοποθετήσεις και ανακοινώσεις προέβησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφορικά με τη διεξαγωγή έρευνας γύρω από τον Συνεργατισμό.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απηύθυνε στον Γενικό Εισαγγελέα εισήγηση, για τη διενέργεια έρευνας σε σχέση με τον Συνεργατισμό.

Σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ,

ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης σημείωσε ότι δεν χρειαζόταν καμία παραίνεση από κανέναν, για να κάνει εκείνο στο οποίο προσανατολιζόταν.

ΔΗΣΥ: Διασφαλίστηκαν οι καταθέσεις και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα

Ο ΔΗΣΥ χαιρετίζει την απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να εισηγηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα τη διεξαγωγή έρευνας για τα του Συνεργατισμού.

Αυτούσια η ανακοίνωση σημειώνει: «Χαιρετίζουμε την πολιτική βούληση του Προέδρου και σημειώνουμε ότι είναι και δική μας θέση, όπως άλλωστε δήλωσε τις προάλλες ο Πρόεδρος της Παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου, η διεξαγωγή έρευνας, η οποία θα καλύπτει όλες τις περιόδους, θα είναι αυστηρή, αντικειμενική και ανεξάρτητη.

Την ίδια ώρα χαιρετίζουμε και την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για τον διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής για σχετική έρευνα. Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο σεβασμός των πορισμάτων είναι και δεδομένος και αυτονόητος.

Παράλληλα, σημειώνουμε και καταγράφουμε τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναγκαίες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο. Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να στηρίξουμε ένα βελτιωμένο πλαίσιο, μέσα από το οποίο θα προστατεύονται οι δανειολήπτες που πραγματικά το έχουν ανάγκη, αλλά κυρίως θα αντιμετωπίζονται με αυστηρότητα οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Θα ήταν όμως παράλειψη να μην τονίσουμε ότι το πλέον σημαντικό σήμερα είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, κάτι που διασφαλίστηκε. Όπως διασφαλίστηκαν, επίσης, και τα χρήματα των καταθετών του Συνεργατισμού».

ΑΚΕΛ: Ο Συνεργατισμός διαλύθηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη

Ο Συνεργατισμός δεν πωλείται, αλλά διαλύθηκε από την Κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ο οποίος έκανε λόγο για εγκληματικές αποφάσεις, τονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση, για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες.

Σε δηλώσεις του στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού είπε πως η Κύπρος βρίσκεται και πάλι ενώπιον εγκληματικών αποφάσεων της Κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού, που φορτώνουν το βάρος των λαθών και της ανεπάρκειάς τους στην οικονομία και την κοινωνία. Έκανε λόγο για θράσος με το οποίο προσπαθούν να μετατοπίσουν την ουσία του θέματος και να φορτώσουν τις ευθύνες τους αλλού. «Δεν θα τα καταφέρουν. Κυβερνούν έξι χρόνια. Πλέον είναι υπόλογοι για τους χειρισμούς και τις αποφάσεις τους», είπε.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως το 2013 ο κ. Αναστασιάδης κούρεψε τις καταθέσεις και το 2018 ξεπούλησε με επιδότηση τον Συνεργατισμό σε μια ιδιωτική τράπεζα. Ανέφερε πως η Κυβέρνηση προσπαθούσε καιρό «να πλασάρει στον κόσμο την εικόνα μιας καλής και συμφέρουσας συμφωνίας για τον Συνεργατισμό» και σημείωσε πως τα στελέχη της Κυβέρνησης, αλλά και της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, εμφανίζονταν δημόσια κάθε λίγο για να πουν ότι υπάρχει πρωτοφανές επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Συνεργατισμό. «Τελικά, φάνηκε ότι από την αρχή ένας ήταν ο ενδιαφερόμενος. Αυτός που φημολογείτο για ένα χρόνο», είπε.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ ανέφερε, στη συνέχεια, πως χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την τοποθέτησή της, χάλασε, όπως είπε, «το επικοινωνιακό σόου που έστησαν όλο αυτό το διάστημα, με δύο μόνο λέξεις: Πτώχευση και εκκαθάριση». Επεσήμανε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μιλά για κακοδιαχείριση που οδήγησε τον Συνεργατισμό σε αυτό το σημείο, προσθέτοντας πως τη διαχείριση τα τελευταία έξι χρόνια την είχε η Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού και οι άνθρωποι που διόρισαν εκεί. Επίσης, είπε πως η Επιτροπή ανέφερε ότι, για να συναινέσει στη διαδικασία, η Κυβέρνηση «δεσμεύθηκε κρυφά από όλους να αλλάξει το νομικό πλαίσιο των εκποιήσεων, κάτι για το οποίο οφείλουν να δώσουν σήμερα εξηγήσεις».

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού είπε πως η Κυβέρνηση κατέστρεψε τον Συνεργατισμό και φορτώνει στους φορολογούμενους πολίτες, τα €5 δισ. που έχουν δοθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι σήμερα στον Συνεργατισμό. Επιπλέον, είπε, το Κράτος παρέχει εγγυήσεις ύψους €2,6 δισ. στην Ελληνική Τράπεζα για εξασφάλιση ζημιών που πιθανόν να προκύψουν από τα δάνεια που μεταφέρονται από τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα. Σημείωσε πως με τις ενέργειες και τις μεθοδεύσεις της «η Κυβέρνηση έχει χαρίσει την περιουσία του Συνεργατισμού στην Ελληνική Τράπεζα και, σαν να μην έφτανε αυτό, το Κράτος θα εγγυάται κιόλας τα μελλοντικά κέρδη της Ελληνικής Τράπεζας».

Ο Αντρος Κυπριανού είπε πως η Κυβέρνηση δεν πρέπει να πανηγυρίζει ότι έσωσε τις καταθέσεις, καθώς με τις πράξεις και τις ενέργειές της τις έθεσε εν αμφιβόλω. «Αυτή έφερε, είτε από ανικανότητα είτε από σκοπιμότητα, τα πράγματα ως εδώ. Αντί να πανηγυρίζει, θα έπρεπε να απολογείται, γιατί φτάσαμε και πάλι μετά το 2013 στο δίλημμα, είτε να γίνει δεύτερο κούρεμα των καταθέσεων είτε να φορτωθούν με άλλο τρόπο οι φορολογούμενοι και η κυπριακή οικονομία την κάκιστη πολιτική και τα λάθη των κυβερνώντων», συμπλήρωσε.

Την ίδια ώρα, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ είπε πως το 2013 το Κράτος έγινε ο βασικός μέτοχος της Συνεργατικής, αφού οι τότε ιδιοκτήτες του Συνεργατισμού, έχασαν την περιουσία τους. Τότε, όπως είπε, η Κυβέρνηση ανέλαβε τη δέσμευση να επιστρέψει τον Συνεργατισμό στους ιδιοκτήτες του. Πρόσθεσε πως στην πορεία η Κυβέρνηση έδωσε άλλες τόσες διαβεβαιώσεις για την πορεία της Τράπεζας, λέγοντας ότι ο «ερασιτεχνισμός δίνει τη θέση του στον επαγγελματισμό και την αξιοπιστία» και ότι «η Συνεργατική είχε πολύ συγκεκριμένους στόχους ανά τρίμηνο, τους οποίους πετύχαινε».

«Χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χάλασε την εικόνα που πάσχιζε να κτίσει ο Υπουργός Οικονομικών, περιφερόμενος σε κανάλια και πρωτοσέλιδα και πάλι με δύο λέξεις. ‘Κακή διακυβέρνηση’. Η Επιτροπή έκανε λόγο για κακή διακυβέρνηση, που δεν επέτρεψε στο ίδρυμα να επιβιώσει.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωνε τον Μάρτη του 2018 ότι ο Συνεργατισμός δεν πωλείται. «Όντως, τελικά, ο Συνεργατισμός δεν πωλήθηκε. Ο Συνεργατισμός διαλύθηκε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη- Συναγερμού, φεσώνοντας το κράτος και τους πολίτες με δισεκατομμύρια ζημιές», σημείωσε.

Παράλληλα, είπε πως είναι εξόφθαλμο ότι η κοινωνία αντιλαμβάνεται τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης για το οικονομικό έγκλημα που έχει συντελεστεί και αντιλαμβάνεται από το αποτέλεσμα την αποτυχημένη θεραπεία που επέβαλαν στο τραπεζικό σύστημα, αλλά και στην οικονομία ευρύτερα, καθώς και για την προκλητική επιμονή τους στην ίδια αποτυχημένη συνταγή.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως χρειάζεται να γίνει ολοκληρωμένη και ανεξάρτητη διερεύνηση, για να αποδοθούν πιθανές ποινικές και άλλες ευθύνες. «Η Κυβέρνηση ας μην επιχειρήσει να αποπροσανατολίσει διατάζοντας μια έρευνα που θα στοχεύει να ελέγξει τις ευθύνες των οποιωνδήποτε άλλων εκτός από τις δικές της», είπε, ενώ σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ευθύνες, ανέφερε πως οι πολίτες ήδη γνωρίζουν ότι οι κυβερνώντες διέλυσαν τον Συνεργατισμό, κοινωνικοποίησαν τις ζημιές και ιδιωτικοποίησαν τα κέρδη.

Ερωτηθείς για τη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο κ. Κληρίδης επικοινώνησε μαζί του, για να του αναφέρει ότι έχουν παρερμηνευθεί οι χθεσινές του δηλώσεις, καθώς σε καμία περίπτωση η αντίδρασή του δεν αφορούσε την αποστολή επιστολής από το ΑΚΕΛ, σημειώνοντας πως τέτοιες επιστολές τον βοηθούν στο να επιτελεί πιο αποτελεσματικά τα καθήκοντά του.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας ξέρει καλύτερα από όλους μας το πώς θα ασκήσει τα καθήκοντά του, δεν χρειάζεται συμβουλές είτε από εμένα είτε από τον οποιονδήποτε άλλο για το τι θα πράξει. Έχει γνώση της σχετικής νομοθεσίας και θέλω να πιστεύω ότι οι διορισμοί που θα γίνουν, θα είναι τέτοιοι που θα μπορέσουν με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο να διερευνήσουν ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία», κατέληξε.

ΔΗΚΟ: «Καλές οι έρευνες, καλύτερο να μην κάνουμε λάθη»

Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, προέβη στην εξής δήλωση, για το θέμα της συμφωνίας της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας με την Ελληνική Τράπεζα:

«Έρευνες είναι καλό να γίνουν, αλλά θα ήταν ακόμη καλύτερο, κάποτε να σταματήσουμε να κάνουμε λάθη, για να μη χρειάζεται να κάνουμε νεκροψίες και έρευνες. Θα ήταν πολύ καλύτερο να είχαμε πάρει τις σωστές αποφάσεις πριν πέντε χρόνια, ούτως ώστε ο Συνεργατισμός σήμερα να μην αντιμετώπιζε την κατάληξη που, δυστυχώς, αντιμετωπίζει.

Η συμφωνία, τουλάχιστον, απ’ όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής, είναι μια ετεροβαρής συμφωνία εις βάρος του Κύπριου φορολογούμενου, καθώς αυξάνει σημαντικά το δημόσιο χρέος, δεν επιλύει το πρόβλημα του υψηλού ιδιωτικού δανεισμού, δεν επιλύει το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία θα παραμείνουν.

Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμη 17 δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα. Το ρίσκο αυτής της συμφωνίας μεταφέρεται στους ώμους του Κύπριου φορολογούμενου, καθώς ο Κύπριος φορολογούμενος θα αναλάβει το ρίσκο της διαχείρισης των ακινήτων, της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της διαχείρισης των εξυπηρετούμενων δανείων που θα μετατραπούν σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα επόμενα χρόνια, τα οποία εγγυάται το κράτος και, επίσης, αναλαμβάνουμε όλοι μαζί το ρίσκο της μεγάλης αύξησης του δημόσιου χρέους, το οποίο αυξάνεται σε μεγαλύτερα ποσοστά παρά της διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια».

ΕΔΕΚ: «Να αποδοθούν ευθύνες»

«Επιβάλλεται να αποδίδονται κατά τρόπο αντικειμενικό οι ευθύνες, εκεί και όπου ανήκουν, εάν θέλουμε στο μέλλον να σταματήσουν τα φαινόμενα που οδήγησαν στην κατάρρευση του Συνεργατισμού», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

Και προσθέτει: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για διορισμό επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα όσα έλαβαν χώρα στον Συνεργατισμό και που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και στην ανάγκη ιδιωτικοποίησής του».

«Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι η συγκεκριμένη έρευνα δεν θα έχει την ίδια τύχη με την έρευνα για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, τα αποτελέσματα της οποίας ακόμα τα περιμένουμε», συνεχίζει.

«Επιτέλους, πρέπει να αντιληφθούμε ότι επιβάλλεται να αποδίδονται οι ευθύνες, εκεί και όπου ανήκουν, κατά τρόπο αντικειμενικό, εάν θέλουμε στο μέλλον να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα τα οποία η κυπριακή κοινωνία βιώνει τις τελευταίες πενταετίες», καταλήγει.

ΕΛΑΜ: «Οι πολίτες στους τοκογλύφους»

«Ο Συνεργατισμός έγινε για να διαφυλαχθούν οι πολίτες από τους τοκογλύφους. Σήμερα, με την κακοδιαχείριση και τα σκάνδαλα, δόθηκε ο Συνεργατισμός και κατ’ επέκταση οι πολίτες, στους τοκογλύφους», αναφέρει το ΕΛΑΜ.

«Ακέραια την ευθύνη φέρουν ΟΛΑ τα πολιτικά κόμματα που συμμετείχαν διαχρονικά στις εκάστοτε κυβερνήσεις, τα οποία με χειρισμούς και τακτικές βολέματος «εκκαθάρισαν» τη ΣΚΤ (όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή)», σημειώνει.

«Δεν μας αρκεί μόνο η πρόθεση της Κυβέρνησης για διενέργεια ερευνών, αφού και κατά το παρελθόν πραγματοποιήθηκαν έρευνες, αλλά κανείς δεν τιμωρήθηκε. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), με σεβασμό στη λαϊκή βούληση και τη νοημοσύνη των πολιτών, απαιτεί διαφάνεια και τιμωρία των ενόχων για όλα τα οικονομικά σκάνδαλα», υπογραμμίζει.

Keywords
ερευνα, νίκος αναστασιάδης, σιγμα, ακελ, κυπρος, τραπεζες, πτώχευση, δίλημμα, κουρεμα, δηκο, χρεος, ώμους, εδεκ, ελαμ, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, τραπεζα της ανατολης, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, θεμος αναστασιαδης, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, μιλα, πτώχευση, το θεμα, αβερωφ, γνωση, δανεια, θεμα, οικονομια, πλαισιο, πρωτοσελιδα, πωλειται, σημερινη, τυχη, ωρα, ακελ, βρισκεται, γινει, γραφεια, δευτερο, διαστημα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δικη, δίλημμα, δοθει, δοθηκε, εγινε, εδεκ, ειπε, υπαρχει, ελαμ, εξι, επρεπε, ερευνες, ευθυνη, ιδια, θρασος, ιδρυμα, εικονα, κυβερνηση, λαθη, λογο, νοημοσυνη, ουσια, ρισκο, σιγμα, σεβασμος, συζητησουμε, συνεχεια, συνταγη, σοου, τιμωρια, εθνικο, χωρα, κρυφα, κωστας, λεξεις, τραπεζα, θελω να, ώμους
Τυχαία Θέματα
Συνεργατισμό,synergatismo