Οι αντιδράσεις από την τροπολογία ΕΛΑΜ στον τ/κ Τύπο

Ποικίλα τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες, με αναφορά στη μη εφαρμογή των κανόνων οδικής συμπεριφοράς, στην έκδοση του βιβλίου του Ρεμζί Χαλλούμα για εγκλήματα στα κατεχόμενα που έμειναν ανεξιχνίαστα, στη συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη στην εφημερίδα “Πολίτης” και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας νόμου για εορτασμό στα σχολεία του ενωτικού δημοψηφίσματος.

Η

εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ανεξιχνίαστος (φόνος)”, αναφέρεται στην παρουσίαση του βιβλίου του Ρεμζί Χαλλούμα σχετικά με εγκλήματα κατά την περίοδο 1958 -1967, τα οποία έχουν μείνει ανεξιχνίαστα. Ο Χαλλούμα, στο βιβλίο του, αναφέρεται σε υπόπτους για τους φόνους και δίνει μόνο τα αρχικά των ονομάτων τους.

Αλλού γίνεται αναφορά στη συνέντευξη του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί στην ε/κ εφημερίδα “Πολίτης” και στην τ/κ εφημερίδα “Γενί Ντουζέν”, στην οποία αναφέρθηκε σε πρότασή του για παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων για περίοδο 15 χρόνων μετά τη λύση. Γράφει, ακόμα, ότι έντονες αντιδράσεις διατύπωσε ο “πρωθυπουργός” Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν για την ψήφιση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων νόμου για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος. Είπε ότι κατά τη συνεδρία της “βουλής” τη Δευτέρα, θα εισηγηθεί να ψηφιστεί “νόμος-απάντηση”.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) έχει τίτλο “Ποιος θα εξασφαλίσει την εγγύηση;” και προβάλλει τη συνέντευξη του Τ/κ ηγέτη στην εφημερίδα “Πολίτης” και συγκεκριμένα τις αναφορές του στο θέμα των εγγυήσεων.

Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμα στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού αρμοδίου για τις σχέσεις με την ΕΕ Ομέρ Τσελίκ σχετικά με τα τουρκικά στρατεύματα στο νησί, ο οποίος υποστήριξε ότι η παραμονή στο νησί τουρκικών στρατευμάτων δεν απειλεί την ειρήνη. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του ο “πρωθυπουργός” Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν αναφέρθηκε στην ψήφιση από τη Βουλή του νόμου για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος στα σχολεία και είπε ότι η πράξη αυτή είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα πρέπει να διακοπούν.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), υπό τον τίτλο “Δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη”, αναφέρεται στη δολοφονία των Ελμάς (πατέρας), Ζερρίν (μητέρα) και Εϊλούλ (θυγατέρα) Γκιουζελγιουρτλού στις 15 Ιανουαρίου 2005, στον δρόμο Λάρνακας και γράφει ότι η “ε/κ” αστυνομία δεν έχει καταφέρει να φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης τους ενόχους και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Αναφορά γίνεται και στην απόφαση του “πρωθυπουργού” Οζγκιουργκιούν να εισηγηθεί τη συζήτηση στη “βουλή” του θέματος που προέκυψε μετά την ψήφιση, από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, της τροπολογίας για εορτασμό του ενωτικού δημοψηφίσματος. Αλλού γράφει ότι αυξάνεται ο αριθμός των ιατρών που παραιτούνται από το “δημόσιο”, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγάλο κενό στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών στα “κρατικά” νοσηλευτήρια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Δεν εφαρμόζουμε τους κανονισμούς”, αναφέρεται στην έλλειψη οδικής συμπεριφοράς και γράφει ότι οι Τ/κ δεν μπορούν να εφαρμόσουν τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να σημειώνεται αύξηση στις τροχαίες παραβάσεις και στα τροχαία ατυχήματα.

Αναφορά γίνεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες ψαράδες στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, οι οποίοι κατηγορούν την “κυβέρνηση” ότι αντί να τους στηρίζει, τους δημιουργεί με τις αποφάσεις της περισσότερα προβλήματα. Γράφει, ακόμα, ότι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κατά το 2016, συγκριτικά με το 2007, σημειώθηκε μείωση της τάξεως του 30% στην εγγραφή καινούργιων οχημάτων.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Ο πονοκέφαλος των 540 εκατ. της κυβέρνησης”, γράφει ότι έντονες εργασίες έχει αρχίσει η “κυβέρνηση” για να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα με την Τουρκία, όπως αυτά καταγράφονται στη “συμφωνία - πρόγραμμα” με την Τουρκία. Σύμφωνα με τη “συμφωνία”, τα κατεχόμενα θα απορροφήσουν 540 εκατ. τουρκικές λίρες (πέραν των 130 εκατ. ευρώ), ενώ το πρόγραμμα αφορά στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για τη διετία 2016-2018.

Αναφορά γίνεται και σε δημοσίευμα στην ε/κ εφημερίδα “Αλήθεια”, σύμφωνα με το οποίο κατά τη λύση του Κυπριακού, θα επιστραφούν 618 εκκλησίες και 21 μοναστήρια στην ε/κ διοίκηση. Γράφει, ακόμα, ότι επίσκεψη στην κατεχόμενη Λεύκα πραγματοποίησε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Τουφάν Ερχιουρμάν, κατά την οποία συζήτησε τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα