Οι αλλαγές στο καταστατικό της ΠΟΕΔ... Η δική μου πρόταση

Στις 13, 14 και 15 Δεκεμβρίου 2022 συγκαλείται, όπως όλοι ξέρουμε, Παγκύπρια Καταστατική Συνέλευση με στόχο εμείς, τα μέλη της ΠΟΕΔ, να εγκρίνουμε ή να απορρίψουμε τις αλλαγές που προτείνονται στο Καταστατικό και αφορούν στο άρθρο 26.2, δηλαδή τον τρόπο εκλογής των συνδικαλιστών που θα μας εκπρόσωπούν. Με τις προτεινόμενες αλλαγές, το ΔΣ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του, επιθυμεί να εκσυγχρονίσει το καταστατικό της Οργάνωσης και να αναβαθμίσει τον τρόπο λειτουργίας της, ώστε να γίνει πιο ευέλικτη και πιο αποτελεσματική.

Αν και συμφωνώ και υπερθεματίζω με τα πιο πάνω

επιχειρήματα του ΔΣ, εντούτοις διαφωνώ με τα εξής θέματα:

• Το Καταστατικό της ΠΟΕΔ μέχρι τώρα ήταν δομημένο με τρόπο που η λειτουργία της Οργάνωσης, να στηρίζεται στη δράση των Επαρχιακών της Γραφείων. Με τις προτεινόμενες αλλαγές πλέον η δράση πάει με τον πιο επίσημο και θεσμικό τρόπο στις Κινήσεις. Προηγήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο η αλλαγή των εσωτερικών κανονισμών που έφερε της εφιαλτική ανακατανομή του συνδικαλιστικού χρόνου των στελεχών της ΠΟΕΔ.

• Τώρα με τις αλλαγές που εισηγείται το ΔΣ, άμεσα ή έμμεσα αφήνουν τους πρόεδρους των επαρχιών (και κατ’ επέκταση τον έναν τουλάχιστον εκπρόσωπο από κάθε επαρχία) μακριά από αυτό το σώμα λήψης αποφάσεων της ΠΟΕΔ, εκτός και αν η Κίνησή τους αποφασίσει να τους εντάξει στο νέο ευελικτο Διοικητικό Συμβούλιο που δημιουργείται. Για παράδειγμα, ο/η Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Κερύνειας (όπως και όλοι οι επαρχιακοί προέδροι της ΠΟΕΔ) με το υφιστάμενο σύστημα αποτελούν εξ οφφίκιο μέλη του ΔΣ της ΠΟΕΔ, ενώ με το σύστημα που προωθείται εκλέγεται ως μέλος το ΔΣ της ΠΟΕΔ μόνο αν τον εκλέξει/επιλέξει η κίνηση από την οποία προέρχεται. Ήδη στερήθηκε πολιτιμος συνδικαλιστικός χρόνος από τα μικρά – προσφυγικά επαρχιακά γραφεία με την αλλαγή των κανονισμών της ΠΟΕΔ για την κατανομή του χρόνου αυτού.

• Μιλά μόνο για αύξηση στον αριθμό των μελών των μεγάλων επαρχιακών γραφείων, αφήνοντας για δεύτερη φορά εκτεθημένα τα μικρά επαρχιακά γραφεία και ιδιαίτερα τα προσφυγικά,

• Δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια για τον τρόπο καταρτισμού του εκλογικού καταλόγου της ΠΟΕΔ, ιδιαίτερα για το σύστημα των μετεγγραφών μελών λίγες μέρες πριν τις εκλογές το οποίο για ευνόητους λόγους ευνοεί τα μεγάλα και μη προσφυγικά επαρχιακά γραφεία.

• Δυστυχώς όμως αυτή η «ολοκληρωμένη πρόταση», προέκυψε μέσα από συζήτηση και συμφωνία όλων των Κινήσεων και όχι των Επαρχιακών Γραφείων της ΠΟΕΔ.

Εισηγήσεις:

• Το νέο ευέλικτο Δικοικητικός Συμβούλιο της ΠΟΕΔ θα μπορούσε να αποτελείται από 15 μέλη αντί 13 τα οποία θα ήταν τα εξής: Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας, Αντιπρόεδρος, Ταμίας, Γενικός Οργανωτικός, Τρεις εκροσώπους των τριών ειδικοτήτων της εκπάιδευσης μας (Δημοτική, Προδημοτική και Ειδική) και οι 7 επαρχιακοί προέδροι. Με τέτοιο σχηματισμό, νομίζω ότι η ευελιξία, η λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα και ο εκσυγχρονισμός εξυπηρετούνται...

• Θα μπορούσε να μπει κατώτατο όριο στον αριθμό των Παγκύπριων Γενικών Αντιπροσώπων που εκλέγει το κάθε επαρχιακό γραφείο (όπως ισχύει στην ΟΕΛΜΕΚ), ώστε να μπορούν οι Επιτροπές των μικρών επαρχιακών γραφείων να λειτουργούν με περισσότερα άτομα και να εκτελούν το ρόλο τους καλύτερα.

• Επιπρόσθετα η εγγραφή και η κατανομή στους εκλογικούς καταλόγους της ΠΟΕΔ θα μπορούσε να γίνεται με βάση τον εκλογικό κατάλογο του κράτους, με ενδεχόμενο και μόνο δικαίωμα μετεγγραφής στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες που θα ήθελαν να ενισχύσουν το προσφυγικό γραφείο καταγωγής τους, νοουμένου ότι αυτό εγκρίνεται από τον Έφορο Συντεχνειών.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι  στο σημαντικότερο άρθρο του καταστατικό της η ΠΟΕΔ (Άρθρο 5: Σκοποί), αναφέρει ότι σκοπός της είναι και «η συντήρηση της μνήμης, για την κατεχόμενη Κύπρο, η συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια για απελευθέρωση των τουρκοπατημένων εδαφών μας και επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και η συνέχιση του αγώνα ως τη δικαίωση».

Αναμένω ότι η δική μου φωνή θα ενισχυθεί με τη φωνή όλων των μελών, τα οποία θεωρούνται μέλη των μικρών επαρχιακών γραφείων (Πάφου, Μόρφου, Κερύνειας και Αμμοχώστου) και στις 13-15 Δεκεμβρίου να πράξουμε το καθήκον μας απέναντι στη συνείδηση, την καταγωγή και την επιβίωσή μας...

Υ.Γ. Γνωρίζω την ύπαρξη του Άρθρου 35 του καταστατικού της ΠΟΕΔ, του οποίου θεωρώ ότι το περιεχόμενο επρεπε να γνωστοποιηθεί στα μέλη της ΠΟΕΔ με την πρώτη ανακοίνωση της 28ης Νοεμβρίου για να είμαστε δεοντολογικά σωστοί ως ΔΣ ΠΟΕΔ απέναντι στα μέλη μας.
 

Στέλιος Οδυσσέως
Εκπαιδευτικός Δημοτικής
Μέλος ΠΟΕΔ Κερύνειας

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΠΟΕΔ,poed