Οι G7 απέρριψαν την πρόταση Τζόνσον για επιβολή κυρώσεων

Η αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία θυμίζει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο Ιράκ το 2003, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν

Η πρόταση του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών συνάντησε το βέτο της Ιταλίας και της Γερμανίας, με τις δυο χώρες να ζητούν «σκληρές αποδείξεις, που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτησης», για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ

«ΟΙ ΗΠΑ σχεδιάζουν να ρίξουν κάποια ουσία και να κατηγορήσουν γι' αυτό τη συριακή

κυβέρνηση», δήλωσε ο Πούτιν
Απορρίφθηκε η πρόταση του Βρετανού Υπουργού Μπόρις Τζόνσον για επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος Σύρων και Ρώσων στρατιωτικών αξιωματούχων -ως αντίδραση στην επίθεση με χημικά κατά αμάχων στη Συρία, για την οποία το Λονδίνο καταλογίζει την ευθύνη στο καθεστώς Άσαντ- από τους Υπουργούς Εξωτερικών των G7.

Η πρόταση Τζόνσον συνάντησε το βέτο της Ιταλίας και της Γερμανίας στη σύνοδο της ιταλικής πόλης Λούκα. Οι δύο χώρες ζήτησαν «σκληρές αποδείξεις, που δεν θα επιδέχονται αμφισβήτησης», για την ενοχή του καθεστώτος Άσαντ και τη συνέργεια της Μόσχας. Ο βρετανικός Τύπος έκανε λόγο για διπλωματική ήττα της Βρετανίας, αλλά εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι και μπορούν να επιβληθούν, όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες επί του περιστατικού.

Σε διάλογο καλεί η Ιταλία
Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο είπε ότι η Ρωσία δεν πρέπει «να αφεθεί στη γωνιά» αναφορικά με τη Συρία, προσθέτοντας ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το παράθυρο ευκαιρίας για πολιτικό διάλογο που ανοίγει η επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στη Μόσχα. Για «παράθυρο ευκαιρίας», ώστε να μεταπεισθεί η Μόσχα ως προς τη στήριξη του Μπασάρ Αλ Άσαντ, έκαναν λόγο η Τερέζα Μέι με τον Ντόναλντ Τραμπ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Δεν γνωρίζει ο Τζόνσον
Έπειτα από την εξέλιξη στη σύνοδο των G7, ο κ. Τζόνσον δήλωσε στο Sky News ότι «δεν γνωρίζουμε αν οι Ρώσοι είχαν κάποια ανάμειξη (στην επίθεση με χημικά αέρια), ίσως απλώς προδόθηκαν από τον πελάτη τους» (τον Άσαντ). Πρόσθεσε ότι υπάρχει μεν «μεγάλος βαθμός αποδοχής» της σκοπιμότητας νέων κυρώσεων, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει «με τον σωστό νομικό τρόπο».

Συμπλήρωσε ότι θέλει να δει τη Ρωσία να εμπλέκεται σε μια πολιτική διαδικασία που θα προβλέπει τη μετάβαση σε μια νέα διακυβέρνηση στη Συρία. Στα θετικά της συνόδου για τον κ. Τζόνσον ήταν η συμφωνία όλων, ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία με τον Άσαντ στην ηγεσία. Δεν συμφωνήθηκε ωστόσο κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αντικατάσταση του Σύρου Πρόεδρου.

Οι πληροφορίες του Πούτιν
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες που αναφέρουν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν νέες αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία και ότι υπάρχουν σχέδια για νέες παρόμοιες «κατασκευασμένες» επιθέσεις με χημικά όπλα σε διάφορες περιοχές της Συρίας, περιλαμβανομένων και των προαστίων της Δαμασκού.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ιταλό Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα, μετά τη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Συγκεκριμένα, όταν ο Ρώσος Πρόεδρος ρωτήθηκε, πού αναμένει να γίνουν νέες αεροπορικές επιδρομές από μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε: «Έχουμε πληροφορίες από διάφορες πηγές, ότι ετοιμάζονται παρόμοιες προκλήσεις (...) σε άλλες περιοχές της Συρίας, όπως και στα νότια προάστια της Δαμασκού, όπου σχεδιάζουν να ρίξουν κάποια ουσία και να κατηγορήσουν γι' αυτό τη συριακή κυβέρνηση».

Έρευνα ζητεί η Μόσχα
Ο Ρώσος Πρόεδρος είπε, επίσης, ότι η Ρωσία προτίθεται να ζητήσει τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας για το περιστατικό με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. «Προτιθέμεθα να απευθυνθούμε επίσημα στον αρμόδιο θεσμό του ΟΗΕ στη Χάγη, να απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ερευνήσει αυτές τις πράξεις και, ανάλογα με τα πορίσματα της έρευνας, να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρώσος Πρόεδρος.

«Θυμίζει Ιράκ»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, αλλά και τον Πρόεδρο Πούτιν, «να ασκήσουν την επιρροή τους στη Συρία, ώστε να μην επαναληφθούν παρόμοιες επιθέσεις».

Ο Ρώσος Πρόεδρος, αναφερόμενος επίσης στην αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία, είπε ότι θυμίζει την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο Ιράκ το 2003, «όταν οι εκπρόσωποι των ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παρουσίαζαν τα δήθεν χημικά όπλα που βρέθηκαν στο Ιράκ» και, «έπειτα από αυτό, άρχισε η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ, η οποία ολοκληρώθηκε με την καταστροφή της χώρας, την αύξηση της τρομοκρατικής απειλής και την εμφάνιση, λίγο πολύ, του ISIS στη διεθνή σκηνή».

Η επιβεβαίωση του ΟΑΧΟ
Πάντως, από την πλευρά του, ο αρχηγός της επιχειρησιακής διοίκησης του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, συνταγματάρχης Σεργκέι Ρουτσκόι, δήλωσε πως δύο μονάδες παραγωγής και φύλαξης χημικών όπλων στη Συρία βρίσκονται σε εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο της συριακής αντιπολίτευσης, ενώ όλες οι παρόμοιες μονάδες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της συριακής κυβέρνησης έχουν καταστραφεί.

«Από τις 12 μονάδες, που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή και τη φύλαξη χημικών όπλων στη Συρία, έχει επιβεβαιωθεί από τους εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων) ότι οι 10 έχουν καταστραφεί. Στις εναπομείνασες δύο μονάδες οι συριακές Αρχές δεν έχουν πρόσβαση, επειδή βρίσκονται σε εδάφη που ελέγχονται από τη λεγόμενη αντιπολίτευση. Για τον λόγο αυτόν ο ΟΑΧΟ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι στις μονάδες αυτές έχουν καταστραφεί τα χημικά όπλα», δήλωσε ο Ρουτσκόι.

Μεταφορά δηλητηριωδών ουσιών
Ο Ρώσος συνταγματάρχης είπε ακόμη ότι οι μαχητές της αντιπολίτευσης μεταφέρουν δηλητηριώδεις ουσίες σε αρκετές περιοχές της Συρίας, με σκοπό να προκαλέσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να πραγματοποιήσουν νέες πυραυλικές επιθέσεις στη Συρία.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας, οι μαχητές αυτήν τη στιγμή μεταφέρουν στις περιοχές Χαν Σεϊχούν, του αεροδρομίου Τζιρ, στην ανατολική Γούτα και δυτικά του Χαλεπίου, δηλητηριώδεις χημικές ουσίες. Στόχος των ενεργειών τους αυτών είναι να δημιουργήσουν μια κατά σειρά αφορμή για να κατηγορήσουν τη Συρία ότι κάνει χρήση χημικών όπλων και να προκαλέσουν νέες αμερικανικές επιθέσεις».

Ο Σεργκέι Ρουτσκόι ανέφερε, επίσης, ότι μαχητές που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση χρησιμοποιούν αυτοσχέδια χημικά όπλα, επισημαίνοντας ότι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Αμύνης «έχουν καταγράψει περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων που έχουν εντοπισθεί τα οποία κατασκευάζονται σε βιοτεχνίες» και πως τα στοιχεία που προέκυψαν από σχετικές έρευνες που έχουν γίνει, όσον αφορά τις χημικές ουσίες που περιέχουν, έχουν παραδοθεί στον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων.

«Χρησιμοποιήθηκε νευροτοξικό αέριο»
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας της Τουρκίας Ρετζέπ Ακντάγκ δήλωσε, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολή, πως οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν στα θύματα της επίθεσης με χημικά όπλα στην πόλη Χαν Σεϊχούν της βορειοδυτικής Συρίας επιβεβαίωσαν ότι χρησιμοποιήθηκε το νευροτοξικό αέριο σαρίν.

Ο Ακντάγ φέρεται να είπε, σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο, ότι εντοπίστηκε ισοπροπυλομεθυλοφωσφονικό οξύ (σ.σ. IMPA, μεταβολίτης του σαρίν) «στα δείγματα αίματος και ούρων που ελήφθησαν από τα θύματα που εκτέθηκαν στα χημικά όπλα στο Ιντλίμπ». Το οξύ αυτό παράγεται από υποπροϊόντα του σαρίν, όταν αντιδρούν με άλλα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται πως τόσο η Ουάσινγκτον όσο και η Άγκυρα κατηγορούν τη συριακή κυβέρνηση για την επίθεση αυτή από την οποία έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά. Η Δαμασκός αρνείται κάθε ευθύνη. Την περασμένη εβδομάδα, σε αντίποινα, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση σε μια αεροπορική βάση του συριακού καθεστώτος.

Keywords
Τυχαία Θέματα