Οι 4 + 1 αναφορές του Μπ. Τζόνσον στο παρελθόν για την Κύπρο

Ο τέως δήμαρχος Λονδίνου, Μπορίς Τζόνσον, έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό μέσα από την καμπάνια υπέρ του Brexit και κυρίως μετά την ανάληψη των καθηκόντων ως υπουργός Εξωτερικών το 2016.

Την περίοδο κατά την οποία ο αμφιλεγόμενος σήμερα Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, κατείχε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών, όταν στο Κυπριακό σημειώνονταν σοβαρές εξελίξεις.

Το Ηνωμένο Βασιλείο, ως μια εκ των τριών εγγυητριών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, είχε την δική της εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα, όντας ο ίδιος υπουργός Εξωτερικών εκείνη την περίοδο.

Μερικές

από τις κυριότερες αναφορές του που αφορούν την Κύπρο ήταν οι εξής:

Στις 10 Οκτωβρίου 2016, ο Μπορίς Τζόνσον εξέφρασε την προθυμία της Βρετανίας να παραχωρήσει μέρος των εδαφών στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.  Στις 29 Νοεμβρίου, 2016 δήλωσε: «Αυτή είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις για λύση και προσβλέπω στις συναντήσεις μου με αμφότερους τους ηγέτες. Καλωσορίζω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις τους τελευταίους μήνες. Χαιρετίζω την αφοσίωση και των δύο διαπραγματευτικών ομάδων και τη συνεχιζόμενη αποφασιστικότητα, καθώς και τη θαρραλέα ηγετική στάση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί. Με περαιτέρω ευελιξία και δημιουργικότητα από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, πιστεύουμε ότι μια λύση είναι εφικτή».Στις 30 Νοεμβρίου 2016, σε επίσημο του ταξίδι στην Κύπρο και μετά το πέρα της συνάντησης του με τον τότε ομόλογο του Ιωάννη Κασουλίδη ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία δεν αναζητεί ρόλο στο κεφάλαιο των εγγυήσεων για το Κυπριακό.Στις 28 Ιουνίου 2017, ενόψει της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά δήλωσε ότι «Υπάρχει πραγματική ευκαιρία για λύση στο Κυπριακό».Στις 3 Μαρτίου 2018, σύστησε αυτοσυγκράτηση για τις τουρκικές κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και πρόσθεσε: «ελπίζω να μπορέσουμε να επιτύχουμε μία συμφωνία φέτος, Θεού θέλοντος».
Keywords
Τυχαία Θέματα