«Όχι στη διασύνδεση Κυπριακού-Ενέργειας με όρους Τουρκίας»

Την άποψη ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση η Κυπριακή Δημοκρατία να πέσει στην παγίδα και να επιτρέψει διασύνδεση των ενεργειακών ζητημάτων με το Κυπριακό βάσει των τουρκικών όρων, εξέφρασε ο Καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Αντρέας Θεοφάνους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Θεοφάνους ανέφερε ότι με μια τέτοια κίνηση, οποιαδήποτε συμφωνία κι αν υπάρξει, δεν θα εξυπηρετεί τους στόχους, ενώ επισήμανε ότι ναι μεν θα πρέπει να υπάρξουν συζητήσεις και συνομιλίες, αλλά βάσει μιας προσέγγισης

η οποία να προσφέρει οφέλη.

«Θα μπορούσε να υπάρξει ένα win-win situation, στο πλαίσιο της αξιοποίησης ενεργειακών κοιτασμάτων και με την εμπλοκή της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα με την αναγνώριση από την τουρκική πλευρά της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημείωσε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι κατ’ επανάληψη είχε ακουστεί πως θα ήταν αδύνατη η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας χωρίς λύση του Κυπριακού ή κάποια σχετική συμφωνία των εμπλεκόμενων μερών.

«Ούτως ή άλλως έχουμε αυτή την κατάσταση ενώπιόν μας σήμερα, η οποία είναι δύσκολη. Από τη δική μου οπτική γωνία, είχα εδώ και μήνες καταθέσει την άποψη ότι η αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων θα ήταν πιο εύκολη και εφικτή στο πλαίσιο ευρύτερων συνεργασιών οι οποίες να συμπεριλάμβαναν και την Τουρκία, υπό τον όρο ότι η Τουρκία θα προχωρούσε προς ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω μιας αναγνώρισης, έστω σταδιακής», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να προβληματίσει, καθώς πλέον έχουμε την τουρκοκυπριακή θέση διά στόματος Μουσταφά Ακιντζί και Κουντρέτ, που λέει ότι στην περίπτωση μη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό Πρόβλημα, θα πρέπει να γίνει συζήτηση για διαμερισμό του ενεργειακού πλούτου.

«Αυτό που πρέπει να τονιστεί ξεκάθαρα από τη δικιά μας πλευρά, είναι ότι δεν μπορεί η τ/κ ηγεσία και η Άγκυρα να θυμούνται κατά το δοκούν τα δικαιώματα που απορρέουν από το Σύνταγμα του 1960. Το Σύνταγμα αυτό δεν προβλέπει την ύπαρξη της “ΤΔBK”», σημείωσε.

Στην υπενθύμιση περί αναφοράς του Προέδρου Αναστασιάδη περί «ΑΟΖ του ψευδοκράτους» στην κατεχόμενη Κύπρο, ο κ. Θεοφάνους επισήμανε ότι αυτό μπορεί να λέχθηκε εκ παραδρομής, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό που υπάρχει είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία έχει ΑΟΖ.

Επιπλέον, ανέφερε ότι ενώπιόν μας έρχονται μερικές διαστάσεις.

Η μία είναι η νομική πτυχή, καθώς θα έπρεπε να εξεταστεί η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για επιδιαιτησία. Σύμφωνα με τον ίδιο, κάτι τέτοιο προϋποθέτει ένα συνυποσχετικό μεταξύ των δύο πλευρών, κάτι που η Τουρκία δεν θα πράξει, καθώς δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Από την άλλη, πρόσθεσε ότι η ουσία σε πολιτικό επίπεδο έγκειται στο γεγονός ότι η Τουρκία επιθυμεί να έχει έναν ουσιαστικό ρόλο στα ενεργειακό δρώμενα της ανατολικής Μεσογείου, αλλά ταυτόχρονα δεν μπορεί να παραγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ερωτηθείς σχετικά με τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσει η Κυβέρνηση από εδώ και στο εξής, ο κ. Θεοφάνους απάντησε ότι ανεξαρτήτως τι θα πράξει η Τουρκία, η στρατηγική της Δημοκρατίας θα πρέπει να παραμείνει σταθερή.

«Η Τουρκία μέχρι τώρα περνούσε το μήνυμα ότι μπορεί η Κύπρος να κάνει γεωτρήσεις, αλλά στο τέλος της ημέρας δεν θα μπορέσει να γίνει αξιοποίηση του φυσικού αερίου χωρίς μια συμφωνία σε άλλα ζητήματα. Πλέον περνάει και το μήνυμα ότι εκτός από την αξιοποίηση, η Κύπρος δεν θα μπορεί να κάνει και έρευνες. Το παιχνίδι χοντραίνει, καθώς υπάρχουν και άλλα δεδομένα σε σχέση και με τους στόχους της ίδιας της Τουρκίας, αλλά και σε σχέση με το τι λαμβάνει χώρα στα εσωτερικά, με τον Ερντογάν να έχει εκλογές σε ένα χρόνο», σημείωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα