«Όχι σημαίνει όχι», για τις Γυναίκες, Παντού

Έγκυρα έχει διαπιστωθεί ότι μέχρι την ηλικία των 15 ετών, 1 στις 5 γυναίκες στην Κύπρο έχει υποστεί σωματική ή/και σεξουαλική βία από το αντίθετο φύλο. Αυτή είναι μια πανδημία – εφιάλτης για το σύνολο των γυναικών στην Κύπρο. Ο φόβος της επίθεσης και ο καθημερινός σεξισμός εξακολουθεί να ταλανίζει την Κυπρία Γυναίκα και να επηρεάζει αρνητικά τον ψυχισμό της. Δυστυχώς, οι γυναίκες

δεν είναι ακόμα ασφαλείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε και στο 2023.

Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί κατά την πανδημία COVID-19. Μια δημοσκόπηση του Ευρωβαρομέτρου που δημοσιεύθηκε το 2022, έδειξε ότι η βία κατά των γυναικών αυξήθηκε κατά 30% κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε τη θέση του σχετικά με την ‘‘Οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία’’. Αυτή είναι η πρώτη νομοθεσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιμετωπίζει τη βία κατά των γυναικών και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επίτευξη της δίκαιης μεταχείρισης των γυναικών στην Ευρώπη.

Η συμπερίληψη του αδικήματος του βιασμού, είναι μία από τις σημαντικότερες προτάσεις της Οδηγίας. Προτείνει ένα κοινό, ελάχιστο ορισμό για αυτό το έγκλημα, που θα ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την έννοια της συναίνεσης να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, υποστήριξε την Ισότητα των γυναικών και εφάρμοσε πολιτικές, όπως το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (2014-2017) και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια. Επικυρώσαμε επίσης το 2017, τη βαρυσήμαντη Σύμβαση για την πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Ως Ευρωβουλεύτρια συμμετέχω στην επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων, με σκοπό να διασφαλίσω την προστασία και την προώθηση των γυναικών στην Ευρωπαϊκή Ένωσή. Για να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες είναι ασφαλείς, είναι θεμελιώδες να τις υποστηρίζει η νομοθεσία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συναίνεση πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της συζήτησης περί του κακουργήματος του βιασμού.

Οι γυναίκες το ζητούν εδώ και χρόνια: στους δρόμους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα σχολεία. Το «όχι σημαίνει όχι» αντηχεί σε όλη την Ευρώπη, και είναι καιρός αυτό να ενσωματωθεί νομοθετικά.

Οι αξίες μας αλλάζουν και η συναίνεση έρχεται στο προσκήνιο της κοινωνικής και πολιτικής συζήτησης. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόσταση που πρέπει να καλύψουμε μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Τρανταχτό παράδειγμα το μη συναινετικό φιλί από τον Πρόεδρο της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στην Τζένι Ερμόζο, μετά τον πρόσφατο τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Γυναικών. Μέχρι πρόσφατα, αυτό το περιστατικό θα είχε περάσει απαρατήρητο. Σήμερα όμως γίνεται ξεκάθαρο ότι μόνο το ναι μπορεί να σημαίνει μόνο ναι.

Εν κατακλείδι, ο ‘‘βιασμός” πρέπει να περιλαμβάνεται ως έγκλημα σε οποιαδήποτε ‘‘Οδηγία’’ για τη βία κατά των γυναικών, με βασικό στοιχείο τη συναίνεση. Οι Κύπριες γυναίκες δεν θα δεχτούν καμία δικαιολογία από την κυβέρνησή τους σε αυτό το θέμα. Οπότε, με τη σειρά μου, καλώ την κυβέρνησή της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και τις κυβερνήσεις όλων των χωρών της ΕΕ, να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων γυναικών, που αξίζουν να νιώθουν ασφαλείς παντού στην Ευρώπη.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υποστηρίζω σθεναρά την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, και τη συμπερίληψη του βιασμού σε αυτήν ως εγκληματικής πράξης, χωρίς ελαφρυντικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα