Ο Βέλγος Πρωθυπουργός ζητά νέα συμφωνία για το μέλλον της ΕΕ

Έκκληση να επισπευσθούν οι συζητήσεις για το μέλλον της Ευρώπης, ώστε να υπάρξει τελικά μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία το αργότερο έως το καλοκαίρι του 2019, απευθύνει ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξή του η οποία φιλοξενείται στην De Standaard του Σαββατοκύριακου.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός εκφράζει τη βούληση της κυβέρνησής του να διατηρήσει τη χώρα του στην ‘πρώτη γραμμή’ των διαπραγματεύσεων

για το μέλλον της ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι εκείνος ήταν ο πρώτος που εξέφρασε την ανάγκη για την ύπαρξη μιας Ευρώπης πολλαπλών ταχυτήτων, θέση την οποία στη συνέχεια υιοθέτησαν χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιρρήσεις του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο σενάριο μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων, ο Σαρλ Μισέλ εξηγεί ότι πρέπει όσο είναι δυνατό να επιδιώκεται μια ταύτιση απόψεων από την πλευρά και των 27 κρατών μελών (Σχέδιο Α), εάν όμως κάτι τέτοιο δεν καθίσταται δυνατό, θα πρέπει να υπάρχει μια φυγή προς τα εμπρός, προκειμένου να μην οδηγείται σε παράλυση η διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Έμφαση δίνει και σε μία ακόμα πρότασή του, να επιδιωχθεί δηλαδή μια συνολική πολιτική συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο αντί επιμέρους συμφωνίες οι οποίες στερούνται στρατηγικού οράματος και τις οποίες θα μπορούσαν να μπλοκάρουν κάποιες χώρες λόγω του βέτο. Κάνει, επίσης, λόγο για ένα νέο «βολονταρισμό» από την πλευρά Ευρωπαίων ομολόγων που ανήκουν στην ίδια γενιά όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός Μπεττέλ και φυσικά ο ίδιος, προκειμένου να υπάρξει μια κινητικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία θα καταλήγει σε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Ερωτηθείς, εξάλλου, για τα σχέδια του Γάλλου προέδρου Μακρόν για μεταρρύθμιση της ευρωζώνης, λέει ότι «Υπάρχει μια ομάδα χωρών που λένε ότι εμείς έχουμε κάνει τις μεταρρυθμίσεις μας και γι’ αυτό θα είμαστε αλληλέγγυοι μόνον εάν και οι υπόλοιπες χώρες τακτοποιήσουν τα του οίκου τους. Άλλες πάλι χώρες λένε ότι πρέπει να είσαστε αλληλέγγυοι με μας διότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις αυτές εάν δεν διαθέτουμε επαρκές οξυγόνο. Πρόκειται για ένα διάλογο κωφών. Από την πλευρά μου, βάζω μια συγκεκριμένη πρόταση στο τραπέζι, η οποία περιέχει πολλές αναλογίες με την αντίστοιχη περίοδο πριν από την εισαγωγή του ευρώ. Ας συμφωνήσουμε, δηλαδή, να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα μεταξύ δύο ή τεσσάρων ετών. Οι χώρες που εντός της περιόδου αυτής καταφέρνουν να υλοποιήσουν τις μεταρρυθμίσεις, θα συμμετέχουν στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και την κοινή διαχείριση του χρέους και θα αποκτούν τη δυνατότητα επιπλέον επενδύσεων».

Συνέντευξη του Βέλγου Πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ φιλοξενεί η Le Soir του Σαββατοκύριακου, προβάλλοντας στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο τα όσα αυτός υποστηρίζει αναφορικά αφενός με την καταλανική κρίση, η οποία θεωρεί ότι βάζει σε δοκιμασία την Ευρώπη, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το αδιέξοδο μπορεί να αρθεί μόνο μέσω του διαλόγου, και αφετέρου με την αναβίωση του ευρωπαϊκού σχεδίου, στην οποία επιθυμεί το Βέλγιο να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, κάνοντας έκκληση για «μία Ευρώπη διαφοροποιημένη - ως προς την ενότητα αν είναι δυνατόν - αλλά όχι εις βάρος του status quo», καθώς και για την εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο μίας μεθόδου «παράλληλης» διαχείρισης των διαφόρων υποθέσεων, με στόχο τη δυνατότητα σύναψης συνολικών πολιτικών συμφωνιών με διαιτησία.

Σε σχέση με την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ο Βέλγος Πρωθυπουργός προτείνει να ληφθεί τώρα η απόφαση, με ένα προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα, ότι, αν μέσα στη συγκεκριμένη προθεσμία ο καθένας κάνει την αναγκαία προσπάθεια για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, θα υπάρχει η δυνατότητα ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και πραγματοποίησης βημάτων προς μία κοινή διαχείριση των χρεών, για την απελευθέρωση των δυνατοτήτων επένδυσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα