Ο Τσίπρας εκπροσωπεί Αναστασιάδη στη σύνοδο για προσφυγικό

Με σημερινή επιστολή προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης τον ενημερώνει πως εξ αιτίας της επίσκεψής του στις ΗΠΑ δεν θα είναι σε θέση να συμμετάσχει στην ανεπίσημη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ που θα λάβει χώρα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, με θέμα την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και στην σύνοδο κορυφής την Κύπρο θα εκπροσωπήσει ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Αν και στη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Τσίπρα για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη, είχε διαφανεί πως θα είχε ορκιστεί μέχρι τότε ο Ελληνας πρωθυπουργός και θα μετέβαινε στις Βρυξέλλες, το θέμα οριστικοποιήθηκε σήμερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον γραφείο του Αλέξη Τσίπρα.

Στην επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τούσκ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης καλωσορίζει την ανεπίσημη σύνοδο κορυφής της Τετάρτης και του εξηγεί εν συντομία τις θέσεις της Κύπρου για να μπορέσει η ΕΕ να προχωρήσει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, το οποίο χαρακτηρίζει κλασικό δίλημμα μεταξύ της προστασίας των συνόρων και της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

Τονίζει ότι δεν πρέπει να επιλέγουμε την μία αξία σε βάρος της άλλης και εκφράζει τη σθεναρή πεποίθηση πως μπορούν να βρεθούν λύσεις μέσω συμβιβασμού των δύο, λέγοντας ότι τα μέλη της ΕΕ πρέπει να ανταποκριθούν συλλογικά σ’ αυτή την ανθρωπιστική κρίση, με πνεύμα αλληλεγγύης και υπεύθυνα και σύμφωνα προς τις κοινές αρχές κι αξίες.

Υπενθυμίζει ότι παρότι η Κύπρος δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει μαζική εισροή Σύρων προσφύγων, πρόσφατα διεξήγαγε επιχείρηση έρευνες διάσωσης για 115 πρόσφυγες, ενώ δηλώνει σύμφωνος με την ανάγκη διαχωρισμού μεταξύ των προσφύγων που έχουν την ανάγκη διεθνούς προστασίας και των οικονομικών μεταναστών, για τους οποίους υποστηρίζει την εφαρμογή της πολιτικής επιστροφής τους, ζητώντας παράλληλα να παραμείνει η ΕΕ σε επαγρύπνηση στη μάχη της λαθραίας διακίνησης μεταναστών.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά όπως η ΕΕ εντείνει τις προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, μνημονεύοντας ιδιαίτερα τη Συρία και τη Λιβύη, ενώ επαναβεβαιώνει για τη δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας να συμβάλλει σε επιχειρήσεις που συντονίζονται από την FRONTEX.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα