Ο Τραμπ σκέφτεται να μειώσει την ποινή πρώην κυβερνήτη του Ιλινόι

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τετάρτη ότι εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μειώσει την ποινή κάθειρξης του πρώην κυβερνήτη της Πολιτείας Ιλινόι Ροντ Μπλαγκόγεβιτς.

Ο Μπλαγκόγεβιτς καταδικάστηκε για τραπεζική απάτη, εκβίαση και απαίτηση δωροδοκιών όταν ήταν κυβερνήτης. Βρισκόταν στο αξίωμα από τον Ιανουάριο του 2003 ως τον Ιανουάριο του 2009, όταν η Γερουσία στο Ιλινόι τον έπαυσε. Άρχισε να εκτίει την ποινή 14 ετών κάθειρξης που του επιβλήθηκε το 2012.

«Νομίζω ότι έτυχε απίστευτα άδικης μεταχείρισης», είπε ο Τραμπ

σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους. «Σκέφτομαι να μειώσω την ποινή του», πρόσθεσε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ απέρριψε πέρυσι το πιο πρόσφατο αίτημα του Μπλαγκόγεβιτς — ο οποίος ανήκε στους Δημοκρατικούς — να συντομευθεί η ποινή του.

Οι εισαγγελείς στην υπόθεση ανέφεραν πως ο Μπλαγκόγεβιτς, που είχε συμμετάσχει άλλοτε ως διαγωνιζόμενος σε ριάλιτι σόου του Τραμπ, το Celebrity Apprentice, απαιτούσε συνεισφορές στο προεκλογικό του ταμείο για να προωθήσει την αύξηση της συμμετοχής της Πολιτείας στην παιδιατρική περίθαλψη, την υποστήριξη του τομέα των ιπποδρομιών στην Πολιτεία και άλλα ζητήματα. Ο Μπλαγκόγεβιτς, κατά τους ίδιους, προσπάθησε να πουλήσει ή να εμπορευτεί τη θέση που άφησε κενή στη Γερουσία ο Μπαράκ Ομπάμα όταν κέρδισε τις εκλογές του 2008.

«Νομίζω πως αρκεί, (εξέτισε) επτά χρόνια», δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας πως ο Μπλαγκόγεβιτς δεν είναι φίλος του και ότι ανήκει στο αντίπαλο κόμμα. «Δεν είναι φίλος μου. Είναι Δημοκρατικός, όχι Ρεπουμπλικάνος. Είναι στο Ιλινόι. Νομίζω απλά ότι έτυχε πολύ άδικης μεταχείρισης, όπως και άλλοι».

Ο Λευκός Οίκος είχε αφήσει να εννοηθεί στο πρόσφατο παρελθόν ότι υπήρχε ενδεχόμενο συντόμευσης της ποινής. Αξιωματούχος είχε πει πέρυσι ότι ο πρόεδρος εξέταζε την υπόθεση του Ροντ Μπλαγκόγεβιτς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα