Ο τ/κ Τύπος για τις δηλώσεις Ερντογάν

Τον ρόλο της δυνατής Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και την ενοποίηση με την χρήση του «εμείς» για την Τουρκία και το ψευδοκράτος εκφράζουν για τον αρθρογράφο Εσρέφ Τσιετινέλ οι τελευταίες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν εν πτήσει από το Αζερμπαϊτζάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, σχετικά με το θέμα της δημιουργίας ή μη ναυτικής και αεροπορικής βάσης στην Κύπρο αλλά και της αύξησης του στρατού.

Ο Τσιετινέλ παραθέτει αυτούσιο όλο το κείμενο των δηλώσεων Ερντογάν

και γράφει ότι βεβαίως θα πρέπει οι Τ/κ να πάρουν το μάθημά τους από αυτές. «Ωστόσο, η ε/κ πλευρά θα πρέπει να σκεφτεί όχι μία αλλά χίλιες φορές ότι ‘δεν είναι εφικτό να υπάρξει λύση του Κυπριακού χωρίς την Τουρκία και πως ο στρατός δεν θα φύγει από το νησί’. Και θα πρέπει να ξέρουν, η Τουρκία θα είναι πάντοτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο Τζουνέιτ Ορούτς, στην Σταρ Κίπρις, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν διερωτάται εάν η Άγκυρα, «η οποία είχε συμφωνήσει ότι ο αριθμός των στρατευμάτων θα μπορούσε να μειωθεί σε κάποιο βαθμό και ότι θα μπορούσε ακόμη και να προσεγγίσει τον αριθμό των συμφωνιών του 1960 στη Δημοκρατία της Κύπρου, άλλαξε τη στάση της; Θα μπορούσαμε να δώσουμε την ακόλουθη απάντηση σε αυτή την ερώτηση. Οι Ε/κ που θεωρούν ότι όταν κάνει βήμα η τουρκική πλευρά στο Κυπριακό, αυτή υποχωρεί, στο τέλος άρχισαν να ζητωκραυγάζουν επειδή ‘η ασφάλεια και οι εγγυήσεις είναι πλέον στο τραπέζι’. Στην πραγματικότητα οι δηλώσεις Ερντογάν συνέτριψαν στιγμιαία τα δικαιώματα στα οποία οι Ε/κ θεωρούσαν ότι υποχώρησε η Τουρκία (εγγυητικά και επεμβατικά δικαιώματα)».

Γιατί, προσθέτει, εάν η διπλωματική αρένα είναι ένα πεδίο παζαρέματος, χωρίς αμφιβολία – όπως γράφει – ο Ερντογάν είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες. Γράφει επίσης ότι με καχυποψία αντικρίστηκαν οι δηλώσεις Τσίπρα – Αναστασιάδη στην Αθήνα για σχέδια για μια δίκαιη και μόνιμη λύση, με τον τ/κ αρθρογράφο να υποστηρίζει ότι για τον Ελληνα Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη «μόνιμη και δίκαιη λύση» είναι να μην κάνουν βήμα πίσω από το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» στο οποίο επέμεναν στο Κραν Μοντανά.

Η δε Αφρίκα, στο σημερινό της φύλο, θεωρεί ότι οι δηλώσεις Ερντογάν ήταν «δυναμίτης σε μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα