Στρασβούργο: Την Τετάρτη η συζήτηση για κατεχόμενες περιουσίες

Τα περιουσιακά δικαιώματα των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων περιλαμβάνονται στην ατζέντα των διαβουλεύσεων της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ξεκίνησε την Τρίτη στο Στρασβούργο με αντικείμενο την επίβλεψη του βαθμού συμμόρφωσης με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

Η συνεδρίαση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου και όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η συζήτηση για τις κυπριακού ενδιαφέροντος υποθέσεις θα αρχίσει αύριο, Τετάρτη,

χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το αν θα παραστεί τελικά στη συνάντηση η Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι σε ανάλογη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών, τον περασμένο Ιούνιο, η τουρκική αντιπροσωπεία αποχώρησε λόγω της διαφωνίας της με τον χειρισμό κάποιων πτυχών σε υποθέσεις που αφορούν ε/κ περιουσίες στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου. Ο εκπρόσωπος της Άγκυρας είχε δηλώσει τότε προφορικά ότι δεν θα συνεργάζεται με την Επιτροπή Υπουργών στο θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΑΔ.

Ενόψει της τρέχουσας συνεδρίασης στο Στρασβούργο, η Λευκωσία είχε αποστείλει νωρίτερα τον Σεπτέμβριο δύο υπομνήματα, διατυπώνοντας τη θέση ότι η παράνομη ανάπτυξη περιουσιών στα κατεχόμενα συνεχίζεται ανεξέλεγκτα, ενώ έκανε λόγο για «σκόπιμη πολιτική» με στόχο να θιγούν τα δικαιώματα των ε/κ ιδιοκτητών ως προς την αποκατάσταση της περιουσίας τους.

Κατά πάγια τακτική, αντίστοιχες επιστολές με τις θέσεις τους αποστέλλουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης τόσο οι νομικοί εκπρόσωποι των αιτητών, όσο και η τουρκική Κυβέρνηση, ωστόσο μέχρι το απόγευμα της Τρίτης το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είχε δημοσιεύσει κανένα υπόμνημα εκ μέρους της Άγκυρας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα