Ο Ραμαφόζα έφτασε στην Ουκρανία στο πλαίσιο αφρικανικής ειρηνευτικής αποστολής

Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα έφτασε σήμερα το πρωί στην Ουκρανία, στην πρώτη του επίσκεψη στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή, στο πλαίσιο μιας αφρικανικής ειρηνευτικής αποστολής.

«Η εξοχότητά του, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα έφτασε στον σταθμό Νεμιτσαεβέ», στην περιοχή του Κιέβου, επεσήμανε στο Twitter η νοτιοαφρικανική προεδρία.

Ο Ραμαφόζα θα συναντηθεί σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη συνέχεια αύριο, Σάββατο, θα

μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη όπου θα συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η αφρικανική ειρηνευτική αποστολή θα προτείνει σειρά «μέτρων οικοδόμησης της εμπιστοσύνης» στα αρχικά στάδια της μεσολάβησής της για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρει προσχέδιο εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Ωστόσο η αποχώρηση την τελευταία στιγμή πολλών μελών της αντιπροσωπείας φαίνεται να περιορίζει το ενδεχόμενο επιτυχίας της.

Τέσσερις Αφρικανοί πρόεδροι -- εκτός από Ραμαφόζα, ο Μάκι Σαλ της Σενεγάλης, ο Χακάιντε Χισιλέμα της Ζάμπιας και ο Αζαλί Ασουμανί των νησιών Κομόρες που ασκεί την προεδρία της Αφρικανικής Ένωσης από τον Φεβρουάριο--, δύο πρωθυπουργοί και ένας ειδικός απεσταλμένος αναμένεται να ξεκινήσουν χωριστές συνομιλίες με τον Ζελένσκι και τον Πούτιν.

Η μεσολάβηση σημειώνεται εν μέσω της ουκρανικής αντεπίθεσης, με τις μάχες να έχουν ενταθεί.

«Σε μια περίοδο κλιμάκωσης της σύγκρουσης, η αναζήτηση ειρηνευτικής λύσης θα πρέπει να επιταχύνεται παράλληλα», επεσήμανε χθες, Πέμπτη, ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος.

«Επιθυμούμε να ξεκινήσουμε συζητήσεις (…) για να δούμε αν χάρη σε αυτές τις κοινές προσπάθειες θα είναι εφικτό να πλησιάσουμε στην ειρήνη στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Όλεγκ Νικολένκο.

Όμως η αποστολή, η πιο πρόσφατη σε μια σειρά διπλωματικών προσπαθειών, μέχρι στιγμής άκαρπων, δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς, μετά την αποχώρηση κάποιων προέδρων αφρικανικών χωρών.

«Οι συνθήκες για ειρηνικές και εποικοδομητικές συνομιλίες δεν πληρούνται πλέον» με την όξυνση της βίας, δήλωσε την Τετάρτη διπλωματική πηγή της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Και χθες, Πέμπτη, το βράδυ η τηλεόραση της χώρας ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Ντενί Σασού- Ενγκουέσο, η συμμετοχή του οποίου στην αντιπροσωπεία δεν ήταν βέβαιη, τελικά δεν θα μεταβεί στην Ουκρανία και τη Ρωσία. Θα τον εκπροσωπήσει ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, ο στρατηγός Φλοράν Εντίμπα, ο οποίος έφτασε χθες στην Πολωνία.

Δύο ακόμη αρχηγοί κρατών απέχουν από την αντιπροσωπεία. Ο πρόεδρος της Ουγκάντας Γιοουέρι Μουσεβένι, που βρέθηκε θετικός στην covid, επέλεξε να τον εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός της χώρας, ενώ ο Αιγύπτιος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι έπραξε το ίδιο.

«Καμία επιρροή»

Η Πρετόρια είχε ανακοινώσει την ειρηνευτική αποστολή τον Μάιο, αφού δέχθηκε επικρίσεις για τις στενές της σχέσεις με τη Μόσχα, καθώς η Νότια Αφρική δεν έχει καταδικάσει τη ρωσική εισβολή.

Σύμφωνα με ειδικούς, οι πιθανότητες επιτυχίας της αποστολής είναι μηδαμινές: η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι δεν είναι έτοιμη να δεχθεί κανέναν εδαφικό συμβιβασμό, ακόμη κι αν αυτό θα άνοιγε τον δρόμο για την επίλυση της σύγκρουσης.

Οι Αφρικανοί ηγέτες «δεν θα είναι σε θέση να μας προσφέρουν τίποτα σε ό,τι αφορά την επίλυση της κρίσης», εκτίμησε ο Ουκρανός αναλυτής Ανατόλι Οκτισίου. «Δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο των μεσολαβητών. Έχουν μικρό πολιτικό βάρος και καμία επιρροή», πρόσθεσε.

Για τον Άλεξ Βάινς του Catham House, η μεσολάβηση αυτή «έχει μία πιθανότητα» να καταφέρει το Κρεμλίνο να δεχθεί κάποιες υποχωρήσεις, πριν την οικονομική σύνοδο Ρωσίας- Αφρικής στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούλιο.

Διαβάστε ακόμη: Οι ρώσοι στρατιώτες που καταστρέφουν δυτικά άρματα μάχης θα παίρνουν πριμ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα