«Ψήνεται» συνάντηση Ερντογάν-Νετανιάχου - Τουρκική επιθυμία το Φ.Α του Ισραήλ

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου προσπαθεί να κανονίσει μια συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εν μέσω αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με δημοσιεύματα την Πέμπτη.

Το Γραφείο του Πρωθυπουργού καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να οργανώσει μια τέτοια συνάντηση και οι συνομιλίες προχωρούν, επιβεβαίωσε υψηλόβαθμος Ισραηλινός αξιωματούχος στο Channel 12 news.

Ωστόσο, άλλες διπλωματικές πηγές δήλωσαν

ότι η διαδικασία συνάντησε κάποιες δυσκολίες, δηλαδή ότι ο Ερντογάν θα συναντήσει τον Νετανιάχου μόνο εάν μεταφέρει νέα σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των χωρών για το φυσικό αέριο.

Η Τουρκία δηλώνει εδώ και χρόνια πρόθυμη να κατασκευάσει έναν αγωγό για την παράδοση φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ευρώπη, αλλά σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, υπάρχει ελάχιστο ενδιαφέρον του Ισραήλ για ενεργειακή συνεργασία με την Άγκυρα.

Οι αναφορές της Πέμπτης δεν ανέφεραν πού θα πραγματοποιηθεί μια πιθανή συνάντηση.

Το Channel 12 ανέφερε ότι οι προσπάθειες για μια συνάντηση έγιναν με τον Νετανιάχου να στερείται πρόσκλησης στον Λευκό Οίκο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η πολυπόθητη πρόσκληση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απέτυχε επίσης να προκύψει.

«Ο ισραηλινός πρωθυπουργός λέγεται ότι επιδιώκει μια εικόνα διπλωματικής επιτυχίας, κάτι που μπορεί να διεκδικήσει μια φωτογραφία με τον Ερντογάν», σημειώνει η Times of Israel.

Η είδηση μιας πιθανής συνάντησης έρχεται εν μέσω αναθέρμανσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, αλλά μετά από χρόνια εχθρότητας μεταξύ των δύο ηγετών. Ο Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ συνάντησε τον Ερντογάν πέρυσι στην Άγκυρα — η πρώτη επίσκεψη υψηλού επιπέδου από το 2008. Ο υπουργός Εξωτερικών Έλι Κοέν συναντήθηκε με τον Ερντογάν τον Φεβρουάριο.

Αντιμετωπίζοντας την σκληρυνόμενη διπλωματική απομόνωση και τα οικονομικά δεινά, ο Ερντογάν άρχισε να επιδεικνύει δημόσια ανοιχτό πνεύμα προσέγγισης με το Ισραήλ τον Δεκέμβριο του 2020. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν την πλήρη ανανέωση των διπλωματικών σχέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα