Ο πρώην δικηγόρος του Κασόγκι έφυγε από τα ΗΑΕ - Καταδικάστηκε για ξέπλυμα

Ο πρώην δικηγόρος του δολοφονημένου Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι έφυγε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τις ΗΠΑ μετά την ακύρωση της ποινής φυλάκισής του για ξέπλυμα χρήματος, δήλωσε ο δικηγόρος του στο Γαλλικό Πρακτορείο το Σάββατο.

Ο Ασίμ Γκαφούρ, ένας Αμερικανός πολίτης που έχει εργαστεί σε μια σειρά υποθέσεων εθνικής ασφάλειας και τρομοκρατίας, έχει πληρώσει πρόστιμο πέντε εκατομμυρίων ντιρχάμ (1,4 εκατομμύρια δολάρια), δήλωσε ο δικηγόρος του, Φαϊζάλ Γκιλ.

«Είναι καθ' οδόν για τις ΗΠΑ», είπε

ο Γκιλ, προσθέτοντας ότι δεν αντιμετωπίζει καμία κατηγορία στις ΗΠΑ.

Ο Γκαφούρ φυλακίστηκε και του επιβλήθηκε πρόστιμο τον περασμένο μήνα μετά τη σύλληψή του, σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη διέλευση από το αεροδρόμιο του Ντουμπάι.

Την Τετάρτη, το δικαστήριο ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής του Άμπου Ντάμπι επικύρωσε την καταδίκη του Γκαφούρ για «εγκλήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που συνδέονται με επιχείρηση φοροδιαφυγής με έδρα τις ΗΠΑ», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Το δικαστήριο ακύρωσε την τριετή φυλάκιση του Γκαφούρ, αλλά αύξησε το πρόστιμο των τριών εκατομμυρίων ντιρχάμ εναντίον του σε πέντε εκατομμύρια ντιρχάμ και διέταξε την απέλασή του.

Ο Γκαφούρ διευθύνει μια ιδιωτική δικηγορική εταιρεία και είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της "Δημοκρατίας για τον Αραβικό Κόσμο Τώρα" (Democracy for the Arab World Now - DAWN), μιας ομάδας δικαιωμάτων που ιδρύθηκε από τον Κασόγκι και ζήτησε την απελευθέρωση του δικηγόρου τον Ιούλιο.

Υπερασπίστηκε επιχειρηματίες, ηγέτες φιλανθρωπικών οργανώσεων και ιδρύματα έναντι των ισχυρισμών για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της DAWN.

Όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες στην Κωνσταντινούπολη το 2018, ένα περιστατικό που προκάλεσε διεθνή καταδίκη και έριξε τη Σαουδική Αραβία, στενό σύμμαχο των ΗΑΕ, σε διπλωματική απομόνωση.

Η υπόθεση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προέκυψε μετά από «αίτημα συνδρομής» από αξιωματούχους των ΗΠΑ που ερευνούσαν την «εμπλοκή του Γκαφούρ σε φοροδιαφυγή και ύποπτες μεταφορές χρημάτων», δήλωσε η WAM την Τετάρτη.

Τον Ιούλιο, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ αρνήθηκε ότι ζήτησε τη σύλληψη του Γκαφούρ και είπε ότι η υπόθεση δεν φαίνεται να συνδέεται με τους δεσμούς του με τον Κασόγκι. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Άμπου Ντάμπι δεν έχει σχολιάσει.

Η καταδίκη του Γκαφούρ ακολουθεί μια καταστολή του ξεπλύματος χρήματος μετά την προσθήκη των ΗΑΕ, τον Μάρτιο, σε μια «γκρίζα λίστα» χωρών που βρίσκονται υπό αυξημένη παρακολούθηση από την Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης που εδρεύει στο Παρίσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα