Ο «Πορθητής» ξεκίνησε για την πρώτη γεώτρηση (ΧΑΡΤΗΣ)

Καθοδόν προς τον πρώτο του γεωτρητικό στόχο Alania -1 στα νότια παράλια της Τουρκίας εντός της υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το γεωτρύπανο Πορθητής. Η Τουρκία που έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει και σε δεύτερη γεώτρηση στην περιοχή της Μερσίνας έχει αγοράσει ένα δεύτερο γεωτρύπανο μια κίνηση που ερμηνεύεται σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία έχει ήδη αναλαμβάνει δραστηριότητες εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου με δύο σεισμικά πλοία,

το Piri Reis και το Barbaros που βρίσκεται τώρα για παράνομες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Χθες υπήρχαν αναρτήσεις σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωση όπου έδειχναν τον Πορθητή να συνοδεύεται από τουρκικές φραγάτες.

H έναρξη της γεώτρησης του Πορθητή είναι κύριο θέμα σε αρκετές τουρκικές εφημερίδες.

Ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ υπογράμμισε ότι βασικός στόχος είναι να δημιουργηθούν οικονομικά οφέλη από τα αποθέματα υδρογονανθράκων της Τουρκίας και να αυξήσει την αξιοποίηση των εγχώριων πόρων. Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία δεν έχει καμία πρόθεση να πάρει φυσικού πόρους άλλων χωρών στη Μεσόγειο Θάλασσα, ο Ντόνμεζ δήλωσε ότι ο μόνος σκοπός της Τουρκίας είναι να προσφέρει πόρους στους Τουρκοκύπριους και Τουρκοκύπριους πολίτες, ως εγγυήτρια της Κύπρου.

Διαφήμιση για την γέωτρηση του Πορθητή έκανε και το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας με χάρτη όπου παρουσιάζεται και η Κύπρος να συνδέεται με ένα τόξο.

Keywords
Τυχαία Θέματα