Ο ΠΟΑΚ διαφωνεί για έκδοση πολεοδομικής άδειας 10οροφης οικοδομής

Ο Παγκύπριος Οργανισμός Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς (ΟΠΟΑΚ) σε ανακοίνωση του εκφράζει τη διαφωνία του με την «αυθαίρετη» απόφαση, όπως αναφέρει, της Υπουργικής Επιτροπής για Έκδοση Πολεοδομικής Άδειας δεκαώροφης οικοδομής στην Οδό Κινύρα.

Χαρακτηρίζει την απόφαση της ΥΕ ως «αυθαίρετη, διότι λειτουργεί εις βάρος του χαρακτήρα της ιστορικής περιοχής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σημειώνει αδειοδοτείται ανάπτυξη εντός Περιοχής Ειδικού Χαρακτήρα (ΠΕΧ), η οποία σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Κύπρου δεν είναι δυνατή.

Παράλληλα, αναφέρει πως η απόφαση καταστρατηγεί κάθε έννοια τεχνοκρατικής εμπειρογνωμοσύνης αφού η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την Αρμόδια Πολεοδομική Αρχή (το Δήμο Λευκωσίας), το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ – τον σύμβουλο του κράτους σε συναφή θέματα), καθώς και άλλους φορείς και οργανώσεις όπως τον ΠΟΑΚ, το ICOMOS, την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, τους Φίλους της Λευκωσίας και την Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Ανδρέα.

Ο ΠΟΑΚ υπενθυμίζει θέση του, ότι οι αυξημένοι συντελεστές δόμησης που «δύνανται» να εγκριθούν από την Πολεοδομική Αρχή, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, με την αξιοποίηση κινήτρων φαίνεται να δημιουργούν αυξημένες προσδοκίες για υπερκέρδος των επενδυτών εις βάρος του χαρακτήρα της ιστορικής περιοχής, και κατ’ επέκταση στη προστασία του δημοσίου συμφέροντος.

Ένα τέτοιο παράδειγμα, αναφέρει, είναι η πολυώροφη οικοδομή επί της οδού Κινύρα η οποία έχει αδειοδοτηθεί από την ΥΕ σε πλήρη αντίθεση με την απόφαση της Πολεοδομικής Επιτροπής του Δήμου Λευκωσίας που απέρριψε την σχετική αίτηση, επειδή η κλίμακα της ανάπτυξης, ουδόλως συνάδει με το δομημένο περιβάλλον της περιοχής που χαρακτηρίζεται από αραιή δόμηση και χαμηλά ύψη.

Σημειώνει ότι η προτεινόμενη ανάπτυξη επιχειρεί να αποτελέσει ένα νέο τοπόσημο στην περιοχή ανταγωνιζόμενη κτήρια όπως το Ανώτατο Δικαστήριο, τα Κεντρικά Γραφεία του  Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως και παρακείμενα διατηρητέα.

«Η προσέγγιση αυτή δεν συνάδει με τη στρατηγική και τις πρόνοιες του Σχεδίου Περιοχής Λευκωσίας ούτε σε σχέση με την περιοχή αλλά ούτε και σε σχέση με την Πολιτική Διατήρησης», προστίθεται.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα