Ο Πάπας Βενέδικτος ζήτησε συγχώρεση για το σκάνδαλο των παρενοχλήσεων

Συγχώρεση για το σκάνδαλο το σεξουαλικών παρενοχλήσεων από ιερείς, ζήτησε ο Πάπας Βενέδικτος.

Πρόκειται για την πρώτη αντίδραση του παραιτηθέντα Ποντίφικα στις μομφές για τον χειρισμό υποθέσεων στο Μόναχο, όταν ήταν αρχιεπίσκοπος της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Διαβάστε επίσης: Έκθεση: Ο Πάπας Βενέδικτος ήξερε ότι ιερείς είχαν κακοποιήσει παιδιά

Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος στην επιστολή που ανέγνωσε ο γραμματέας του Γκέοργκ Γκένσβαϊν δεν παραδέχεται κάποιο δικό του προσωπικό σφάλμα:

«Όπως και στις συναντήσεις μου [με θύματα σεξουαλικής

κακοποίησης από ιερείς], για άλλη μια φορά μπορώ μόνο να εκφράσω σε όλα τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης τη μεγάλη ντροπή μου, τη βαθιά στενοχώρια μου και το εγκάρδιο αίτημά μου για συγχώρησε. Είχα μεγάλες ευθύνες στην Καθολική Εκκλησία. Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο πόνος μου για τα αδικήματα και τα σφάλματα που συνέβησαν σε αυτά τα διαφορετικά μέρη κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Κάθε ξεχωριστή περίπτωση σεξουαλικής κακοποίησης είναι απεχθής και ανεπανόρθωτη. Τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης έχουν τη βαθύτατη συμπάθειά μου και αισθάνομαι μεγάλη θλίψη για κάθε υπόθεση ξεχωριστά».

Η επιστολή του Βενέδικτου είναι η πρώτη του δημόσια αντίδραση στην ανεξάρτητη έκθεση, η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 20 Ιανουαρίου και τον κατηγορεί για τον χειρισμό τεσσάρων υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς στο Μόναχο, όταν ο τότε καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ ήταν αρχιεπίσκοπος της βαυαρικής πρωτεύουσας.

Όπως αναφέρεται συγκεκριμένα, οι δύο υποθέσεις αφορούν ιερείς που παρανόμησαν ενόσω ο Ράτσινγκερ ήταν αρχιεπίσκοπος και, αν και τιμωρήθηκαν από τα ποινικά δικαστήρια, διατήρησαν τις θέσεις τους χωρίς πειθαρχικές επιπτώσεις. Μια τρίτη υπόθεση αφορά κληρικό που καταδικάστηκε από δικαστήριο εκτός Γερμανίας, αλλά τοποθετήθηκε στο Μόναχο. Η δε τέταρτη εμπλέκη καταδικασμένο παιδόφιλο ιερέα, στον οποίο επετράπη η μετάθεση στο Μόναχο το 1980 και ο οποίος εν συνεχεία ανέλαβε θέση εφημέριου. Το 1986 ο συγκεκριμένος τιμωρήθηκε με ποινή σε αναστολή για σεξουαλική παρενόχληση ενός αγοριού.

Διαβάστε επίσης: Όταν μας επισκέφθηκε ο Πάπας Βενέδικτος

Η έκθεση δεν επιρρίπτει ευθύνες μόνο στον Πάπα Βενέδικτο, αλλά και σε προκατόχους και διαδόχους του, αφού υπολογίζει πως σε διάστημα δεκαετιών υπήρξαν τουλάχιστον 497 θύματα κακοποίησης και τουλάχιστον 235 ύποπτοι δράστες.

Πηγή: gr.euronews

Ήδη με τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, το Βατικανό είχε προχωρήσει σε ανακοίνωση, με την οποία υπερασπιζόταν τον Βενέδικτο, υπενθυμίζοντας ότι εκείνος ήταν ο πρώτος Πάπας που συναντήθηκε με θύματα κακοποίησης, όπως και ότι είχε καθιερώσει αυστηρά μέτρα για την τιμωρία ιερέων που βίαζαν παιδιά. Ο ίδιος ήταν που είχε πει πως η εκκλησία οφείλει να αναζητήσει το μονοπάτι της ταπεινότητας, επιδιώκοντας τη συγχώρεση για τα εγκλήματα των κληρικών της.

Παρ' όλα αυτά, η ανακοίνωση του Βατικανού αφορούσε κυρίως τη θητεία του Βενέδικτου στο αξίωμα του επικεφαλής Δόγματος της Αγίας Έδρας από το 1982 και μέχρι την εκλογή του ως Ποντίφικα το 2005.

Στη διάρκεια αυτής του της θητείας και συγκεκριμένα το 2001, ο Ράτσινγκερ ζήτησε όλες οι υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από κληρικούς να αποστέλλονται στο γραφείο του για επεξεργασία, όταν διαπίστωσε πως οι επίσκοποι παγκοσμίως, αντί να τιμωρούν τους παρανομούντες ιερείς με βάση τους κανόνες της εκκλησίας, τους μετακινούσαν από ενορία σε ενορία.

Στα τελευταία δύο χρόνια της παπικής θητείας του, ο Βενέδικτος καθαίρεσε σχεδόν 400 ιερείς για κακοποίηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα