Ο ΟΠΕΚ+ προσβλέπει σε μέτρια αύξηση της προσφοράς

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+ που συνεδριάζουν την Πέμπτη αναμένεται να συμφωνήσουν σε μια οριακή αύξηση της παραγωγής πετρελαίου εν μέσω λόγω κινδύνων για τη ζήτηση λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό στην Κίνα.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ενίσχυσε επίσης τις ανησυχίες για την προσφορά, οι οποίες αυξήθηκαν με τις ανακοινωθείσες κινήσεις της Ευρώπης για πιθανό ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου.

Οι

τιμές εκτινάχθηκαν την Τετάρτη, με το αργό τύπου Brent της Βόρειας Θάλασσας να κλείνει πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων.

Αναλυτές δήλωσαν ωστόσο ότι η νέα άνοδος δεν θα κλονίσει τα 13 μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών, με επικεφαλής το Ριάντ, και τους 10 εταίρους τους με επικεφαλής τη Μόσχα.

«Είναι πιθανό ότι ο ΟΠΕΚ+ θα επιμείνει στο σχέδιό του παρά τη συνεχιζόμενη αστάθεια που σχετίζεται με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας», δήλωσε στο AFP ο αναλυτής της XTB Ουαλίντ Κουντμανί, κάνοντας αναφορά σε «προοπτικές πτώσης της ζήτησης λόγω των εκτεταμένων περιοριστικών μέτρων που παρατηρούνται στην Κίνα ως αποτέλεσμα της αύξησης των κρουσμάτων Covid».

Όπως και τους προηγούμενους μήνες, οι χώρες του ΟΠΕΚ είναι πιθανό να ανοίουν τις στρόφιγγες στα 432.000 βαρέλια ημερησίως για τον Ιούνιο, μια στρατηγική που ξεκίνησε την άνοιξη του 2021, όταν η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει μετά τις δραστικές περικοπές που επιβλήθηκαν εν μέσω του σοκ της πανδημίας.

Οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν με τεχνικές συζητήσεις στη συνεδρίαση της υπουργικής επιτροπής στις 11.00 GMT στη Βιέννη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΟΠΕΚ+,opek+