Ο Νετανιάχου επανέφερε τον ΥΠΑΜ και επέκρινε τον Λαπίντ για συμφωνία με Λίβανο

Σε έκτακτη συνέντευξη Tύπου που παραχώρησε απόψε ο ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε κυρίως σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας, επιχειρώντας έναν απολογισμό των πρόσφατων στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Νότιο Λίβανο, στη Συρία και στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι αίρει την απομάκρυνση του Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, ο οποίος θα παραμείνει στην θέση του.

Ειδικότερα, ο Βενιαμίν Νετανιάχου

επέκρινε το περιεχόμενο της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, που υπεγράφη από την προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι «χαρίστηκε στον Λίβανο θαλάσσια ζώνη». Ο Νετανιάχου εξέφρασε την άποψη ότι η πρόσφατη αύξηση της έντασης στην μεθόριο Ισραήλ-Νοτίου Λιβάνου οφείλεται στο περιεχόμενο της ως άνω συμφωνίας. Τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει το περιεχόμενο της συμφωνίας, και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας κατέφερε πλήγματα κατά των πυρήνων της Χαμάς που δραστηριοποιήθηκαν στον Νότιο Λίβανο.

Ο Νετανιάχου ανέφερε ότι κατά την πρόσφατη στρατιωτική ένταση, το Ισραήλ κατάφερε να πλήξει στόχους τόσο του Ιράν όσο και του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, και ότι κατέστρεψε 50 τόνους οπλισμού που βρίσκονταν στην Γάζα και ανήκαν στην Χαμάς. Απευθυνόμενος στους πολίτες της χώρας, τους διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, μαζί με τις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας, θα πράξουν το παν για την άμυνα της χώρας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που την απειλούν.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο Νετανιάχου αναφέρθηκε στην απόφασή του να ανακοινώσει ότι απομακρύνει τον Υπουργό Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, επειδή καθ’ όλη την διάρκεια της πρόσφατης έντασης, η συνεργασία μαζί του υπήρξε στενή και αρμονική, ο Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι αναιρεί την απόφασή του και ότι ο Γκάλαντ θα συνεχίσει να ασκεί τα υπουργικά του καθήκοντα κανονικά.

Επέκρινε την τάση που παρατηρείται στις τάξεις των εφέδρων να αρνούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και είπε ότι η κυβέρνηση θα εργαστεί για να καταπολεμήσει αυτό το φαινόμενο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την λαϊκή εντολή να «επαναφέρει σε ισορροπία την λειτουργία της δικαστικής εξουσίας με εκείνη της νομοθετικής και της εκτελεστικής» και ότι οι διακομματικές συνομιλίες που έχουν αρχίσει υπό την αιγίδα του Προέδρου του Κράτους θα συνεχιστούν. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «δεν πρόκειται να μετατραπεί σε θεοκρατία» και ότι θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα όλων ανεξαιρέτως των μειονοτήτων στην ισραηλινή κοινωνία. Τέλος, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η υπό σύσταση «Εθνοφρουρά» δεν θα υπάγεται στον Υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, και «δεν θα καταστεί κομματική πολιτοφυλακή», αλλά θα υπαχθεί στο υφιστάμενο γενικότερο οργανόγραμμα των δυνάμεων ασφαλείας.

Σχολιάσθηκε εκτενώς στα τοπικά ΜΜΕ η απουσία του Υπουργού Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, κατά την διάρκεια της αποψινής έκτακτης συνέντευξης Τύπου του Πρωθυπουργού Νετανιάχου, παρότι είχε προηγουμένως ανακοινωθεί ότι θα αφορά «αποκλειστικά ζητήματα εθνικής ασφαλείας». Η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε, λίγη ώρα πριν την απ’ ευθείας μετάδοση της συνέντευξης Τύπου, ότι ούτε το στενό περιβάλλον του ΥΠΑΜ Γιοάβ Γκάλαντ, ούτε υψηλόβαθμα στελέχη του γενικού επιτελείου στρατού δεν είχαν λάβει γνώση του περιεχομένου των αποψινών πρωθυπουργικών δηλώσεων από το περιβάλλον του Βενιαμίν Νετανιάχου.

Χθες, πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Βενιαμίν Νετανιάχου και του προκατόχου του, Γιαΐρ Λαπίντ. Μετά το πέρας της συνάντησης, το Πρωθυπουργικό Γραφείο εξέδωσε ανακοίνωση ότι «η συζήτηση είχε περιστραφεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας Ισραήλ-Λιβάνου και των κινδύνων που εγκυμονεί». Απευθυνόμενος  στα ΜΜΕ, ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ, δήλωσε ότι «είχε ανησυχήσει προτού να πάει στη συνάντηση με τον Νετανιάχου, και μετά το πέρας της αισθάνεται ακόμα πιο ανήσυχος», επικρίνοντας με αυτά τα λόγια την παρούσα κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της ζητημάτων εθνικής ασφαλείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα