Προτάσεις ΚΕΒΕ προς Υπ. Ενέργειας για μείωση κόστους ηλεκτρισμού

Το ΚΕΒΕ πρότεινε στον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου όπως το κράτος κινηθεί άμεσα με την εξαγγελία Σχεδίου επιδότησης για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ από την ΑΗΚ και τους προμηθευτές, που θα ενταχθούν στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Εισηγήθηκε επίσης την μείωση του ΦΠΑ στην αγορά φωτοβολταϊκών

και παράλληλα όπως δοθούν κίνητρα για πράσινες επενδύσεις και αγορά ηλεκτρικών οχημάτων.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΕΒΕ που εκδόθηκε μετά την συνάντηση του Διοικητικού του Συμβουλίου του με τον κ. Παπαναστασίου, τα θέματα της ενεργειακής επάρκειας, της έλευσης του φυσικού αερίου και της περαιτέρω επέκτασης των ΑΠΕ συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση.

Όσον αφορά τον τομέα της Βιομηχανίας επεκτάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα της ολοκλήρωσης της βιομηχανικής περιοχής της Αγίας Βαρβάρας – Πάφου, στην αύξηση των συντελεστών κάλυψης/δόμησης στις Βιομηχανικές Περιοχές για τη μέγιστη αξιοποίηση της υφιστάμενης βιομηχανικής υποδομής.  Αναφέρθηκαν επίσης τα θέματα της αύξησης των επιτρεπόμενων χώρων για γραφεία τόσο στις Βιομηχανικές Περιοχές, όσο και στις Βιομηχανικές Ζώνες, της επέκτασης της διάρκειας των μισθώσεων για τα Βιομηχανικά Τεμάχια και της πιο αποτελεσματικής προώθησης των εξαγωγών.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν στο ζήτημα της αύξησης των λιμενικών ταριφών κατά 49.5%, ενέργεια η οποία προκάλεσε αλυσιδωτές αυξήσεις με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις ιδιαίτερα εξαγωγικές να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Στο προσκήνιο βρέθηκε και το ζήτημα της πράσινης μετάβασης και της κυκλικής οικονομίας στα πλαίσια των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων, με στόχο την βελτίωση της παραγωγικότητας με λιγότερα υλικά και τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής για αξιοποίηση αποβλήτων και μείωση των εκπομπών.

Την ίδια ώρα, το ΚΕΒΕ ενημέρωσε τον κ. Παπαναστασίου για τις ενέργειες του, ως η μεγαλύτερη επιχειρηματική οργάνωση και ως ο κατ’ εξοχήν συνεργάτης του Κράτους, για τον θεσμό των επιχειρηματικών αποστολών, καθώς μέσα στο 2023 το Επιμελητήριο προγραμματίζει να διοργανώσει 10 τουλάχιστον επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό.

Το Δ.Σ του ΚΕΒΕ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο τομέας του Εμπορίου, προβλήματα τα οποία προέκυψαν από τη διεθνή οικονομική αναταραχή, με συνέπεια να επηρεαστεί η ομαλή λειτουργία του λιανικού εμπορίου.

Παράλληλα με τις παραπάνω προκλήσεις, σημειώνει το ΚΕΒΕ, οι επιχειρήσεις έρχονται αντιμέτωπες με το θέμα της έλλειψης Ανθρώπινου Δυναμικού, το αυξημένο κόστος προσωπικού και τις καθυστερημένες πληρωμές σε εμπορικές συναλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα