Ο μεγάλος κίνδυνος για το φυσικό αέριο και ΚΔ ενόψει δείπνου

Για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σ΄ ότι αφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενόψει του άτυπου κοινωνικού δείπνου μεταξύ του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, την 16η Απριλίου, μίλησε στο ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι», ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ), Χρήστος Ιακώβου.

Ο κ. Ιακώβου, σημείωσε ότι «τη δεδομένη στιγμή κανείς δεν μπορεί να κάνει μια ορθολογική ανάλυση, διότι, και την 1η Δεκεμβρίου του 2016, πήγαμε σε ένα δείπνο, για να πάμε σε μια διάσκεψη την οποία ονομάσαμε πολυμερής,

για να παραδεχτεί μετά από δυο βδομάδες ο Πρόεδρος, ότι ήταν πενταμερής».

Στην παρατήρηση ότι τότε, η δική μας πλευρά, ισχυριζόταν ότι μετέβη στο Κράν Μοντανά, με διπλό καπέλο (ένα του ηγέτη της Ε/κ κοινότητας και το δεύτερο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας) ο κ. Ιακώβου, τόνισε, ότι «εάν καλούμασταν να υπογράψουμε μια λύση, τα δυο συμβαλλόμενα μέρη θα ήταν η Ε/κ κοινότητα και η Τ/κ ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρέμενε στη δική μας φαντασία».

Επιπρόσθετα, ο διευθυντής του ΚΥΚΕΜ, σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να πάει σε διάλογο, όπως να παύσει η επιθετικότητα της Τουρκίας και οι διεκδικήσεις σε βάρος της Κύπρου.

Αυτά όμως που προβάλλει ως προϋποθέσεις ο Πρόεδρος, πρέπει να εξηγήσει πώς τα εννοεί, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, καθότι, η Τουρκία μπορεί να τα κάνει εύκολα, με τον κίνδυνο να μας στείλει σε διαπραγματεύσεις, χωρίς όμως να αρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

«Οι Τούρκοι τι θα κάνουν αυτή τη στιγμή. Έχουν εγείρει μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν την διαχείριση και συνδιαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Τουρκία, θα επιδιώξει μέσω του βραχίονα της, του κ. Ακιντζί, να μετατρέψει τις δικές της επεκτατικές βλέψεις σε δικοινοτικό ζήτημα και να τις θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά, θα βρούμε μπροστά μας», τόνισε, χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου υπογράμμισε και το γεγονός ότι η υποστηρικτική στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας, όπως εκφράστηκε στη «Βάρνα», δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όταν έρθουν οι Τούρκοι και θέτουν ζήτημα συνδιαχείρισης της Κυπριακής ΑΟΖ.

Γι’ αυτούς τους λόγους, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να στηριχθεί αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θέτει για να επανέλθει στον διάλογο.

«Αν τελικά, αποδειχτούν ότι όλες αυτές οι δημόσιες τοποθετήσεις ήταν λόγια έωλα, τότε αντιλαμβάνεστε, ότι για άλλη μια φορά, θα μπούμε σε μια δύσκολη περιπέτεια που θα εγκλωβιστούμε και δύσκολα πλέον, από τη στιγμή που η Τουρκία θα θέσει αυτές τις διεκδικήσεις ως δικοινοτικό ζήτημα, θα απεμπλακούμε», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα