Ο μαύρος Ιούνης του Σαιττά θέριεψε ξανά στην Σολιά

Ήταν Ιούνιος και πάλι όταν το 2007 η περιοχή του Τροόδους παραδιδόταν στις πύρινες φλόγες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία τότε είχε χαρακτηρίσει την καταστροφή που είχε επίκεντρο την περιοχή του Σαιττά, ως την μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη η Κύπρος.

Στην μάχη με τις φλόγες είχαν ριχθεί τότε χερσαίες δυνάμεις της Δημοκρατίας καθώς και εναέρια συνδρομή από Ιταλία και Ισραήλ. Χρειάστηκαν αρκετά 24ωρα μέχρις ότου να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο το μέτωπο, που είχε απειλήσει τότε και κατοικημένες περιοχές.

Έχουν

περάσει 9 χρόνια από τότε και οι μνήμες στους κατοίκους στα χωριά Πελένδρι, Σαϊτάς, Τριμίκλινη, Κάτω Αμίαντο και Δύμες είναι νωπές. Οι αναδασώσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια ακόμα δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την ανυπολόγιστη ζημιά που έχει προκληθεί.

Ωχριά ο Σαιττάς μπροστά στην καταστροφή της Σολιάς

Θύμισες Σαιττά ξύπνησε ο εφιάλτης που δεν λέει να κοπάσει στην περιοχή της Σολιάς. Αυτό που καθορίζει την τραγωδία της Σολιάς ως μια από τις μεγαλύτερες που έχει υποστεί η χώρα, είναι ο θάνατος δυο ανδρών, που επιχειρούσαν με αυταπάρνηση στην περιοχή του Αγίου Θεοδώρου.

Το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής μέχρι στιγμής δεν μπορεί να υπολογιστεί. Αυτό που επιβεβαιώνουν όσοι επιχειρούν στην περιοχή, επιβεβαιώνει τον αρχικό φόβο που είχαν όλοι: ότι η ζημιά δεν συγκρίνεται με αυτήν του Σαιττά.

Στο παρόν στάδιο, κατά την τρίτη μέρα καταστροφής στην κοιλάδα της Σολιάς, έχουν καεί περί τα 35 και πλέον τ.μ.

Οι επιχειρήσεις επίγειων και εναέριων δυνάμεων, εθνικών και ξένων, συνεχίζονται για τρίτο 24ωρο, με μοναδική ευχή την καταστολή των αναζωπυρώσεων καθώς επίσης και την γένεση νέων μετώπων.

Keywords
Τυχαία Θέματα