Ο λόγος πίσω από την πρόθεση αποχώρησης ΗΠΑ από συμφωνία πυρηνικών

Στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο μίλησε ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, αναλύοντας την απειλή Τραμπ για αποχώρηση από τη συμφωνία για τα πυρηνικά όπλα.

Συγκεκριμένο ο Ηλίας Κουσκουβέλης εξήγησε ότι το 1987 που είχε υπογραφεί η συγκεκριμένη συμφωνία, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, αφορούσε τις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση, τις δύο υπερδυνάμεις, ενώ η Κίνα ήταν μια μικρή πυρηνική δύναμη, η οποία την περίοδο εκείνη άρχισε να δημιουργεί

κάποιους πυραύλους που δεν δημιουργούσαν προβλήματα στην πυρηνική εξίσωση της αποτροπής.

Στην παρούσα φάση, σύμφωνα με τον καθηγητή των Διεθνών Σπουδών, το μείζων πρόβλημα των ΗΠΑ δεν είναι η ίδια η Ρωσία, η οποία κατηγορείται για δημιουργία πυραύλων ενδιάμεσου βεληνεκούς (500 χλμ- 5.500 χλμ), αλλά η Κίνα, η οποία δεν περιλαμβάνεται στη συνθήκη και ανενόχλητα ή χωρίς καμιά δέσμευση ανέπτυξε τα δικά της συστήματα, με τα οποία μπορεί να δημιουργήσει στρατηγικά τετελεσμένα στον Ειρηνικό Ωκεανό, στη νότια Σινική Θάλασσα αλλά και σε σχέση με την Ταιβάν. Ο καθηγητής σημειώνει ότι αυτά τα συστήματα, οι ευρωπύραυλοι όπως συνήθιζαν να τους αποκαλούν, έχουν καταργηθεί από τις ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ μπορούν να λειτουργήσουν ως αποσταθεροποιητικά, επειδή κάποιος μπορεί να φέρει σε πέρας μια αιφνιδιαστική επίθεση.

Έτσι, στην άλλη πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού, έχουσα η Κίνα μόνο αυτή τέτοιου είδους συστήματα, μπορεί να κρατήσει δυνάμεις και μονάδες του αμερικανικού ναυτικού μακριά από την Ταιβάν και μακριά από τις ακτές της, ώστε να έχει ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τον χρόνο ενώ οι ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν άλλα πυραυλικά συστήματα, τα οποία είναι πτήσης 20-28 λεπτών, χρόνος ο οποίος είναι πολύ σημαντικός στην αποτροπή των δύο υπερδυνάμεων. Αυτός, σύμφωνα με τον Ηλία Κουσκουβέλη, είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ θέλουν να αποχωρίσουν από αυτή τη συμφωνία.

Ενδιαφέρον υπάρχει για το τι θα προκύψει από την επίσκεψη του συμβούλου για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, στη Ρωσία, στην οποία σύμφωνα με τον καθηγητή μπορεί να γίνει μια συνεννόηση για να προσπαθήσουν να βάλουν την Κίνα μέσα στη συμφωνία. Το κύριο ζήτημα είναι η Κίνα στην εξίσωση, σύμφωνα με τον Ηλία Κουσκουβέλη.

Σε ερώτηση εάν διαμορφώνεται ένα σκηνικό Ψυχρού Πολέμου, ο καθηγητής απάντησε ότι ασφαλώς υπάρχει μια αύξηση του ανταγωνισμού συγκριτικά με την περίοδο 1992-2010, ωστόσο δεν υπάρχουν εκείνα τα χαρακτηριστικά της Σοβιετικής υπερδύναμης στη Ρωσία του σήμερα. Επίσης, δεν υπάρχει η ιδεολογική φόρτιση, η οποία υπήρχε ανάμεσα στη Σοβιετική Ένωση και τη Δύση.

Υπάρχει όμως η ενίσχυση του ανταγωνισμού και στο παιχνίδι εμφανίζεται όχι τόσο η Ρωσία ως πυρηνική δύναμη, η οποία δεν κάνει τόσες δαπάνες, αλλά η Κίνα, η οποία ξεπερνά κατά πολύ το ΑΕΠ της Ρωσίας αλλά και τις στρατιωτικές δαπάνες της, χωρίς να αγγίζει αυτές των ΗΠΑ- ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ φτάνει στα 650 δισεκ., της Κίνας γύρω στα 200 δισεκ. και της Ρωσίας γύρω στα 110 με 120 δισεκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα