Η "κόλαση" της Λ/σιας σε αριθμούς-Καρότο&μαστίγιο οι λύσεις/ΧΑΡΤΕΣ

Πρόβλημα δεκαετιών αποτελεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Λευκωσίας. Μέχρι και εναέρια χαρτογράφηση επιστρατεύτηκε μάλιστα από πλευράς Αστυνομίας, προκειμένου να δώσει πιθανές λύσεις στο πρόβλημα που βασανίζει καθημερινά χιλιάδες οδηγούς στην πρωτεύουσα. Το κυκλοφοριακό της Λευκωσίας δεν είναι ζήτημα που λύνεται σε μια μέρα αλλά ούτε και με μια δράση, όπως εξηγούν αρμόδιοι φορείς που μίλησαν στο SigmaLive.

Στο SigmaLive

μίλησε ο Υπεύθυνος Μηχανικός του Τμήματος Δημοσίων Έργων Χάρης Χριστοδούλου, ο οποίος ανέλυσε το ζήτημα, εξηγώντας παράλληλα τις δράσεις που προωθούνται εδώ και χρόνια από το Τμήμα. Το στρατηγικό σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις σε διάφορους τομείς, όπως είναι η ανάπτυξη ενός κατάλληλου δικτύου δημόσιων μεταφορών, η βελτίωση της ποιότητας της υπηρεσίας δημόσιων μεταφορών, η προώθηση της ποδηλασίας ως σημαντικού μέσου διακίνησης για μικρομεσαίες αποστάσεις, η δημιουργία μιας φιλικής για τους πεζούς πόλης και κυρίως ο ισοζυγισμένος ρόλος του αυτοκινήτου.

Το Κυκλοφοριακό της Λευκωσίας με αριθμούς

Αύξηση μέχρι και 13.9% παρουσιάζει η ημερήσια κυκλοφορία οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, όπως, για παράδειγμα, στην είσοδο και έξοδο Λευκωσίας (στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού και Λεμεσού – Λευκωσίας).

Χαρακτηριστικά είναι τα νούμερα για τον Ιούνιο του 2015 και τον Ιούνιο του 2018.

Αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Λευκωσίας –Α1 (Τρεις λωρίδες προς Λ/σία)

Ιούνιος 2015
30,400

Ιούνιος 2018
33,700

Παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του +10,8%

Αυτοκινητόδρομος Λεμεσού-Λευκωσίας –Α1 (Τρεις λωρίδες προς Λ/σο)

Ιούνιος 2015
31,700

Ιούνιος 2018
36,100

Παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του +13,9%

Λεωφόρος Ιωσήφ Χατζηϊωσήφ

Ιούνιος 2015
20,900

Ιούνιος 2018
22,450

Παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του +7,4%

Λεωφόρος Σπύρου Κυπριανού Β22

Ιούνιος 2015
44,600

Ιούνιος 2018
47,800

Παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του +7,2%

Λεωφόρος Αρχαγγέλου

Ιούνιος 2015
28,500

Ιούνιος 2018
31,400

Παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του +10,2%

Λεωφόρος Δημοσθένη Σεβέρη

Ιούνιος 2015
22,300

Ιούνιος 2018
23,700

Παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του +6.3%

Λεωφόρος Στροβόλου

Ιούνιος 2015
38,000

Ιούνιος 2018
41,000

Παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του +7,9%

Λεωφόρος Λεμεσού

Ιούνιος 2015
47,000

Ιούνιος 2018
50,500

Παρουσιάστηκε αύξηση της τάξης του +7,4%

Σημαντικά έργα – ανάσα στο κυκλοφοριακό

Ανάσα στο κυκλοφοριακό επιχειρούν να δώσουν δεκάδες έργα τα οποία βρίσκονται στα σκαριά. Μερικά απ’ αυτά είναι:

- Μονοδρόμηση της λεωφόρου Καλλιπόλεως (που βρίσκεται ήδη στα σκαριά) και ταυτόχρονα η μονοδρόμηση της Λεωφόρου Μακαρίου. Οι δυο λεωφόροι θα μονοδρομηθούν για κάθοδο και έξοδο αντίστοιχα από τη Λευκωσία.

- Σύνδεση της Λεωφόρου Ακαδημίας στην Αγλαντζιά με την οδό Φυτωρίου (Οδός Αθαλάσσας). Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση Λεωφόρου Ακαδημίας από τη συμβολή της με την οδό Ομήρου μέχρι την οδό Φυτωρίου (Αθαλάσσας). Θα αποτελέσει ουσιαστικά μια εναλλακτική διέξοδο για την είσοδο στη Λευκωσία, ιδιαίτερα για τον Δήμο Αγλαντζιάς. Θα κατασκευαστεί, επιπλέον, ποδηλατόδρομος διαμέσου του Πάρκου.

Τα έργα στην είσοδο της Λευκωσίας

- Ανισόπεδος κόμβος του Αυτο/δρομου Λευκωσίας- Λεμεσού (Α1) με Λεωφ. Σταυρού.
- Κυκλικός κόμβος των Λεωφόρων Ι. Χ"Ιωσήφ/ Σταυρού.
- Ανισόπεδος κόμβος Λεωφόρων Σπ. Κυπριανού και Ι. Χ"Ιωσήφ.
- Ανισόπεδος κόμβος Βιομηχανικής Στροβόλου στις Λεωφ. Σπ. Κυπριανού/ Καλαμών.

Ανισόπεδος κυκλικός κόμβος στη συμβολή του Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας- Λεμεσού (Α1) με τη Λεωφόρο Σταυρού και την Οδό Φυτωρίου

Πρόκειται για στρατηγικής σημασίας ανισόπεδο κυκλικό κόμβο που θα επιλύει τα προβλήματα συμφόρησης βορρά - νότου (είσοδος Λευκωσίας) και θα παρέχει ουσιαστικά, απρόσκοπτη διακίνηση. Συμπληρώνει ένα υπολειπόμενο οδικό τμήμα για τις διακινήσεις ανατολής - δύσης και έχει αυξημένη χωρητικότητα και επίπεδα οδικής ασφάλειας.

Κυκλικός Κόμβος Λεωφόρων Ιωσήφ Χ"Ιωσήφ - Σταυρού

Είναι λύση χαμηλού κόστους- μεγάλης κυκλοφοριακής απόδοσης που προβλέπει ισόπεδο κυκλικό κόμβο και πρόκειται να επιλύσει ουσιαστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των εμπορικών επιχειρήσεων της περιοχής- διατήρηση σημαντικού αριθμού θέσεων στάθμευσης. Για δημιουργία του έργου είναι απαραίτητη και η διαπλάτυνση της Λεωφ. Ι. Χ"Ιωσήφ.

Ανισόπεδος κυκλικός κόμβος στη συμβολή των Λεωφόρων Σπ. Κυπριανού και Ι. Χ"Ιωσήφ (φώτα τροχαίας Ορφανίδη)

Ο ρόλος του κόμβου αναβαθμίζεται με την υλοποίηση του κόμβου ΓΣΠ και της Λεωφ. Αργυρουπόλεως. Κρίνεται ως κρίσιμος για τις διακινήσεις βορρά- νότου και ανατολής - δύσης.

Από πλευράς του, το Υπουργείο Μεταφορών προχωρεί σε αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας, με σημαντικό τον ρόλο του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας.

Στο SigmaLive μίλησε η Εκτελεστικός Μηχανικός του Τμήματος Ειρήνη Μανώλη, η οποία εξήγησε τις δράσεις του Υπουργείου μέσα από το στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια που έχει στόχο τη μείωση κατά 50% των θανάτων από τις οδικές συγκρούσεις. Στο παρόν στάδιο, το Υπουργείο προχωρεί σε αναθεώρηση του σχεδίου, με σκοπό να ετοιμάσει το σχέδιο με ορίζοντα το 2021-2030.

Όπως μας έχει επισημανθεί, το Υπουργείο προχωρεί σε τροποποίηση του Περί Άδειας Κυκλοφορίας Νόμου, με σημαντικές μεταρρυθμίσεις, όπως η αλλαγή του ορίου άδειας μαθητικής άδειας από τα 17.5 στα 17 χρόνια, καθώς και τη μείωση του επιτρεπτού ορίου αλκοόλης σε αρχάριους οδηγούς, μοτοσικλετιστές και επαγγελματίες οδηγούς. Το τμήμα Δημοσίων Έργων, όπως επισήμανε η κ. Μανώλη, ανά τριετία προβαίνει σε βελτιώσεις στα «μελανά σημεία» του οδικού δικτύου, εκεί δηλαδή όπου παρατηρούνται οδικές συγκρούσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το Υπουργείο, εξάλλου, προωθεί δράσεις φορέων αλλά και ΜΚΟ που αφορούν βελτίωση της οδικής ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λσιας, #45Καρότοampampμαστίγιο, ΧΑΡΤΕΣ,lsias, #45karotoampampmastigio, chartes