Ο Κύπριος "σκυλί της CIA" - Κ.Γεωργίου,ο εφιάλτης της Αγκόλα

Είναι από τις άγνωστες, αλλά παράλληλα εντυπωσιακές ιστορίες που ανακαλύπτει κανείς στο αχανές του διαδικτύου. Για τους περισσότερους Κύπριους, φαντάζει άγνωστη η «προσφορά» κατοίκων της χώρας μας στον πόλεμο της Αγκόλα.

Η Αγκόλα υπήρξε επί 500 χρόνια πορτογαλική αποικία. Το 1935 η Ανγκόλα ανακηρύχθηκε αναπόσπαστο τμήμα της Πορτογαλίας το 1935 και το 1951 έγινε υπερπόντια επαρχία της Πορτογαλίας. Τελικά η Ανγκόλα ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 11 Νοεμβρίου του 1975, με την ονομασία Λαϊκή Δημοκρατία της Ανγκόλας, από το Λαϊκό Κίνημα Απελευθέρωσης της Ανγκόλας.

Η πορτογαλική κυριαρχία παγιώθηκε οριστικά μόνο κατά το 1920, όταν τα εκστρατευτικά σώματα των Πορτογάλων, υπέταξαν ολοκληρωτικά την χώρα. Ο αγώνας για την ανεξαρτησία προσέλαβε νέα ένταση στη δεκαετία του 1950.

Τον Ιούλιο ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος ανάμεσα στις απελευθερωτικές οργανώσεις. Από τη μια πλευρά το MPLA και από την άλλη το FNLA και η UNITA . Τον Οκτώβριο, στρατεύματα της Νότιας Αφρικής εισέβαλαν στην Αγκόλα για να βοηθήσουν τον συνασπισμό του FNLA και της UNITA. Το MPLA, από τη μεριά του, έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια και όπλα στην Κούβα και στην τότε Σοβιετική Ένωση.

Κωδικό όνομα: Συνταγματάρχης Καλάν

Ο Συνταγματάρχης Καλάν χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα σκυλιά της CIA. Πρόκειται για τον κυπριακής καταγωγής Κώστα Γεωργίου, γεννηθείς στην Κύπρο το 1951 και εντεύθεν μεγαλωμένος στην Μεγάλη Βρετανία.

Την άγνωστη ιστορία του πρώην μισθοφόρου που εν τέλει εκτελέστηκε στην Αγκόλα, δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος, επικαλούμενη ελλαδικά ειδησεογραφικά τα οποία έφεραν τα τελευταία 24ωρα την ιστορία αυτή στο φως.

Ο Γεωργίου, ακροδεξιών φρονημάτων σύμφωνα με τα γραφόμενα, κατατάχθηκε στον Βρετανικό στρατό και υπηρέτησε με ιδιαίτερες διακρίσεις στο 1ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών του Συντάγματος της Βορείου Ιρλανδίας.

Η μονάδα αυτή ήταν μια μονάδα στην οποία το Λονδίνο έστελνε τους πιο φανατισμένους λόγω της αγριότητας των συγκρούσεων μεταξύ Προτεσταντών που υποστήριζαν με θέρμη το Ηνωμένο Βασίλειο και τους Καθολικούς, που υποστήριζαν την Ένωση της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία.

Το αποδόθηκαν τα εύσημα ως ενός από τους καλύτερους σκοπευτές της μονάδας. Λόγω της σωματικής του δε ρώμης και των ικανοτήτων του στην σκοποβολή έγινε σωματοφύλακας του διοικητή της μονάδας.

Σύμφωνα με τους «IRISH TIMES» θεάθηκε να πυροβολεί τουλάχιστον 26 φορές κατά αμάχων. Αποστρατεύτηκε ατιμωτικά και λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα στις 2 Δεκεμβρίου 1975 θα είναι ο πρώτος Βρετανός μισθοφόρος που έφτασε στην Αγκόλα.

Έφτασε στην Αγκόλα ως άμισθος νοσοκόμος, προπορευόμενος τριών φίλων του. Τον ξεχώρισε ο αρχηγός του FNLA, όταν κατά την διάρκεια μιας υποχώρησης των αντρών της μονάδας αυτής οι μαχητές του MPLA, κόντεψαν να καταλάβουν το νοσοκομείο στο οποίο είχε τοποθετηθεί. Ο Γεωργίου μαζί με μια χούφτα Πορτογάλους στρατιώτες του FNLA σταμάτησε τους μαρξιστές του MPLA.

Διαταραγμένη προσωπικότητα, με άδοξο τέλος

Σε μια ενέδρα που έστησε μια διμοιρία της μονάδας αυτής σε μια αυτοκινητοπομπή του MPLA, ο Ιρλανδός Σιχάν σκότωσε σχεδόν 60 από τους 600 μαχητές του MPLA και τους Κουβανούς στρατιώτες που τους συνόδευαν, ενώ κατέστρεψε και 4 άρματα μάχης Τ-34 και 4 πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών. Αναφορές κάνουν λόγο για εκτέλεση αιχμαλώτων.

Ο Γεωργίου άρχισε να δείχνει σημάδια παράνοιας και αυταρχικότητας απέναντι και στους ίδιους του τους άντρες, εκτελώντας Αφρικανούς στρατιώτες του και δημιουργώντας ένα κλίμα φόβου ακόμα και ανάμεσα στους Ευρωπαίους μισθοφόρους.

Απανωτές φουρνιές ωστόσο μισθοφόρων κυρίως από Βρετανία και ΗΠΑ δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν τις εξελίξεις στο μέτωπο. Έγινε μάλιστα και ανταρσία με αποτέλεσμα ο «συνταγματάρχης Καλάν» να εκτελέσει 14 από τους στρατιώτες αυτούς.

Ο «συνταγματάρχης Καλάν» συνελήφθη τραυματισμένος στο πόδι και στάλθηκε για δίκη στην Λουάντα από δικαστήριο ελεγχόμενο από την κυβέρνηση του MPLA. Η δίκη διήρκησε από τον Ιούνιο έως και τον Ιούλιο του 1976.

Κατηγορήθηκε για παράνομη είσοδο στην Αγκόλα ως μισθοφόρος μαζί με άλλα δώδεκα άτομα. Επιπρόσθετα κατηγορήθηκε για την ανάμειξή του στην σφαγή 14 στρατιωτών του στην Μακέλα ντο Ζόμπο στην βόρεια Αγκόλα καθώς και για τον φόνο και βασανιστήρια αμάχων αλλά και στρατιωτών του MPLA στην πόλη του Σάο Σαλβαντορ.

Ως προς την εκτέλεση των 14 στρατιωτών του δήλωσε πως έγινε, επειδή λιποτάκτησαν παίρνοντας μαζί τους όλα τα εφόδια της μονάδας ενώ παράλληλα άνοιξαν πυρ κατά των συναδέλφων τους.

Ανέλαβε όλη την ευθύνη με υπεροπτικό ύφος όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα της εποχής και εκτελέστηκε στις 10 Ιουλίου 1976.

Με πληροφορίες απο πηγές: www.arrse.co.uk / newsbeast.gr / bbc.co.uk

Keywords
Τυχαία Θέματα